Prečo sa moje dieťa v noci budí?

Marika Koscelníková | 4. november 2022
Prečo sa moje dieťa v noci budí

Už ste sa tešili, že dieťa prespalo celú noc aj niekoľko dní za sebou a zrazu má opäť prerušovaný spánok? Nočné budenie je pre deti bežné (stačí sa pozrieť na všetkých unavených rodičov ). Dobrou správou je, že to raz pominie - časom a vašou trpezlivosťou.

Prečo sa moje batoľa náhle zobudí uprostred noci?

Zmenil sa spánok vášho dieťaťa? Prerušovaný spánok je súčasťou detského veku, najmä keď sa dieťa necíti dobre alebo sa zaoberá niečím stresujúcim alebo náročným. Čo pri tak rýchlom dozrievaní nervovej sústavy a učení sa nových vecí, je celkom bežné a časté.

Medzi najbežnejších vinníkov nočného budenia patria:

  • Prerezávanie zubov
    Nie, prvým zúbkom sa to nekončí. Ešte sú tu očné zuby a kým sa prerežú všetky, spôsobujú mrzutosť počas dňa a nočné plače. Pokiaľ ide o úľavu pri prerezávaní zúbkov, už asi máte odskúšané vlastné metódy – pomojkanie, chladivé gély, alebo niečo iné, čo dieťatko upokojí a pomôže zmierniť bolesť. Pretože prerezávanie zúbkov niektoré deti naozaj veľmi bolí.
  • Choroba
    Bolesti hrdla, horúčka, upchatý nos, boľavé uško... ťažko sa dieťa dobre vyspí, ak ho trápi choroba. Pomôžte mu zmierniť ťažkosti overenými spôsobmi – zvlhčovanie vzduchu, kvapky do nosa či odsávačka, v prípade horúčky lieky na stiahnutie teploty.
  • Zmena
    Životné zmeny, ako je nový súrodenec, nácvik na nočník, odstavenie, prechod do postele, nástup do jaslí, môžu spôsobiť úzkosť –  tá sa premietne do nočného nepokoja. Prijatie zmeny môže drobcovi chvíľu trvať. Medzitým sa mu venujte, aby sa cítil bezpečnejšie.
  • Nočná mora a nočné hrôzy
    Pre batoľatá môže byť ťažké pochopiť, že zlé sny nie sú skutočné. Veľké zmeny a denné stresy, priveľa podnetov pred spaním a choroba môžu zhoršiť nočné mory, preto sa snažte udržať ho v pokoji – najmä pred spaním. Večer nie je čas na výchovné prednášky.
  • Dlhý alebo neskorý obedný spánok
    Batoľa nie je pred spaním dostatočne unavené na to, aby zaspalo a zostalo spať celú noc. Experimentujte s presunom spánku o niečo skôr počas dňa alebo jeho skrátením. Môže to chvíľu trvať, ale správne nastavený denný spánok môže znamenať, že noci budú pokojnejšie. Vo všeobecnosti sa snažte mať batoľa v posteli do 19:30. a najneskôr do 20.00 hod.. A nebojte sa posunúť spánok aj na skorší čas, ak dieťa počas dňa nespalo vôbec, alebo je unavené.
  • Dosiahnutie veľkého míľnika
    Plazenie, prvé kroky, rozvoj reči...Hlavné vývojové míľniky môžu spustiť regresie aj u batoliat - vrátane regresie spánku. Keď si dieťa osvojí svoju novú zručnosť, spánok sa upraví – za predpokladu, že si nevytvoríte zlé návyky tým, že budete nočnému vstávaniu venovať príliš veľa pozornosti ( napr. pustíte dieťaťu televíziu, rozsvietite svetlá a podobne).

Čo môžete urobiť s nočným budením vášho batoľaťa?

Nočné buntošenie narúša spánok celej rodiny. Pomalými a trpezlivými krokmi sa časom dopracujete k tomu, že sa všetci vyspíte.  

Neponáhľajte sa.
Ak zafňuká dieťa uprostred noci, počkajte niekoľko minút, kým mu poskytnete pomoc. Pamätajte, že detičky sú hluční spáči a často vydávajú zvuky v spánku, no potom sa upokoja. Ak však vaše dieťa začne plakať, skontrolujte, či je v poriadku.

Poskytnite dieťaťu uistenie, že ste pri ňom.
Nedvíhajte ho a príliš sa s ním nerozprávajte. Jemne ho pohladkajte po chrbte a zašepkajte „Psst...“ alebo „To je v poriadku“. Ak sa vaše batoľa zobudilo kvôli nočnej more, ubezpečte ho, že to nebolo skutočné a že je v bezpečí. Keď sa upokojí (aj keď nespí), opustite miestnosť. Ak začne znova plakať, počkajte niekoľko minút, kým sa vrátite. 

Buďte dôslední.
Ak jednu noc ponúknete tiché opakované utíšenie, ale ďalšiu noc privediete svojho drobca k sebe do postele, vášmu dieťaťu to prinesie zmiešané správy. Upevnenie dobrých spánkových návykov si vyžaduje čas. Vaše batoľa sa nenaučí zaspať samo, ak je zmätené z toho, ako budete reagovať na jeho prebúdzanie. Môže to trvať niekoľko nocí, ale vydržte.

Ako môžete zabrániť tomu, aby sa vaše batoľa zobudilo uprostred noci?

Uistite sa, že vaše batoľa celkovo spí správne. Príliš veľa aj príliš málo denného spánku môže spôsobiť problémy v noci. 

Dajte si pozor na rutinu pred spaním. Zaveďte upokojujúcu rutinu pred spaním (teplý kúpeľ, rozprávka, objatie), ktorá sa končí tým, že odídete z izby skôr, ako vaše dieťa zaspí. To pomôže dieťaťu naučiť sa, ako samo zaspať, čo je zručnosť, ktorú bude potrebovať, aby sa uprostred noci znova uložilo po prebudení do spánku (v ideálnom prípade bez toho, aby vás zobudilo).

Pohodlie v posteli. Batoľatá majú tendenciu zhadzovať prikrývku pri spaní, takže oblečte dieťatko dostatočne teplo, aby mu nebola zima, keď sa v noci zobudí.

Akýkoľvek čas strávený pred televíziou alebo tabletom pred spaním môže narušiť spánok vášho batoľaťa. Vypnite zariadenia aspoň hodinu pred spaním a snažte sa dodržiavať zdravé limity času pred obrazovkou počas dňa (ext. zdroj dieťa a televízia).

Prebúdzanie sa počas noci je súčasťou normálneho spánkového cyklu. Aj v tomto prípade platí, že raz pominie. 

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: