Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ecoli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, prosim Vas ak by som sa liecila antibiotikami na ecoli a nevedela som, ze som tehotna, mohli by tieto lieky nieco sposobit nejaké problémy/ potrat? Dakujem

Podobné otázky

  • E coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pan doktor som zúfalá. Neustále sa mi objavuje infekcia e coli. Mala som ju aj počas 1 a 2 tehotenstva ktoré som kvôli skrátenému krčku a tvrdnutiam musela ležať. 1 dieťa ju malo po pôrode.

    Mohla som sa nakaziť aj od manžela? Lekárka ho ale aj tak nechce preliečiť. Stále mi to lieči Macmirorom a po dobrati sa aj tak zas objaví. Dokonca ju mám zas. Dlhodobo mám uživať probiotíka vaginálne čo aj beriem. Beriem aj penoralne. Ako to už mám riešiť? Beriem aj vitagyn C.
    Ako mala som mávala zápaly močových ciest. Mala by som ísť aj na urológiu?
    Pohlavný styk nula bodov, nejak sa bojím že sa zas nakazým od manžela.
    Môžem mávať zápaly aj kvôli tomu, že beriem antiku zlynda? Mávam aj bolesti v podbrušku. No po gyn stránke som ževraj v pohode až na tu Ecoli. Rozmýšľam ísť aj na gastro kvôli tým problémom s bruchom, mám aj žlčnikove kamene.
    Čo by ste mi odporučili? Mala by som skúsiť vysadiť zlyndu?

    Obvodná mi nasadila Luivac kvôli imunite. Mávam v hrdle streptokoka.

    Môžem sa dať očkovať proti hpv aj keď mám infekt? O mesiac idem na preventívnu, kde mi budú brať cyto. Bojím sa že bude nejaký problém, nakoľko som mala serkláž. Kamarátka mala po serkláži zdevastovaný krčok no jej steh vyberali v 39tt. Mne v 36 kvôli tomu aby sa nezarezal.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia coli je úplne normálna súčasť pošvovej flory a nespôsobuje v pošve žiadne problémy. Dostáva sa tam z konečníka, často je iba prechodná. Nemá nič spoločné s pohlavným životom, takže samozrejme netreba liečiť partnera. Obrovská chyba je naberanie kultivácie pošvy - je to u nás pomerne rozšírený nešvár, nič to nepovie, pretože baktérie v pošve sú vždy aj za normálnych okolností a často sa menia v čase, na druhý deň tam môžu byť už iné baktérie.
    Takže, vy ste úplne zdravá, a probiotikami nič neskazíte a môžete s chuťou sexovať. Očkova´t proti HPV sa samozrejme môžete, je to dobrý nápad.

  • betadine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa uistiť či vaginálne čapíky betadine mi nemôžu uškodiť v tehotenstve.Som v 18 týžndni, a lekár mi ich predpísal lebo pri kultivácii mi zistili asi tri infekcie a to candidu, ecoli a streptokokus či čo.
    V príbalovom letáku som sa dočítala že v druhom trimestri tehotenstva by sa tieto lieky namali užívať.

  • ecoli a enterokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mam otazocku ...v kultivacii mi vysli enterokoky a ecoli tie ecoli mam vzdy liecena ale neuspesne proste su tam ale problemy nemam...aj pred tehotenstvom ,beriem na to macmiror ,len sa chcem opytat som v 35/3.Pri porode ked babo prejde cez posvu a tie ecoli a eneteroky tam budu co to moze babetku sposobit nie je lepsie urobit cisarsky rez aby sa babetko cez porodne cesty nenakazilo.