Stravovanie detí: 10 najväčších chýb, ktoré robia rodičia

MK | 18. január 2024
Stravovanie detí: 10 najväčších chýb, ktoré robia rodičia

Rodičia zohrávajú kľúčovú úlohu pri formovaní prístupu detí k stravovaniu. Tu je niekoľko chýb, ktorých sa dopúšťame. Poďme to zmeniť.

Správanie dospelých – to, ako zaobchádzame so stravovaním našich detí a ako pristupujeme k svojmu vlastnému – má veľa spoločného s tým, čo budú deti jesť a ako to budú jesť. Prečítajte si 10 chýb, ktorým je rozumné sa vyhnúť.

1. Nastavenie slabého príkladu

Základná vec, ktorú môžete urobiť, aby ste pomohli svojim deťom dobre jesť je -  jedzte dobre sami - pred nimi. Dospelí, ktorí si vychutnávajú rôzne výživné jedlá pri spoločnom stole, majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať deti so zdravým postojom k jedlu, než dospelí, ktorí neustále diétujú, prejedajú sa, odmietajú zeleninu alebo jednoducho nechávajú deti jesť samé.

Pozrite sa na seba a na správu, ktorú vysielate deťom a zmeňte to. Možno si uvedomíte rôzne aspekty vlastného stravovania a pochopíte aj správanie svojho dieťaťa. Rutina spoločných večerí, obed či raňajok je dôležitá, rovnako ako váš vlastný prístup k jedlu.  

2. Použitie príliš veľkého tlaku

Akýkoľvek nátlak pôsobí kontraproduktívne. Aj keď deti jedlo pod nátlakom jedia, pravdepodobne sa mu vyhnú, keď bude príležitosť. Navyše tlak vnáša do  jedenia problém kontroly. Už to nie je o jedle, je to o potrebe dieťaťa byť autonómny. Uvoľnite sa pri podávaní prvej lyžičky, nelipnite na nutnosti skonzumovať šošovicovú polievku za každú cenu celú, netlačte na prázdny tanier. Keď sa z jedla stáva stres, skôr čo neskôr sa stane problémom pre vás všetkých. 

Stravovanie detí: 10 najväčších chýb, ktoré robia rodičia

3. Používanie úplatkov

Ponúknutie koláča deťom, keď  zjedia svoju brokolicu, je v skutočnosti len iná forma nátlaku. Zvyšuje napätie počas jedla. Keď je odmenou dezert, vysiela to nesprávnu správu o tom, čo sa oplatí jesť. Sladkosti sa stávajú cennejšími ako mäso a zelenina. Sladkosť v podobe koláčika by mohla byť prirodzenou bodkou za plnohodnotným obedom a nie výsledkom prísneho účtovníctva (päť lyžičiek hráškovej polievky sa rovná jednému koláču). 

4. Vzdávame sa nových potravín a chutí príliš skoro

Príliš veľa rodičov sa drží zaužívaných obľúbených jedál len preto, lebo ich deti jedia bez sťažností. Dieťa potrebuje 10 až 15 pokusov na to, aby prijalo nové jedlo a novú chuť. Nechajte dieťa jedlo skúmať, ochutnávať a áno, aj sa s ním hrať. Áno, je to pohodlné dať dieťaťu päťkrát do týždňa špagety, ale o koľko chutí a možností ho tým ochudobníte? Skúšajte. 

5. Varenie na objednávku

Je ľahké padnúť do tejto pasce a pripraviť pre každého člena rodiny niečo iné. To však nezlepšuje stravovacie návyky. Namiesto toho ponúknite obmedzené možnosti týkajúce sa toho, čo jedáva zvyšok rodiny. Ak máte sendviče, napríklad deti si môžu vybrať medzi šunkovým a syrovým. (Akceptovanie určitých požiadaviek, ako je odstraňovanie kôrky, dáva dieťaťu určitú kontrolu, môžete mu vyhovieť.) Buďte ohľaduplní pri plánovaní jedálneho lístka. Na stole by mala byť vždy aspoň jedna ingrediencia, ktorú dieťa pozná a má ju rado. Ak sa rozhodne nejesť nič, v poriadku. A ak bude trochu hladné, začne chápať dôsledky nejedenia.

6. Podávanie veľkých porcií

Niekedy zabúdame, že deti sú malé, a preto potrebujú detské porcie. Príliš veľa jedla je pre dieťa zastrašujúce a odrádzajúce – a sklamanie pre rodiča, ktorý vidí plný tanier, aj keď dieťa ochutnalo všetko. Začnite v malom a pamätajte, že jedna zelená fazuľka je lepšia ako žiadna a že vždy môžete ponúknuť viac.

Tri jedlá stále dookola
Prečítajte si tiež:

Tri jedlá stále dookola

7. Priveľa snackov a džúsikov

Niektoré deti sa celý deň "pasú" na sušienkach,  a iných pochutinách, ktoré zapijú sladkým nápojom. Takto sa kŕmia nesprávnymi vecami a potom nie sú hladné po zdravších možnostiach, keď je čas jesť skutočné jedlá.  Urobte z občerstvenia rituál - ponúknite niekoľko zdravých možností v konkrétnych časoch dňa, nie hocikedy. Obmedzte sladké šťavy a džúsy. 

8. Prílišné zdôrazňovanie úhľadnosti a poriadku

Chuť je len jedným zo spôsobov, ako sa malé deti učia o jedle. Kŕmenie je multisenzorický zážitok. Nový jedák, ktorý sa nikdy nesmie hrať s jedlom, si to neužije tak, ako ten, ktorý pozná zábavu s rozláčaním banánov a drobením krekrov. Čo sa týka batoliat, dôležitejšie je to, čo jedia, ako to, či to jedia vidličkou, takže je dobré byť tolerantný k neporiadku pri kŕmení a stolovaní detí. 

9. Ignorovanie prirodzených preferencií dieťaťa

Niektorí ľudia jednoducho cítia chute výraznejšie, najmä horkosť. Existuje tiež prirodzený strach z nových vecí („neofóbia“), ktorý je najsilnejší v predškolskom veku. Rodičia to interpretujú ako vyberavosť, ale v skutočnosti je to normálne. Potravinová neofóbia je u niektorých detí silnejšia ako u iných, väčšinou kvôli rozdielom v temperamente. Keď vaše dieťa odmieta nové jedlá, označte to za "obdobie"  a skúšajte ďalej. Ak sa mu to po opakovaných pokusoch stále nepáči, akceptujte túto preferenciu. Ak sa však obávate o jeho výživu, hľadajte inteligentné náhrady konkrétnej potraviny.

10. Príliš sa znepokojujeme

Dokonca aj deti, ktoré sa kŕmia obdeň makarónmi so syrom, nemusia jesť tak zle, ako si mamičky a oteckovia myslia. Rodičia označia deti ako "nároční jedáci" a nakoniec sa to stane sebanaplňujúcim sa proroctvom. Mnohé z týchto detí sú v skutočnosti celkom normálne a vekom sa ich stravovanie zlepší. Skutočne dôležitým ukazovateľom vážneho problému je rastová krivka. Ak dieťa rastie normálnym tempom, uspokojuje svoje nutričné potreby. Malé deti uspokojujú tieto potreby počas širokého časového obdobia, nie od jedla k jedlu alebo zo dňa na deň.

Ak máte pochybnosti o výžive vášho dieťaťa, zapisujte si všetko, čo vaše dieťa zje – dokonca aj jedno sústo – na týždeň. Ak prídete na to, že dá do úst aspoň jednu porciu z každej skupiny potravín, nakoniec to naozaj nie je také zlé.

​Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: