Miluje vaše dieťa vodu? Prihláste ho na plávanie!

Redakcia | 21. apríl 2016
Miluje vaše dieťa vodu? Prihláste ho na plávanie!

Vplyv plávania na človeka – relax prepojený s precvičením celého tela bez preťažovania kĺbov – je nepopierateľným faktom. Ale asi najviac býva plávanie vychutnávané a zároveň spojené s osviežením v letných horúčavách.

Plávanie je technika, vďaka ktorej sa ľudia dokážu pomocou vlastného tela pohybovať vo vode. Pobyt človeka vo vode má pre človeka viacero výhod:

 

  • plávanie posilňuje a upevňuje imunitný systém
  • zvyšuje vitálnu kapacitu pľúc, zároveň podporuje nácvik správnej techniky dýchania
  • spevňuje svalstvo chrbtice a takto napomáha správnemu držaniu tela
  • plávanie nadľahčuje telo a tým „šetrí“ kostný skelet i kĺby, ale zároveň rovnomerne zaťažuje svaly
  • pomáha otužovaniu i prekrveniu organizmu
  • zlepšuje pohybový vývoj dieťaťa
  • podporuje chuť do jedla
  • upravuje kvalitu i kvantitu spánku
  • učí disciplíne i športovému správaniu

Podľa akého merítka by si mali rodičia vybrať klub pre dieťa?

Veľmi dôležitý je prístup trénera k deťom, preto sa zamerajte na kluby, kde pracujú mladí, kreatívni a veselí ľudia, ktorých baví práca s deťmi. Tí sa snažia učiť predovšetkým hravou formou, s využitím najrôznejších plaveckých pomôcok a hračiek tak, aby dieťa nemalo stres z vody, z nového prostredia či ľudí. Pri výbere plaveckého klubu môže rodičom napomôcť možnosť prísť sa pozrieť s dieťatkom, ako hodina plávania prebieha. Na začiatku je dôležité, aby sa tréner snažil s dieťaťom spriateliť. Niekedy pomôže krátky rozhovor o škôlke alebo súrodencoch. Niektoré deti potrebujú viac času aby sa osmelili, a preto je vhodné dopriať im, aby najskôr pozorovali ostatné detičky. No neexistuje „univerzálny recept“ a ku každému dieťatku by si tréner mal hľadať vlastnú cestičku. Tréneri pomôžu dieťaťu aby sa nebálo, prekonalo strach z vody, začalo si ju užívať, a potom to môže byť radosť pre obe strany.

Kedy začať s plávaním?

Plávanie zabezpečuje komplexný rozvoj celého tela a je vhodné pre každú vekovú kategóriu. Keď dieťa prihlásite na plávanie, podporíte jeho všestranný pohybový rozvoj. Plávanie je vhodné už pre najmenšie deti a batoľatá,  to dobre poznajú mamičky, ktoré so svojimi bábätkami navštevovali, prípadne navštevujú kurzy plávania pre najmenších. Bábätká sa naučia prvému kontaktu s vodou, ponárať sa a hrať vo vode. Ak sa však deti majú naučiť plaveckému štýlu, vtedy je najlepšie začať vo veku od 4 rokov. V tomto veku sa už deti dokážu naučiť základy pre jednotlivé plavecké štýly, niektoré zvládnu znak, prípadne aj kraul. 

Cieľom tréningu je:

  • naučiť dieťa nebáť sa vody,
  • upevniť pocit radosti a odvahy vo vodnom prostredí,
  • oboznámiť dieťa s plaveckými štýlmi a zdokonaliť techniku plávania.

Koľko detí môže plávať v jednej skupine?

Deti zvyčajne bývajú rozdelené do skupín – začiatočníci, mierne pokročilí a pokročilí, samozrejme podľa veku. U tých najmenších pripadnú na jedného trénera dve deti a pobyt v bazéne spravidla býva 30 minút. Pri tomto počte je možné zachovať individuálny prístup ku každému dieťaťu. V skupine mierne pokročilých býva maximálne päť a pokročilých maximálne osem detí. Ideálne je, ak deti absolvujú niekoľko kurzov po sebe.

5 dôležitých plaveckých pomôcok:

  1. plavecké plavky (nevhodné sú šortky a dvojdielne plavky)
  2. plaveckú čiapku – je podmienkou, nosí sa najmä z hygienických dôvodov
  3. plavecké okuliare – ak ich dieťa vyslovene odmieta, stačí ich priniesť, položiť na kraj bazéna a postupne, najmä pri ponáraní si ich dieťa vyskúša
  4. prezuvky vhodné k bazénu (penové alebo gumové, najlepšie s protišmykovou podrážkou), uterák, príp. župan
  5. vyplnenú a podpísanú prihlášku, v ktorej rodič podpisuje, že dieťa nemá zdravotné problémy, ktoré by bránili plávaniu

Čo môžete čakať od „začiatočníckej“ hodiny?

Deti majú z vody radosť a to je dôležité využiť v plnej miere. „Polhodinka“ pre najmenších je veľmi zábavná, deti sa najprv učia fúkať bublinky do vody, kopať nožičkami, splývať na brušku i chrbátiku... Spočiatku sa učia pomocou plaveckých pomôcok znakové a „kraulové nožičky“ a „ručičky“, potom celý znak. Po zvládnutí plaveckého štýlu znak sa pridáva kraul a ako posledný plavecký štýl sa učia prsia. Tie staršie sa učia aj motýlik.

Rodičia by mali trénerovi dôverovať a taktiež rešpektovať pravidlá plávania. Mali by vedieť, že sa nemôžu zdržiavať pri bazéne nielen z hygienických dôvodov, ale zároveň aj preto, aby nerozptyľovali dieťa pri plávaní.

Koľkokrát treba chodiť na tréning?

Optimálne je dvakrát do týždňa. Ak sú počas kurzu prázdniny či sa objaví dlhšia pauza v tréningu, po návrate deti akoby na „všetko“, čo sa naučili, zabudli. Preto sa na každej hodine opakuje a až postupne pridávajú ďalšie prvky. Základom zostáva opakovanie, takže by rodičia nemali byť prekvapení, ak im ich ratolesť neustále opakuje, že robili rovnaké činnosti: vystri kolienka, vystri špičky, prsty na rukách spolu...

Viete, aké druhy  plávania existujú?

Rehabilitačné plávanie – forma cvičenia, ktorá využíva fyzikálne vlastnosti vody, kedy je telo nadľahčované a na kosti a kĺby človeka je vyvíjaný oveľa menší tlak. Indikuje sa pri deťoch, ktoré majú nesprávne držanie tela, oslabený pohybový aparát, sú zdravotne oslabené  alebo telesne postihnuté, pri diagnózach ako je napr. skolióza, oslabenie dýchacieho alebo metabolického systému, poúrazové a pooperačné stavy a iné.
Kondičné plávanie – určené pre všetkých, ktorí nechcú plávanie robiť ako výkonnostný šport, ale chcú plávať rýchlejšie, lepšie a vytrvalejšie.

Pretekárske plávanie – je zaplávanie stanovenej trate v čo najrýchlejšom čase. Preteká sa v štyroch plaveckých štýloch: voľný spôsob (zvyčajne kraul), prsia, znak, motýlik. Plavci plávajú vo svojich dráhach a musia dodržiavať predpísaný štýl.

Rekreačné plávanie – vhodné pre všetkých, ktorí chcú urobiť niečo pre svoje zdravie, vedú zdravý životný štýl, chcú zdokonaliť svoje schopnosti.

Plutvové plávanie – je športová disciplína plávania s plutvami, monoplutvou a dýchacou trubicou, najvhodnejší vek pre začatie športového trénovania je 8 – 9 rokov.

Plávanie pre dospelých neplavcov – využívajú dospelí ľudia, aby sa naučili plávať a nemali strach vo vode, aby boli v rámci svojich schopností primeranými partnermi svojim deťom.

Potápanie – je možné absolvovať v kurzoch, po úspešnom absolvovaní potápač dostane potápačský preukaz a dokáže používať základný výstroj, vie vyrovnávať tlak v telesných dutinách, poskytnúť pomoc unavenému plavcovi, dokáže sa potápať s plutvami, dýchacou trubicou a maskou. Podmienkou pri zapísaní na kurz potápania je preplávanie minimálne 100 m ľubovoľným štýlom a minimálna veková hranica 8 rokov.

Môže vás zaujímať:

Plávanie detí a bábätiek
Plávanie s deťmi vynikajúco vplýva na duševný a fyzický rozvoj detí a váš vzťah s nimi

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: