Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • betadine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa uistiť či vaginálne čapíky betadine mi nemôžu uškodiť v tehotenstve.Som v 18 týžndni, a lekár mi ich predpísal lebo pri kultivácii mi zistili asi tri infekcie a to candidu, ecoli a streptokokus či čo.
    V príbalovom letáku som sa dočítala že v druhom trimestri tehotenstva by sa tieto lieky namali užívať.

Podobné otázky

  • Vytok!!!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Odporucili ste mi Polygynax alebo Macmiror complex.Tieto lieky su vsak viazane na lekarsky predpis.Ku svojmu gynekologovi som objednana az koncom februara,kedze vytok nie je akutny stav.Neexistuje podobny liek,ale bez lekarskeho predpisu?

  • výtoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mávam časté výtoky, bez zápalu, infekcie. Gynekológ tvrdí, že je to hormónmi. Už ma to obťažuje (denne nosiť vložky) a cítim sa dosť nepríjemne. Poraďte mi prosím či by mi pomohli nejaké výplachy, prípadne antikoncepcia, pretože žiadnu neberiem.
    Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok síce nemusí znamenať infekciu, ale može znamenať, že sa v pošve rozmnožili tie nesprváne baktérie. Preto by bolo vhodné preliečiť (macmiror complex, betadine vag. čípky) a potom nasadiť liečbu lokálne sušeným lactobacilom.

  • betadine čapíky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Som v 35. tt a už asi dva mesiace mám hustý, nepríjemný výtok. Doktorka mi najprv predpísala Gynazol, ktorý však nepomohol a teraz čapíky Betadine. V príbalovom letáku som však našla, že nemali by to používať tehotné ženy v II. a III. trimestri, aj v lekárni ma na to upozornili. Čo mám teda robiť? Je tam 14 čapíkov...
    Sú aj iné prípravky, ktoré sú vhodné počas tehotenstva a pomôžu zbaviť sa tohto problému?
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Betadine obsahujú jód, ktorý sa však vstrebáva v malom množstve a sú preto bezpečné. Kľudne si ich dávajte, firmy sa takto chránia pred žalobami.
    Betadine je dobrý v tom, že pokryje celé spektrum mikroorganizmov, čo sposobujú potiaže, stačí ak ich užijete 7 ks.

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    končím 28. týždeň tehotenstva. Od pondelka (celý týžeň) "špiním". Vo štvrtok som začala mierne krvácať. Medzi tým som bola na poradni, som na špičku prsta otvorená. V piatok som bola na kontrole, s tým, že pri vyšetrení mi zobral ster, povedal, že mám zápal a malý vredík - ektropium na krčku. Naordinoval mi lieky Entizol - tabletky a Betadine - čípky bez výsledku steru.
    Môže byť to krvácanie spôsobené vredom a mám brať tie lieky, alebo počkať na výsledok steru?
    Neuškodia tieto lieky bábätku?
    Ďakujem za odpoveď.

  • Betadine čapíky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    som v 37. týždni tehotenstva a na základe steru som mala pozitívny nález E.coli a Euteroc.faccolis (GBS bol negatívny) (neviem,či som to dobre napísala, ale odpisujem to z tehotenskej knižky). Lekár mi predpísal Betadine čapíky, ale keďže v príbalovom letáku je uvedené, že by sa nemali používať po 2 trimestri, bojím sa ich zobrať.
    Mohli by ste mi poradiť, čo je väčšie riziko pre bábätko - brať ich, alebo nie? Veľmi sa obávam, aby som neuškodila bábätku...
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.