10 najčastejších sporných bodov medzi rodičmi a deťmi

Redakcia | 30. máj 2024
10 najčastejších sporných bodov medzi rodičmi a deťmi

Kde to najviac škrípe u vás? Týmito malými konfliktami sa učíme aj my, aj deti zvládať kritiku, odmietnutie, povinnosti a hlavne komunikáciu. Takže, nič sa nedeje, len to treba ustáť s nadhľadom.

10 najčastejších sporných bodov medzi rodičmi a deťmi

1. Domáce úlohy a škola

Rodičia: "Prečo si ešte stále neurobil/a domácu úlohu?"

Deti: "Veď som len teraz prišiel/la zo školy, potrebujem si oddýchnuť!"

Domáce úlohy sú častým zdrojom konfliktov. Rodičia chcú, aby ich deti mali dobré známky a dobre sa učili, zatiaľ čo deti často potrebujú čas na oddych a zábavu. Riešenie môže byť vo vytvorení pevného denného rozvrhu, ktorý zohľadní obidva pohľady. Popracujte na ňom s dieťaťom. 

2. Domáce práce

Rodičia: "Prečo si ešte nevyložil/a riad z umývačky?"

Deti: "Prečo musím stále robiť všetko ja?"

Domáce práce sú ďalšou večnou témou, ktorá naťahuje strunky trpezlivosti. Rozdelenie povinností a zavedenie "rozvrhu" môže pomôcť znížiť napätie. Deti sa učia zodpovednosti a rodičia majú menej práce. Pripnite ho na viditeľné miesto, aby bolo jasné, kto má kedy čo na starosti.

3. Elektronika a čas strávený " v jej spoločnosti"

Rodičia: "Vypni ten počítač a choď von!"

Deti: "Ešte jeden level, prosím!"

Technológie prinášajú nové výzvy. Deti vidia v hrách a sociálnych sieťach zdroj zábavy a kontaktu s priateľmi. Budeme sa opakovať, ale stanovenie jasných pravidiel a časových limitov môže pomôcť nájsť kompromis. A ešte aj trochu kreativity pri vymýšľaní alternatívneho programu. 

4. Výber priateľov ( "To je tím s kým se taháš," z filmu Pelíšky)

Rodičia: "Nepáči sa mi, s kým sa stretávaš."

Deti: "Ty vôbec nerozumieš mojim priateľom!"

Rodičia sa často obávajú vplyvu, ktorý majú priatelia na ich deti. Deti však potrebujú pocit samostatnosti a prijatia v skupine rovesníkov. Dôležité je viesť otvorený dialóg a hlavne dobre poznať priateľov svojich detí. Nenechajte svoje dieťa napospas rovesníckej skupine. Mali by ste vedieť, s kým sa stretávajú a dobre ich poznať.

5. Oblečenie 

Rodičia: "V tom, čo más na sebe, nikam nejdeš!"

Deti: "To je môj štýl, nechaj ma byť sebou!"

Móda je spôsob, ako deti vyjadrujú svoju identitu. Rodičia by mali prejaviť určitú toleranciu, pokiaľ oblečenie nie je nevhodné alebo nevkusné. Spoločné nakupovanie môže byť príležitosťou na kompromis.

6. Nočné vychádzky a večierky

Rodičia: "Kedy sa vrátiš domov?"

Deti: "Všetci môžu byť vonku dlhšie než ja!"

Bezpečnosť detí je pre rodičov prvoradá, no deti chcú byť súčasťou spoločenského života. Dohodnutie sa na prijateľnom čase návratu a pravidlách môže pomôcť zmierniť napätie. Dodržiavanie dohodnutého času je dôležité a zásadné. 

7. Vzdelanie  a budúcnosť

Rodičia: "Mohol/la by si byť lekárom/lekárkou!"

Deti: "Ja chcem byť umelcom/umelkyňou!"

Rodičia chcú pre svoje deti to najlepšie a často majú konkrétnu predstavu o ich budúcnosti. Deti však majú svoje vlastné sny a ambície. Podpora a rešpektovanie ich rozhodnutí je pre nich dôležitá. Tak pri nich stojte. 

10 najčastejších sporných bodov medzi rodičmi a deťmi

8. Osobný priestor a súkromie

Rodičia: "Prečo máš dvere stále zatvorené?"

Deti: "Potrebujem súkromie!"

Deti potrebujú súkromie, aby sa cítili nezávisle. Rodičia by mali rešpektovať ich priestor, no zároveň ich nenechať za zatvorenými dverami. Rešpektovať ich osobné veci ale viesť otvorenú komunikáciu o všetkom, o čom majú pochybnosti. 

9. Strava a stravovacie návyky

Rodičia: "Prečo zase ješ TOTO, keď máme navarené?"

Deti: "Ale toto mi chutí!"

Stravovacie návyky môžu byť zdrojom nezhôd, najmä ak deti preferujú nezdravé jedlá. Spoločné varenie a vysvetľovanie výhod zdravej stravy môže byť cestou, ale väčšinou si aj deti potrebujú prejsť "rebelantským obdobím". Trvajte na zásadných veciach a ono sa to niekde v hlave uloží, keď dozrejú. 

10. Financie a vreckové

Rodičia: "Prečo potrebuješ toľko peňazí?"

Deti: "Všetci majú nové veci, len ja nie!"

Deti často nevidia hodnotu peňazí. Rodičia by mali preto deti učiť hospodáriť s peniazmi a vysvetliť im, ako peniaze fungujú. Dohodnutie sa na pevnom vreckovom a jeho využití môže znížiť konflikty.

Napriek všetkým týmto sporným bodom je dôležité pamätať, že konflikty sú prirodzenou súčasťou rodinného života. Otvorená komunikácia, trpezlivosť a ochota počúvať sú kľúčové pre riešenie nezhôd. Rodičia aj deti sa môžu veľa naučiť z týchto situácií a posilniť svoje vzťahy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: