13 zaujímavostí o bábätkách, ktoré ste možno nevedeli

MK | 23. júl 2024
13 zaujímavostí o bábätkách, ktoré ste možno nevedeli

Roztomilé a plné prekvapení. Bábätká sú úžasné malé bytosti, ktoré majú svoje tajomstvá. Toto ste o nich vedeli?

13 zaujímavostí o bábätkách

1. Bábätká sa rodia so zmyslom pre rytmus

Výskumy ukazujú, že bábätká sa rodia so schopnosťou vnímať rytmus. Už od prvých mesiacov života dokážu rozpoznať rytmické vzorce a pohybovať sa do rytmu hudby. Táto schopnosť je pravdepodobne vrodená, nie naučená. Dojčatá reagujú dokonca na rytmus a tempo hudby viac než na reč. Aj preto dieťatko pozná pesničku, ktorú mu mama spievala, ešte kým bolo v brušku. Upokojí sa pri pokojnom pohmkávaní a rytmickom pohojdávaní, pri uspávanke, ktorá pripraví jeho mozog na spánok. Spievajte deťom, milí rodičia.  Púšťajte im hudbu, ktorá je pokojná a príjemná pre ich ušká, budú so záujmom počúvať.  

2. Novorodenci majú tzv. potápačský reflex

Novorodenci vykazujú bradykardickú odpoveď, známu aj ako potápačský reflex. Tento reflex zahŕňa spomalenie tepu a zadržiavanie dychu pri ponorení do vody. Táto schopnosť je evolučnou adaptáciou z prostredia maternice​, začínajú ju strácať okolo šiestich mesiacov. Tento reflex je prítomný už pri narodení a vďaka nemu sú novorodenci schopní krátkodobo prežiť pod vodou bez rizika vdýchnutia vody.

3. Bábätká sa rodia s 300 kosťami

Ako rastú, niektoré z týchto kostí sa postupne spájajú, čo vedie k zníženiu počtu kostí na 210 (záleží od spôsobu výpočtu), čo je už počet typický pre dospelých. Tento proces umožňuje rast a flexibilitu počas raného vývoja. 

4. Ľudské bábätká sú jediným druhom, ktoré sa usmievajú na svojich rodičov

Úsmev je dôležitý sociálny a vývojový míľnik, ktorý posilňuje puto medzi rodičmi a deťmi. Usmievajúce sa bábätko aktivuje všetky materinské inštinkty a vyvoláva u nás pocit lásky, starostlivosti a odpustenia. Toto správanie je menej často pozorované u iných druhov, čo ho robí jedinečným pre ľudí.

Úsmev novorodenca
je určite roztomilý, ale je pravdepodobne len produktom reflexu. Bábätká môžu usmievať či vytvárať vtipné výrazy tváre v rôznych štádiách spánku, alebo aj keď vylučujú plyny či stolicu. Tento úsmev je súčasťou neurologického vývoja dieťaťa. Tieto úsmevy predchádzajú skutočným sociálnym úsmevom, ktoré sa objavujú okolo šiestich až ôsmich týždňov života. 

5. Bábätká  spotrebujú v prvom roku života  až 3000 plienok 

Bábätko počas svojho prvého roku života spotrebuje v priemere 2 500 až 3 000 plienok. Počet plienok závisí od veku dieťaťa a jeho váhy, keďže potreba plienok sa mení s jeho rastom. Jedna tona plienkového odpadu, ktorú za niekoľko mesiacov vyprodukuje dieťa do času, kým sa nenaučí používať nočník, už dlho straší odborníkov a ochrancov životného prostredia.

6. Prvou farbou, ktorú bábätká rozpoznajú, je červená

Novorodenci majú obmedzenú schopnosť rozlišovať farby pri narodení a vidia najprv len svetlo a tmu. Avšak približne po dvoch týždňoch začínajú reagovať na červenú farbu, pretože je to najjasnejšia a najvýraznejšia farba, ktorú dokáže ich zrakový systém spracovať. Štúdie ukazujú, že červená farba je ľahko identifikovateľná pre novorodencov kvôli vysokej kontrastnosti a dĺžke vlny, ktorá je pre ich oči najprístupnejšia. Postupne, ako sa ich vizuálny systém vyvíja, začnú rozpoznávať aj ďalšie farby. Niektorí odborníci tvrdia, že novorodenci vidia len čiernu, bielu a sivú, zatiaľ čo iní tvrdia, že vidia rôzne odtiene, ale sú veľmi rozmazané. 

7. Bábätká rastú neuveriteľne rýchlo

Bábätká zdvojnásobia svoju pôrodnú hmotnosť do piatich mesiacov a strojnásobia ju do prvého roku. Rastú tiež približne o 1 až 1,5 cm každý mesiac. Keby pokračovali v tomto rýchlom raste, v dospelosti by merali až 51 metrov! Rast bábätiek sa výrazne spomalí po prvom roku a pokračuje rôznym tempom až do dospelosti.

6. Novorodenci sú bez sĺz

Novorodenci plačú, ale neprodukujú skutočné slzy, pretože slzné žľazy začínajú produkovať viac sĺz až niekoľko týždňov po narodení. Viditeľné slzy sa zvyčajne objavujú okolo 2 až 3 mesiacov veku. Slzy pomáhajú udržiavať oči vlhké a chránia ich pred dráždivými látkami. Ak bábätko ani po troch mesiacoch nevytvára viditeľné slzy, je vhodné konzultovať to s pediatrom.

7. Žalúdky  bábätiek sú veľké ako orechy

Žalúdok novorodenca je veľký asi ako čerešňa (približne 5-7 ml). Do tretieho dňa má žalúdok veľkosť približne ako vlašský orech (približne 22-27 ml), čo zodpovedá rastúcej schopnosti prijímať väčšie množstvo potravy. Po jednom týždni je žalúdok bábätka veľký asi ako marhuľa a postupne rastie tak, ako bábätko. 

Žalúdok dospelého človeka má kapacitu približne 1 až 1,5 litra, hoci sa môže natiahnuť až na 2-4 litre, keď je úplne naplnený. Ak by sme to mali prirovnať k ovociu, žalúdok v normálnom stave má veľkosť približne ako veľký grapefruit alebo menší melón. Keď je úplne natiahnutý a naplnený, môže byť podobný veľkému melónu (napríklad vodnému melónu).

8. Bábätká strácajú vlasy, s ktorými sa narodili

Zvyčajne sa tak stane do veku štyroch mesiacov. Kým ich pôvodné vlasy vypadnú, narastú im úplne nové "naozajstné" vlásky. 

9. Bábätká spia v priemere 5400 hodín v prvom roku

Priemerné údaje ukazujú, že bábätká v prvom roku života spia približne 14,8 hodín denne.  Je to len odhad. Každé bábätko je iné. Spinkajú, pretože rastú a potrebujú veľa sily, veľa času na "uloženie" nových informácií, regeneráciu. Každý deň sa predsa toľko toho naučia!

10. Bábätká pripravujú svojich rodičov o 133 nocí spánku

Podľa prieskumu 7 z 10 rodičov obetuje každú jednu noc približne tri hodiny spánku počas prvého roka po narodení dieťatka. A to je len prvý rok! Spánková deprivácia ovplyvňuje náladu celej rodiny, je dôležité nájsť si priestor na oddych a to najmä počas prvých mesiacov. Telo matky je vyčerpané pôrodom, potrebuje regenerovať. To, že sa už ako rodičia nevyspíme poriadne, s tým treba rátať. Najprv nás budú plač do hladu alebo mokrej plienky, potom nedodržanie večierky... 

11. Bábätká majú nadrozmerné časti tela

Hlava novorodenca predstavuje 1/4 jeho telesnej dĺžky, zatiaľ čo hlava dospelého človeka tvorí približne 1/7 celkovej dĺžky tela. A oči bábätiek? Tie sú už 75 percent veľkosti dospelých očí.

13 zaujímavostí o bábätkách, ktoré ste možno nevedeli

12. Bábätká rozoznávajú vône

Bábätká majú veľmi dobre vyvinutý čuch už pri narodení. Tento zmysel je dôležitý pre ich prežitie, pretože im pomáha rozpoznať matku a zdroj potravy. Novorodenci rozpoznávajú vôňu svojej matky a materského mlieka už v prvých dňoch po narodení. 

13. 85% bábätiek preferuje pravú stranu

Počas prvých pár mesiacov si bábätká najradšej otáčajú hlavu doprava. Štúdie ukázali, že približne 70% až 85% novorodencov vykazuje túto preferenciu. Existuje niekoľko teórií, prečo je to tak, vrátane toho, že môže byť spôsobená polohou plodu v maternici alebo že je výsledkom prirodzených asymetrií vo svalovom tonuse. Táto preferencia sa zvyčajne vyrovnáva počas prvých šiestich mesiacov života, keď sa dieťa učí ovládať svoje svaly a začína viac rovnomerne používať obe strany tela.

Úžasné, však? A toto je len začiatok! 

Prvý rok je len začiatkom celoživotnej cesty s vaším maličkým, plnej nezabudnuteľných momentov, fascinujúcich faktov a úžasných dobrodružstiev, ktoré spolu zažijete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: