Prečo by sme mali učiť svoje deti, ako zlyhať? Ak spadneš sedemkrát, osemkrát vstaneš

MK | 17. jún 2024
Prečo by sme mali učiť svoje deti, ako zlyhať? Ak spadneš sedemkrát, osemkrát vstaneš

Jedna vec, ktorá moderným rodičom často uniká, je možnosť naučiť deti, ako sa vyrovnať so zlyhaním. „Zlyhanie“ môže byť zatiaľ posledné miesto v pretekoch s vajíčkom a lyžičkou na športovom dni. V budúcnosti to môže byť nadbytočnosť v práci alebo zlomené srdce. To, že si teraz nacvičia malé zlyhania, im pomôže samostatne fungovať v reálnom svete.

Tu a teraz 

Či už si to uvedomujeme alebo nie, mnohí z nás boli presvedčení (a niektorí aj stále sú), že naše životné ciele sú spojené s prácou a peniazmi, vysokoškolským vzdelaním a hypotékami. To ovplyvňuje aj naše deti. 

Na deti sa kladú vysoké očakávania a nový typ tlaku na výkon, aby mali lepšiu budúcnosť. Psychológovia však odporúčajú, že namiesto toho, aby sme deťom hovorili, nech tvrdo makajú pre lepšiu budúcnosť, mali by sme im povedať, nech sú šťastní a spokojní teraz. Nech skúšajú a padajú. Len tak sa naučia vstávať.

Úzkosť z budúcnosti a zlyhania

Myseľ, ktorá sa neustále snaží sústrediť na budúcnosť – od dosiahnutia dobrých výsledkov až po prihlášku na vysoké školy – je náchylnejšia na prežívanie väčšej úzkosti a strachu. Zatiaľ čo trochu stresu môže slúžiť ako motivátor, dlhodobý chronický stres poškodzuje naše zdravie, ako aj naše intelektuálne schopnosti, ako sú pozornosť a pamäť. Prílišné sústredenie sa na budúcnosť môže zhoršiť aj aktuálny výkon.

Inými slovami, život v prítomnosti podporuje kreativitu, pohodu a potláča úzkosť u detí.

Život je séria vzostupov a pádov, vecí, ktoré idú dobre a vecí, ktoré nie, šťastia, náhody a tvrdej práce. No aj to sa skomplikuje, keď zasiahne osud. Preto je dôležité naučiť deti, ako sa nepoddávať neúspechu, ako sa pozbierať, oprášiť a pokračovať. Teraz je čas, aby zažili tieto malé zlyhania, aby vedeli, že vždy sa môžu postaviť a začať odznova. 

Prečo by sme mali učiť svoje deti, ako zlyhať? Ak spadneš sedemkrát, osemkrát vstaneš

Dovoľte deťom zlyhať

Helikoptéroví rodičia sú tí, ktorí neustále riešia problémy svojich detí a nedovolia im zažiť, čo znamená vyrovnať sa s nepriazňou osudu.

Japonské príslovie "Nana korobi ya oki" znamená „ak spadneš sedemkrát, osemkrát vstaneš“. Táto etika, založená na staromódnej odolnosti, je posilnená v japonskej kultúre, vzdelávaní, obchode a športe. Pripomína nám, že v živote neexistujú žiadne rýchle riešenia, čo už možno zabudla moderná rodičovská kohorta. Vo svete okamžitého uspokojenia je dôležité učiť naše deti, že úspech nemusí byť rýchly.

Čo je dôležitejšie, že človek robí to najlepšie a zostáva vytrvalý. 

Ak si rodičia myslia, že zlyhanie  a neúspech je hanba, ich deti budú skôr vykoľajené chybami

Poučením je, že môžeme robiť chyby a stále byť v poriadku. Strach zo zlyhania môže paralyzovať. "Nie je to koniec sveta," povedzte svojim deťom, keď ich niečo zloží na zem. „Nie je to odraz tvojej nedostatočnosti, je to skúsenosť, ktorá ti pomôže rásť.“

30 chýb

Odborníci odporúčajú začať stanovením niekoľkých malých cieľov na zvýšenie sebavedomia. Zdôraznite úsilie nad výsledkom a nezabudnite ich uistiť, že sú bezpodmienečne milovaní. Keď v živote spadnú alebo v niečom zlyhajú, hovorte o dôležitosti nevzdávať sa, nájdite si lekciu, posuňte sa vpred a diskutujte o tom, čo by nabudúce mohli urobiť inak. Využite príležitosť poučiť ich o tom, čo sa práve stalo.

Psychológ Harry Newman vysvetľuje, že najlepšia lekcia je, že zlyhanie nie je najhoršia vec na svete. „Niekedy hovorím svojim malým pacientom, že každý má v živote 30 chýb. Vždy sa pýtajú, čo sa stane, keď ich spotrebujeme? Dostaneme ďalších 30, hovorím. A to je v skratke poučenie; môžeme robiť chyby a byť stále v poriadku."

Prečo by sme mali učiť svoje deti, ako zlyhať? 

Keď naše deti vyrastú a budú samostatnejšie, život im pripraví také množstvo prekážok, o akých sa nám ani nesnívalo. Je našou zodpovednosťou naučiť ich zručnostiam, ktoré potrebujú, aby boli odolnejšie voči stresujúcim udalostiam.

Musíme im dať tieto nástroje v ranom veku. „Zlyhanie“ môže byť zatiaľ posledné miesto v pretekoch s vajíčkom a lyžičkou na športovom dni. V budúcnosti to môže byť nadbytočnosť v práci alebo zlomené srdce. To, že si teraz nacvičia malé zlyhania, im v budúcnosti pomôže samostatne fungovať v reálnom svete.

Zdroj: www.image.ie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: