Kedy môže bábätko už sedieť?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 8. január 2019
babo sedí samo

Konečne sedím sám! Po otáčaní, kotúľaní a plazení je sedenie ďalším vývinovým krokom vášho bábätka.

Dieťa sa začína pripravovať na sedenie

Zbadali ste v poslednom čase, že vaše bábätko sa dostáva z polohy na brušku do pozície na kolienka? – to je prvý krok k sedeniu. Niektoré bábätká si cvičia sedenie aj tým, že sa pokúšajú chytať si nôžky v polohe na chrbátiku. Dôležitým predpokladom je, že sa vie podopierať rukami. Tak sa ľahšie dostane do vzpriamenej pozície.

Dieťa si  obvykle samo sadne niekedy medzi 6. a 9. mesiacom, väčšina detí okolo 8. mesiaca.

Základ je neposadzovať a nenechávať bábätko sedieť, keď nie je na to ešte pripravené. Dieťa bude pripravené vtedy, keď si samo sadne (obvykle z polohy na brušku alebo z polohy na štyroch) a v sede aj chvíľu samo vydrží.

Skôr či neskôr sa dieťa naučí posadiť sa. Sedenie je na začiatku ešte veľmi „tackavé“, pretože potrebné svaly dieťatka to ešte nezvládajú dobre a musia sa ešte vytrénovať. Drobček si ich trénuje v polohe na brušku, na boku alebo na chrbátiku.

  Každé dieťa sedí inak

Ako pri všetkých vývinových krokoch, aj naučiť sa sedieť trvá u každého dieťaťa rôzne dlho. Niektoré deti sa môžu napríklad najskôr postaviť, skôr ako sa naučia sadnúť si. Rodičia by však nemali dávať dieťa sedieť predčasne.

Aj keď už vie na krátky čas udržať rovnováhu, jeho svaly sa ešte veľmi rýchlo preťažia a môže to spôsobiť i škody na chrbtici. Na počudovanie môžu deti sedieť rôznym spôsobom: Môžu vystrieť obe nožičky, jednu nožičku si podložiť a druhú vystrieť alebo sedieť v tureckom sede.  

Na začiatku je aj vzpriamený sed ešte nedokonalý – dieťatko má ohnutý chrbátik, je nestabilné a občas zo sedu spadne. Toto "tackavé" obdobie by však malo trvať asi 2 týždne a potom už by dieťatko malo sedieť vzpriamene.

Ako by mal vyzerať správny sed?

  • Obe nožičky mali byť voľne natiahnuté pred telom,
  • Ramienka – voľne spustené od uší dole,
  • Krk – rovný krk, bez predsunutej hlavičky (predsun: ušká sú pred ramenami a brada vysunutá dopredu).

Bábätko vie sedieť – ďalší medzník v jeho živote

Keď sa vaše bábätko naučí sedieť, spoznáva svet nanovo. Ruky už nemusí používať na podopieranie a sú teda voľné na hranie. Okrem toho už môže sedieť v stoličke na kŕmenie a zúčastňovať sa tak spoločného jedenia so zvyškom rodiny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: