6 kľúčových spôsobov, ako môžu rodičia podporiť svoje dieťa

MK | 5. marec 2024
6 kľúčových spôsobov, ako môžu rodičia podporiť svoje dieťa

Sme tí, ktorí viac rozprávajú ako počúvajú, viac prikazujú ako usmerňujú. Dieťa nás rešpektuje, pretože sme jeho rodičia, miluje nás. Naučené "poslúchať" si do života odnesie ale málo odvahy a samostatnosti.

Dávame im všetko. Milujeme ich a snažíme sa zabezpečiť im dobré podmienky pre život. To všetko s jedným cieľom. Chceme, aby z nich vyrástli šťastní a úspešní ľudia. Už keď sa bábätko narodí, v hlave sa nám rodia veľké plány o tom, akými rodičmi budeme a aké dieťa budeme mať. 

Zrazu cvak. Príde prvé obdobie vzdoru a naši milí drobci sa menia na náročné, iracionálne, často vzdorovité batoľatá. Obávame sa, že ak ich „zlé“ správanie nezastavíme teraz, budú sa takto správať navždy. Možno vás prekvapí, že rodičia často – nevedomky, neúmyselne – prekážajú tomu, aby z ich detí vyrástli empatické, odolné, šťastné a úspešné deti a neskôr dospelí ľudia. 

Pod pojmom úspech nemyslíme peniaze a kariéru, máme na mysli človeka, ktorý sa cíti sebavedomý objavovať svet okolo seba so zvedavosťou, ktorý sa nebojí robiť chyby, ktorý sa cíti dostatočne silný na to, aby vstal, keď spadne. Človeka, ktorý jednoducho život zvláda, je motivovaný učiť sa, stojí si za svojím a záleží mu na druhých. 

Sme tí, ktorí viac rozprávajú ako počúvajú. Zmeňme to

Batoľatá robia alebo hovoria veľa vecí, ktoré sa z pohľadu dospelého javia ako iracionálne, nesocializované alebo dokonca absurdné. Mnohé zo zdanlivo nelogických rozhodnutí našich detí nás rodičov veľmi znervózňujú. Nechce požičať hračky, odmieta pobozkať tetu na rozlúčku, chce vyliezť na vysokú preliezku. Máme tendenciu ich prehnane korigovať, kritizovať alebo jednoducho zastaviť. Povieme NIE a tým je to vybavené. Nefňukaj - to nič nie je,  nekrič, nerozprávaj pri jedle, nebehaj, neodmietaj.

Dieťa, ktoré sa spoznáva a rastie, je na základe našich striktných reakcií utlmené a "poslušné". To je cieľom mnohých rodičov, mať poslušné a komfortné dieťa, všeobecne obľúbené. Málo sa pýtame a keď počúvame, máme zatvorené uši. S dieťaťom sa dá úžasne porozprávať, len ho treba najprv počúvať. Dieťa potrebuje byť vypočuté, aj keď urobí veľkú neplechu. 

6 kľúčových spôsobov, ako môžu rodičia podporiť svoje dieťa

Sme tí, ktorí viac rozprávajú ako počúvajú, viac prikazujú ako usmerňujú. Dieťa nás rešpektuje, pretože sme jeho rodičia, miluje nás. Naučené "poslúchať" si do života odnesie ale málo odvahy a samostatnosti. Bude čakať na pokyn, či to, čo robí je dobré, na pochvalu, uznanie, pretože samo neverí vlastnému úsudku. Dajme deťom viac zodpovednosti a samostatnosti.  

6 kľúčových spôsobov, ako môžu rodičia podporiť svoje dieťa

  1. Poskytnite dieťaťu pocit bezpečia 
  2. Počúvajte deti namiesto toho, aby ste na ne stále hovorili a usmerňovali ich
  3. Dajte deťom slobodu hrať sa a objavovať
  4. Dajte deťom priestor a príležitosť bojovať a zlyhať
  5. Pracujte na pochopení toho, kto je každé dieťa a čo potrebuje vzhľadom k svojmu veku
  6. Poskytnite deťom hranice, hranice a vedenie

Tieto jednoduché akcie dávajú každému dieťaťu silný základ pre rast v čase, keď sa ešte len začínajú testovať a chápať seba vo vzťahu k ostatným. Reagovať na svoje vlastné komplikované pocity a zvládať ich.

Zamerajme sa na to, čo naše dieťa skutočne v danej chvíli potrebuje (namiesto toho, aby sme začali tým, čo v danom momente potrebuje dospelý); a buďme dostatočne flexibilní na to, aby sme dali našim deťom na výber a zároveň poskytli podporu a hranice.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: