Spánok detí: Neskáčte k nemu vždy, keď zamrnčí

Michaela Klamová | 23. jún 2019
Spánok detí: Neskáčte k nemu vždy, keď zamrnčí

Poznáte to? V noci ste ako na gumičke a neustále čičíkate bábätko. Nevyspíte sa ani vy, ani ono. Vedci odporúčajú zmeniť prístup.

Keď sa budí dieťa, budí sa aj rodič. Nevyspatý rodič nie je dostatočne schopný sústrediť sa na svoje povinnosti, je podráždený a jeho zlý stav pociťuje aj dieťa. Vytvára sa tak začarovaný kruh. Navyše, problémy so spánkom sú v ranom veku spájané s úzkosťami, depresiou a poruchami správania neskôr. A čo radí veda?

Ignorovať nočný plač dieťaťa? 

Z odborných štúdií vyplýva, že pre zabezpečenie optimálnych spacích návykov, ktoré pretrvajú až do dospelosti, je potrebné postupne eliminovať nežiaduce prejavy počas spánku ich ignorovaním.

V praxi to znamená, že nevyskočíte ako napnutá struna vždy, keď sa vaše dieťatko zamrví alebo zaplače. Je mnoho techník určených na stabilizovanie spánku založených na postupnom ignorovaní, no mnoho rodičov sa ich bojí zaviesť zo strachu, že sa tým pokazí vzťah so svojím dieťatkom. Podľa vedcov sa však obávať nemusíte.

Dieťa je schopné sa upokojiť aj samé

Pevné hranice sú pre deti veľmi podstatné a v kombinácii s rodičovskou láskou nevyhnutné. Vedci neradia nechať dieťa ukričať sa k spánku, ale dať mu vždy príležitosť samo vyriešiť problém. Pokiaľ každé jeho nočné zobudenie budete riešiť hojdaním, hladkaním a čičíkaním, beriete mu tým veľmi významnú možnosť naučiť sa zaspať samo. 

Myslite ale na to, že každé dieťa i rodina je individuálna a taký by mal byť aj váš prístup. Riaďte sa rozumom, ale aj rodičovskou intuíciou. Ak v izbe spí viacero detí, určite ich nenecháte prebudiť krikom toho najmenšieho. Ak dieťa v noci prelezie k vám do postele, podľa odborníkov by ste ho mali otočiť naspäť do svojej. Je ale na vašom zvážení, či si spoločné túlenie sa vychutnávate alebo či sa vyspíte rovnako kvalitne aj s dieťatkom vo vašej posteli.

Žena doma: O makovom odvare
Prečítajte si tiež:

Žena doma: O makovom odvare

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: