Ako zvládať stres a úzkosť u detí: Stojme pri deťoch, keď sa zem pod nimi zatrasie

MK | 3. jún 2024
Ako zvládať stres a úzkosť u detí: Praktické rady pre rodičov

Deti nie sú izolované od reálneho života, ktorý so sebou často prináša vypäté situácie – od školských povinností až po rôzne sociálne tlaky. Aby sme im pomohli zvládať tieto výzvy, je dôležité rozumieť ich potrebám a poskytnúť im správnu podporu.

Ako sa prejavuje úzkosť u detí

Na fyzickej úrovni sú to bolesti hlavy, žalúdočné ťažkosti, únava, problémy so spánkom a zvýšené potenie. Na emocionálnej úrovni sa môžu objaviť nadmerné obavy, strach, nervozita, plačlivosť, podráždenosť, ťažkosti s koncentráciou a negatívne myšlienky. Dieťa sa môže začať vyhýbať situáciám, ktoré vyvolávajú úzkosť, ako sú škola alebo sociálne aktivity, a môže začať nadmerne lipnúť na rodičoch.

Vytváranie prostredia, v ktorom sa dieťa cíti bezpečne, začína pocitom stability a predvídateľnosti v každodennom živote. Dôležité je nastavenie pravidelnej dennej rutiny, ktorá zahŕňa časy pre jedlo, spánok, učenie a hru. Dieťa potrebuje od rodičov nielen zabezpečenie základných potrieb, ale najmä emocionálnu podporu a uistenie, že rodičia sú tu pre neho, keď potrebuje pomoc alebo podporu. Rodičia by mali byť dostupní a prítomní.

Ešte jedna dôležitá vec: Úzkostliví rodičia vychovávajú úzkostlivé deti. Je potrebné začať od seba.

Ako zvládať stres a úzkosť u detí

  1. Komunikácia je kľúčová: Otvorená a úprimná komunikácia je základom akéhokoľvek vzťahu. Povzbuďte svoje dieťa, aby rozprávalo o svojich pocitoch a obavách. Počúvajte ho bez prerušenia a súdenia či dávania rád. Keď budete pozorne počúvať, dozviete sa viac o vnímaní a prežívaní dieťaťa.  Toto posilňuje dôveru a umožňuje dieťaťu cítiť sa pochopené a podporované.
  2. Vytvorte rutinu: Stabilná denná rutina môže pomôcť deťom cítiť sa bezpečne a predvídavo. Neplatí to len pri bábätkách, ako si mnohí rodičia myslia. Aj väčšie deti potrebujú istoty, ktoré sú stále a nemenné. Spoločná večera, čas na učenie ale aj voľnú hru, pravidelný čas spánku poskytujú deťom istú stabilitu, ktorú potrebujú. Nenechajte ich napospas puberte či dospievaniu, buďte tu stále pre nich aj s pravidlami, ktoré ich nasmerujú. 
  3. Podporte fyzickú aktivitu: Pohyb má pozitívny vplyv na duševné zdravie. Pomáha uvoľňovať endorfíny, ktoré zlepšujú náladu. Či už prostredníctvom športových krúžkov alebo pravidelných prechádzok. Zoberte deti na bicykel, turistiku, vybehnite s nimi na obhliadku mesta. Pohyb umocňuje život a toto by si mohli odniesť aj do dospelosti.
  4. Obmedzte čas strávený pred obrazovkou: Stále a dookola to isté. Áno, technológie sú súčasťou našich život, ale neberú si z nich príliš veľa? Nie je to škoda, že mení virtuálny svet za ten skutočný?  Obmedzte čas, ktorý dieťa trávi s elektronickými zariadeniami, máte na to právo. 
  5. Vytvorte bezpečné prostredie: Doma je dobre. Doma sa má dieťa cítiť pohodlne a bezpečne. Uistite sa, že vaše dieťa vie, že ste tu pre neho, keď potrebuje objať, vypočuť, porozprávať sa ťi pomôcť s čímkoľvek. 
  6. Vyhľadajte odbornú pomoc: Ak sa úzkosť a stres u vášho dieťaťa zhoršujú alebo pretrvávajú, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. Psychológovia a terapeuti môžu poskytnúť cenné rady a spôsoby, ako zvládnuť problémy. 

Stojme pri deťoch, keď sa zem pod nimi zatrasie

Starostlivosť o duševné zdravie detí je rovnako dôležitá ako starostlivosť o ich fyzické zdravie. Stojme pri nich. Potrebujú sa o niekoho oprieť, najmä, keď sa zem pod nimi zatrasie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: