10 vecí, za ktoré ste (a nie ste) zodpovedný ako rodič

MK | 14. jún 2024
10 vecí, za ktoré ste (a nie ste) zodpovedný ako rodič

Občas si na plecia berieme veľa. Je dôležité vedieť, za čo nesieme zodpovednosť a za čo nie, aby sme sa mohli sústrediť na to, čo je naozaj podstatné.

Ako rodič nemôžete byť všade a vedieť všetko, a nemôžete niesť na pleciach absolútne šťastie vášho dieťaťa. Nájsť rovnováhu medzi ochranou a helikoptérovým rodičovstvom je niekedy náročné. Tento článok vám pomôže rozlíšiť 10 vecí, za ktoré ste zodpovedný, a 10 vecí, za ktoré zodpovednosť nenesiete, aby ste mohli viesť svoje dieťa s istotou a pokojom.

Za čo nezodpovedáte:

1. Aby sa vaše dieťa cítilo permanentne šťastné

To nie je úplne vašou úlohou. V momente, ak si túto výzvu vezmete na plecia, budete robiť kompromisy, chrániť dieťa od rôznych situácií a nevyvodzovať dôsledky. Deti môžu mať aj zlú náladu a môžu sa na vás hnevať, keď im stanovíte limity. Môžu trucovať  v izbičke, keď im napríklad nedovolíte ísť von, kým nedokončia domáce úlohy. Môžu sa cítiť smutne alebo nahnevane. To však neznamená, že robíte niečo zle. Vychovávať deti zodpovedne znamená robiť rozhodnutia, ktoré sú pre ne najlepšie, aj keď sa im to nemusí páčiť.

2. Získanie súhlasu ostatných

Rodičovstvo nie je súťažou popularity. Nemusíte čakať na potvrdenie od učiteľov, príbuzných alebo priateľov, aby ste vedeli, že robíte správne rozhodnutia. Napríklad, ak sa rozhodnete dieťaťu napríklad nedať mobil do 10 rokov, alebo nedovoliť ísť na prespávačku ku kamarátovi, je to vaše rozhodnutie a máte na neho dôvody. Vaša zodpovednosť je voči vašej rodine a vašim deťom, nie voči ostatným dospelým.

3. Nemôžete neustále kontrolovať svoje dieťa na každom kroku 

Dohľad nad každým aspektom života vášho dieťaťa mu znemožní osamostatniť sa, rozhodovať sa a fungovať samostatne. Nekrúžte nad ním, skúste mu viac dôverovať. Deti majú svoju slobodnú vôľu a budú konať podľa svojho uváženia – často vo vlastnom záujme. Napríklad, ak si dieťa nerobí domáce úlohy, aj keď ste sa snažili všetkými možnými spôsobmi ho motivovať, nakoniec je to jeho rozhodnutie a jeho dôsledky.

10 vecí, za ktoré ste (a nie ste) zodpovedný ako rodič

4. Robiť za deti veci, ktoré už dokážu urobiť 

Je prirodzené, že chceme svojim deťom pomáhať, ale je dôležité nechať ich robiť veci, ktoré sú schopné zvládnuť samy. Napríklad, ak dieťa vie, ako sa obliecť  a obuť si topánky, nechajte ho to urobiť samé, aj keď to môže trvať dlhšie. Týmto spôsobom si rozvíja zručnosti a sebavedomie. Už nie ste zodpovedný za veci, ktoré vaše deti zvládnu samy.

5. Nemusíte byť Superman alebo Wonder Woman

Nemusíte byť dokonalým rodičom a riešiť každý problém alebo dodržiavať dokonalý rozvrh. Vyberte si svoje bitky a zamerajte sa na dôležité veci. Napríklad, ak sa vaše dieťa hrá a nevie si samo nájsť hračky, nemusíte mu ich hneď nájsť. Niekedy je lepšie nechať ho, aby si poradilo samo. Namiesto toho, aby ste sa zamerali na riešenie každého problému, skúste zasiahnuť dôležité ciele.

Za čo ste zodpovedný:

1, Robiť aj nepopulárne rozhodnutia

Je normálne, že sa na vás dieťa občas nahnevá – znamená to, že svoju rodičovskú úlohu vykonávate správne. Ak sa napríklad dieťa pýta, prečo nemôže ísť na večierok a vám sa tento nápad, miesto alebo priatelia nepozdávajú, môžete jednoducho povedať: „Nie je to bezpečné.“ Nie je vždy nutné zdĺhavo vysvetľovať svoje rozhodnutia. 

2. Naučiť dieťa samostatnosti 

Jednou z vašich úloh je naučiť svoje dieťa zručnostiam primeraným jeho veku, aby sa mohlo stať čoraz nezávislejším. Napríklad, naučiť dieťa, ako si zaviazať topánky, písať svoje meno alebo zvládať emócie, keď je nahnevané. Postupom času bude musieť dieťa zvládať stále pokročilejšie úlohy, ako napríklad šoférovať auto alebo vyplniť žiadosť o zamestnanie. Vašou úlohou je naučiť svoje dieťa zručnostiam primeraným jeho veku, aby sa mohlo stať čoraz nezávislejším.

3. Naučiť dieťa zodpovednosti 

Je vašou povinnosťou naučiť svoje dieťa zodpovednosti za jeho správanie a činy. Napríklad, ak odkladá domáce úlohy, môžete vypnúť televízor a povedať: „Pozeranie televízie neznamená, že si robíš domáce úlohy. Po dokončení úloh môžeš znova zapnúť televízor.“ Je dôležité stanoviť jasné hranice a dôsledky. 

4. Ste v tom spoločne 

Rodičovstvo je ako jazda na horskej dráhe s rôznymi vzostupmi a pádmi. Je dôležité si uvedomiť, že tieto výkyvy nie sú odrazom vašich schopností ako rodiča, ale prirodzenou súčasťou výchovy detí. Napríklad, ak vaše dieťa prechádza ťažkým obdobím v škole, neobviňujte sa za to. Skôr sa sústreďte na pozitívne spôsoby, ako mu pomôcť situáciu zvládnuť. V rodičovstve budú obdobia, keď sa vášmu dieťaťu bude dariť, a obdobia, keď bude čeliť výzvam. Je dôležité byť pri ňom počas celého tohto procesu, či už sú časy dobré alebo zlé.

5. Byť "dosť dobrým" rodičom 

Nikto z nás nie je dokonalý rodič, a ani nikdy nebudeme. Stačí byť "dosť dobrý". Napríklad, ak sa vám nie vždy podarí všetko zvládnuť, nezúfajte. Zamerajte sa na to, čo je najdôležitejšie, a snažte sa robiť to najlepšie, čo môžete. To je niekedy všetko, čo môžete urobiť. Rodičovstvo je neustále hľadanie rovnováhy – snaha nájsť strednú cestu medzi tým, čo robíte príliš veľa a tým, čo robíte príliš málo, a medzi dôsledkami, ktoré nie sú ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké.

Naučte svoje dieťa byť nezávislým a zodpovedným človekom, milujte ho a rešpektujte jeho potreby. 

Zdroj: www.empoweringparents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: