Sú nôžky môjho dieťaťa zdravé?

BSc. (HONS) Denisa Mertl, MChS. | 8. december 2021
Detské chodidlo

Chodidlám bábätiek je dôležité venovať dostatočnú pozornosť aj zo zdravotnej stránky.

Každý z nás to pozná, rozkošné malé detské chodidlá, z ktorých si robíme odtlačky a sadrové odliatky na pripomenutie, že kedysi dávno bol tento skoro dospelý človek taký maličký. 

Malé nôžky, veľká veda

Prečo venovať toľko pozornosti chodidlám bábätiek? Odpoveď je jednoduchá. Pretože jedného dňa budú tieto chodidlá funkčnou základňou dospelého ľudského tela. Rodičov často trápi myšlienka, či robia všetko pre svoje deti správne. Často im napadajú aj otázky súvisiace so starostlivosťou o nohy detí, nevynímajúc ani správny výber obuvi. Tieto otázky sú namieste.

Časté obavy rodičov malých detí:

  • postavenie chodidiel – členok vnútorne spadnutý
  • vnútorná rotácia predného chodidla
  • vonkajšia rotácia predného chodidla
  • kolená do X alebo O
  • chôdza po špičkách

Pri vyššie uvedených problémoch je vhodné vyhľadať odbornú pomoc, pretože všetky tieto prejavy môžu byť v poriadku, ale môžu byť aj prejavom biomechanických problémov, pri ktorých sa deti sťažujú na bolesti, a to už v stave pokoja alebo pri záťaži.

Ploché nohy

Pomerne častým problémom, ktorý rodičia riešia, sú ploché nohy u detí. Detské chodidlá sa často opticky javia ako ploché. Avšak, v skorých štádiách vývoja dolných končatín je to celkom normálny jav.  Široká plocha a tukový vankúš detského chodidla slúžia pri prvých krokoch dieťaťa stabilizačne. Ale iba dovtedy, kým sa svaly dolných končatín a trupu dostatočne spevnia, aby zaobstarali stabilitu a ladnosť pohybu samotné chodidlá.

V porovnaní s dospelým chodidlom má detská noha širšie predné chodidlo, päta je užšia a niektoré deti majú preložene nižšie palce (tzv. kučeravé palce).  Detské chodidlá sú mäkké a poddajné hlavne preto, že detské chodidlo je v ranom veku tvorené zväčša chrupavkou. Až v období medzi 7. – 8. rokom sa v každom chodidle vyvinie 26 kostí.

Preto by sme deti nemali tlačiť do chodenia priskoro, aby sa neporušili tieto mäkké štruktúry. To by v neskoršom veku mohlo spôsobovať rôzne problémy.

Bežne začínajú deti samostatne chodiť medzi 10. – 18. mesiacom veku života. Tu treba myslieť na to, že každé dieťa je iné a netreba ich porovnávať. Každé dieťa sa vyvíja svojím vlastným tempom. Ak majú rodičia obavy, je vhodné konzultovať pediatra, ktorý im poradí a nasmeruje ich v prípade potreby na odborníka.

Detské chodidlo narastie ročne spravidla o 2 veľkosti, preto je vhodné kontrolovať veľkosť topánok každých 6 – 8 týždňov. 

TIP:

Pri kúpe topánok by mal rodič (ideálne matka, pretože má tenšie prsty) voľne vopchať svoj ukazovák za pätu detského chodidla v nezašnurovanej topánke (dieťa musí stáť, nie sedieť). Niektoré deti majú chodidlá kratšie a bacuľatejšie, iné tenké a dlhé. Toto je ďalší faktor, na ktorý treba myslieť pri výbere detských topánok. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: