Topánky pre deti: Sú Barefoot či ortopedické topánky vhodné?

Denisa Mertl | 7. október 2019
Topánky pre deti: Sú Barefoot či ortopedické topánky vhodné?

V obchodoch i eshopoch nájdeme nekonečný výber topánok, tenisiek, šľapiek, sandálov a inej obuvi, ktorá je trendová. Často uprednostníme vzhľad pred funkčnosťou. Ako správne vyberať obuv pre naše deti?

Úplne prvé topánočky u bábätiek väčšinou slúžia iba ako „oblečenie“ na chodidlo. Dieťa v nich ešte nechodí, a preto ich môžeme vyberať podľa vzhľadu. Ako dieťa rastie, pre výber ďalších topánok to už neplatí.

Prvé topánky na chodenie si už vyžadujú omnoho väčšiu vážnosť pri ich nákupe. Tu treba odložiť bokom myšlienky, ktoré sa prikláňajú skôr k trendovému výberu obuvi. Dobrým, alebo lepšie povedané zlým príkladom sú plátenné mäkké topánočky, ktoré síce sú veľmi štýlové, ale dieťaťu nedajú potrebnú oporu a pocit stability pri prvých krokoch. 

Tiež nie vždy platí: čím drahšia topánka, tým kvalitnejšia. Dôležité je, aby bola podrážka viac vystužená v zadnej časti a voľne ohybná v prednej. Z materiálov je dobré vyberať čo najmenej syntetické, hlavne tých častí topánky, ktorá je v kontakte s kožou. Podrážka môže byť syntetická, ale zvyšok je vhodnejší kožený.

Prvé topánky by nemali byť ťažké a tvrdé

V odľahčených topánkach sa deťom lepšie kráča.

Akú veľkosť pri výbere topánok pre dieťa?

Topánky by mali veľkostne sedieť tak, aby v nich bol dostatok miesta na rast chodidla, nie však viac ako jedna konfekčná veľkosť. Nemôžu však byť ani veľmi voľné, aby sa pri chôdzi nevyzúvali. Preto je vhodné, aby mali šnurovanie, či pevný suchý zips, čokoľvek, čo udrží členok pevne v zadnej časti topánky. 

Výhodou je, ak je topánočka členková, čím zabezpečí dieťaťu lepšiu stabilitu pri chôdzi. Jemne vystužená päta topánky udrží pätu dieťaťa v anatomicky vhodnom postavení a tak zabezpečí  plnohodnotnú funkciu svalov chodidla. Preto nie je vždy potrebná anatomická stielka na podporu pozdĺžnej klenby. Podrážka by mala byť ohybná v prednej časti (1/3 z celkovej dĺžky podrážky), aby sa mohli voľne ohnúť palce pri zdvihnutí päty.  Zadné 2/3 podrážky by mali byť pevnejšie, aby spolu s vystuženou pätou dopomohli stabilite a vhodnej funkcii svalov.

prvé topánky

Topánky po súrodencoch?

Detské chodidlo narastie spravidla o dve veľkosti ročne, preto je vhodné kontrolovať u detí veľkosť topánok každých 6 až 8 týždňov. Pri kúpe topánok by mal rodič – ideálne matka, nakoľko má tenšie prsty – voľne vopchať svoj ukazovák za pätu detského chodidla v nezašnurovanej topánke (dieťa musí stáť, nie sedieť).

Niektoré deti majú chodidlá kratšie a bacuľatejšie, iné tenké a dlhé. Toto je ďalší faktor, na ktorý treba myslieť pri výbere detských topánok. Taktiež by deti nemali dediť topánky po starších súrodencoch, pokiaľ sú viditeľne zošliapané podrážky, alebo ak už boli nosené dieťaťom, ktoré nosí ortopedické vložky. Je tak pravdepodobné,  že kostra topánky bude deformitou pretlačená do strany a bude tlačiť do zlého postavenia „zdravé“ chodidlo mladšieho súrodenca.

Populárne „barefoot“ 

Tento typ obuvi bol primárne vyvinutý na zlepšenie a vytvorenie propriocepcie, teda  vnímanie signálov z podkladu, po ktorom osoba chodí, do svalov a šliach chodidla, ktoré následne majú vplývať na spevnenie a zlepšenie funkcie obuvi. Vhodné proprioceptívne signály k nám prídu z mäkkých povrchov, ako sú tráva, piesok, lúčna alebo lesná cesta, vystlaná zeminou, kamienkami. Chôdza v týchto topánkach po betóne a tvrdých povrchoch, po ktorých bežne chodí dnešný človek, nevyšle do tela žiaden stimulačný signál, na základe ktorého by sval alebo šľacha mali lepšie pracovať.  

Ortopedická obuv

Viete o tom, že nie je nevyhnutná pre správny vývoj detského chodidla? Názov ortopedická topánka je odvodený od slova ortopédia, čo je odbor medicíny. Ortopedickú obuv nosia preto iba deti na základe vyšetrenia u odborného lekára, ktorý im danú obuv predpísal kvôli určitým ťažkostiam.  Preto sú ortopedické topánky a papučky vhodné iba pre deti, ktoré majú nejaký problém a boli na odbornom vyšetrení. Pokiaľ má dieťa zdravo vyvíjajúce sa chodidlo, ortopedickú obuv nepotrebuje. A taktiež ortopedická obuv nezaručí zdravý vývoj chodidla u každého dieťaťa. Hlavne ak nebolo nosenie indikované detským ortopédom.

Podpätky pre malé slečny?

Deti, hlavne menšie, si rady obujú to, čo im rodičia dajú, pokiaľ ich topánka neotláča a jej tvar je v súlade s tvarom a šírkou ich chodidla. Aj preto dnes už nie je ničím výnimočným stretnúť malé slečny, ako si vykračujú v topánkach na podpätku. Malé navýšenie v pätovej časti topánky ešte je v poriadku, vytvára lepšiu stabilitu, ale pokiaľ je to viac ako pár milimetrov (nad 5 mm), nie je to vhodné pre deti. U dospelých je norma okolo 2,5 cm, takže si môžete skontrolovať u svojej obuvi, či ju spĺňate.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: