Takto NIE: Tento sed u detí môže spôsobiť problémy

Marika Koscelníková | 17. január 2023
Takto NIE: Tento sed u detí môže spôsobiť problémy

Ak vaše dieťa rado sedáva takto, zabráňte mu v tom. Prečo je "W" sed nebezpečný?

Je veľa vecí, ktorým ako rodičia venujeme pozornosť a na druhej strane aj veľa vecí, ktoré nevedome možno prehliadame. Aj spôsob, ako dieťa sedí si treba všímať. 

Pozor, ak vaše dieťa sedáva takto

Mnohé deti majú tendenciu sedieť v tzv. polohe W, ktorá sa im zdá byť síce pohodlná, ale táto pozícia môže spôsobiť mnohé budúce problémy. Opierajú sa pri nej o nohy, nepoužívajú na sedenie svaly chrbta a bruška. 

nepsrávny W sed

Toto držanie tela bráni deťom v sedení s rovným chrbátikom, čo môže časom oslabiť chrbtové svalstvo nehovoriac o správnom držaní tela

W sed je ideálne zatrhnúť dieťaťu hneď, ako zbadáte, že si túto polohu obľúbilo. Nesprávny vývoj bedrových kĺbov, vybočené kolená, nestabilné členky, čo vedie k tzv. čaptavej chôdzi - aj toto môžu byť dôsledky.  

"W" sed nie je dobrý pre správny vývoj

V tomto sede dieťa zaťažuje kĺby. Často tak sedávajú deti, ktoré majú slabšie brušné a chrbtové svaly a touto polohou si pomáhajú k pohodlnému sedeniu, pretože v iných polohách nemajú takú stabilitu a rovnováhu. 

Dieťa, ktoré si takto sadne, hneď upozornite a ukážte mu, ako sa dá sedieť bezpečnejšie pre jeho vývoj. S nohami vystretými pred sebou, prípadne sedenie na pätách.

Ako by mal vyzerať správny sed?

  • Obe nožičky mali byť voľne natiahnuté pred telom,
  • Ramienka – voľne spustené od uší dole,
  • Krk – rovný krk, bez predsunutej hlavičky (predsun: ušká sú pred ramenami a brada vysunutá dopredu).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: