Pediatrička radí: Je plávanie vhodné pre všetky deti?

Veronika Kmetóny Gazdová | 10. november 2021
Plávanie detí a bábätiek

Detský mozog, pľúca, cievy a srdce, ale aj imunita, pohybové časti tela a trávenie – to je len zlomok z toho, na čo medicína pozerá ako na pozitívne dopady plávania bábätiek či starších detí. Pobyt dieťatka vo vode má totiž veľmi priaznivý vplyv na celý jeho organizmus, a preto lekári túto aktivitu odporúčajú. Na čo si však dať pozor?

O tom, aké sú jej ďalšie výhody a kedy, naopak, sa neodporúča, sme sa zhovárali s MUDr. Danou Jurečkovou, PhD., primárkou detského a novorodeneckého oddelenia NsP Š. Kukuru, a. s. v Michalovciach. 

Pohyb vo vode je deťom prirodzený

„Dieťa robí vo vode pohyby, ktoré ešte nedokáže na zemi a má možnosť viac sa vyvíjať pohybovo. Pohyb vo vode je prirodzený aj pre tie najmenšie deti vzhľadom na ich niekoľkomesačný prenatálny vývin, keď boli obklopené plodovou vodou,“ vysvetľuje toto dieťatku blízke prostredie pani primárka, ktorá vyzdvihuje blahodarný účinok vody pôsobiaci na deti. Táto pohybová terapia, najmä teplota vody, tlak i vztlak pôsobia preventívne stabilizáciou telesných a pohybových funkcií. 

„Pobyt vo vode podporuje u najmenších bábätiek zdravý vývoj celého organizmu, vytvára pozitívny vzťah k vode a aktivitám v nej,“ menuje benefity MUDr. Jurečková a vyzdvihuje najmä zlepšenie psychickej a fyzickej odolnosti dieťaťa.

„Plávanie napomáha zvyšovaniu kapacity pľúc, podporuje spevňovaniu svalstva a zlepšuje psychomotorický vývin dieťaťa. Deti sa tak od najmenšieho veku otužujú, a tým sa podporuje ich imunita. Aktívnym pohybom vo vode sa stimuluje ich srdcovocievny systém, zvyšuje sa prekrvenie, čo je dôležité pre správne fungovanie všetkých vnútorných orgánov, hlavne mozgu. Pohyb vo vode tiež spôsobuje pohyb a masírovanie vnútorných orgánov, podporuje peristaltiku čriev,“ zdôrazňuje odborníčka. Podľa jej slov navyše deti menej trpia bolesťami bruška a zvyšuje sa ich chuť do jedla. 

plávanie detí a bábätiek

Deťom prináša plávanie zdravotné benefity aj relax 

Pre dieťa je vodné prostredie veľmi príjemné, prináša mu potešenie a má významný relaxačný účinok. Prejavuje sa  to pokojným spánkom a celkovou pohodou dieťatka. „Touto aktivitou dojčiat sa zlepšuje ich motorický vývin a aj svaly. Plávanie sa deťom odporúča aj ako doplnok k cvičeniu Vojtovou metódou. Všetky činnosti, ktoré bábätko vo vode vykonáva, podporujú stimuláciu vestibulárneho systému, ktorý zabezpečuje rovnováhu a nachádza sa vo vnútornom uchu. Je to najstarší zo zmyslových systémov. Keď tento systém dozrie, pomôže dieťaťu udržať vzpriamenú hlavu, postaviť sa na nohy, vyrovnať sa a kráčať,“ hovorí o ďalších aspektoch z pohľadu medicíny detská primárka.

Kedy plávanie áno, kedy nie?

Keďže bolo dieťatko nadnášané deväť mesiacov v maminom bruchu plodovou vodou, pripomína mu voda život v prenatálnom období. Aj preto je najlepšie začať s návštevou plaveckých kurzov už od najmenšieho veku. „Niektoré zariadenia ponúkajú možnosť začať už od 3 mesiacov. Pobyt v chlórovanej vode sa však odporúča až vo veku 6 mesiacov, a to kvôli citlivému imunitnému systému bábätka. Niektorí pediatri plávanie odporúčajú všeobecne až po pol roku,“ dodáva odborníčka, no zdôrazňuje, že plávanie je dobré aj na to, aby sa rodičia naučili manipulovať so svojím dieťaťom vo vode a aby mu dodali pocit bezpečia. 

Naopak, primárka Jurčeková neodporúča návštevu bazéna s chlórovanou vodou, ak dieťa trpí atopickým ekzémom, pretože môže dôjsť k ešte väčšiemu vysušovaniu pokožky a jej podráždeniu a taktiež pri konjuktivitíde, teda zápale spojiviek, keďže sa ešte viac podráždia oči.

„Nevhodné môže byť aj pre astmatikov, deti so zníženou imunitou. V tomto prípade odporúčame poradiť sa s imunológom, ktorý pozná svojho malého pacienta,“ zdôrazňuje a upozorňuje, že rodič by mal brať bábätko do bazéna len vtedy, keď je zdravé. Predovšetkým v zimných mesiacoch je potrebné dbať na plynulosť prechodu medzi bazénom a vonkajškom a dieťa správne obliecť. „Ak je po chorobe či očkovaní, radšej plávanie vynechajte. Taktiež v „dobe kovidovej“ je potrebné dbať na odporúčania RÚVZ, riadiť sa Covid automatom a dodržiavať všetky hygienické zásady a odporúčania. U detí s hypertonusom je nutné poradiť sa s detským neurológom. Pri dodržaní všetkých zásad bude mať radosť z pohybu vo vode rodič i dieťa,“ dodáva na záver pani primárka.

plávanie detí a bábätiek

SKÚSENOSŤ Z NAŠEJ REDAKCIE: Lia je vodný živel

Baby plávanie v klube Plaviatko navštevuje aj naša kolegyňa z Klubu MAMA a ja, Zuzany Dömény so svojou dva a polročnou dcérkou Liou. Venujú sa tomu už od jej štyroch mesiacov. Okrem toho, že rodičia sami chodia plávať pod vedením trénera, považujú to za najlepšiu a najkomplexnejšiu pohybovú aktivitu. K tej vedú aj Liu a vnímajú to ako skvelý štart do jej budúcnosti. 

Mama Zuzana vidí prínos plávania u svojej dcérky vo viacerých smeroch a predstavu o absolvovaní kurzov mala jasnú, už keď bola Lia ešte v brušku.  „Faktom je, že plávanie má veľa zdravotných benefitov. O baby plávaní som si veľa čítala, preto som už ako tehotná vedela, že to bude jeden z prvých krúžkov, na ktorý svoje dieťatko prihlásim,“ spomína. Pod činnosť plaveckého klubu, kam s Liou chodili približne rok, sa však podpísala pandémia a malá plavkyňa sa s mamou začali obzerať po nových priestoroch. Kladné skúsenosti a spokojnosť z predošlého plávania im nastavili latku veľmi vysoko a tak skúšali viacero miest, no žiadne nespĺňalo ich predstavu.

„Keď som ale uvidela fotky z Plaviatka, bolo viac-menej rozhodnuté. Hneď sme sa prihlásili a bola to výborná voľba,“ hovorí Zuzana, ktorá oceňuje najmä výbornú atmosféru, krásne priestory a to nielen v bazénovej časti, ale i v detskom kútiku. „Deti sa tu môžu hrať a aj my tam po plávaní trávime veľa času. Moju Liu odtiaľ neviem nikdy dostať,“ dodáva s úsmevom hrdá mama.

Za dôležitý aspekt považuje aj kvalifikovaný a profesionálny personál. „Inštruktorky sú tu naozaj parádne, zoznam ich pozitív je veľmi dlhý a je vidieť, že si ich tu vyberajú naozaj poctivo a my sme si ich všetky veľmi obľúbili,“ opisuje ľudský faktor klubu.

Aj keď plávanie museli s Liou kvôli pandemickej situácii už veľakrát prerušiť, vždy sa k nemu vrátili. „Moju dcéru to veľmi baví, na hodiny sa vždy veľmi teší, napreduje v mnohých smeroch a určite v ňom budeme pokračovať aj naďalej. Plávanie považujem za najlepšiu športovú aktivitu, z ktorej budeme vychádzať aj v budúcnosti. Baby plávanie všetkým mamičkám odporúčam, je to naozaj kvalitne strávený čas,“ povzbudzuje Zuzana rodičov k tomu, aby sa na tento voľnočasový krúžok so svojou ratolesťou odhodlali. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: