Vyšetrenie novorodenca: Čo čaká vaše bábätko po pôrode?

Marianna Stanková | 27. jún 2024
Vyšetrenie novorodenca: Čo čaká vaše bábätko po pôrode?

Pôrod je pre ženu vyčerpávajúcim a častokrát aj stresujúcim zážitkom. Väčšina mamičiek je po vypudení dieťatka v takej eufórii, že nemá poňatia, čo sa deje s ich dieťatkom po pôrode a aké vyšetrenia vlastne absolvuje.

Nielen pre matku, ale aj pre dieťa je príchod na svet stresujúci. Musí sa totiž adaptovať na mimomaternicový život. Preto je veľmi dôležité, aby sme mu jeho narodenie čo najviac uľahčili. Ideálne je, ak novorodenec ešte pred prestrihnutím pupočnej šnúry putuje na hruď alebo bruško svojej mamičky.

Prestrihnutie pupočnej šnúry

Jedným z prvých ošetrení je sterilné ošetrenie pupčeka. Pupočný pahýľ sa podviaže asi 2 - 3 cm nad koncom svorkou, nad ňou nasleduje prestrihnutie. Zvyšný kýpček sa dezinfikuje roztokom a zavinie do sterilnej gázy. Počas pobytu v nemocnici sa pupček dieťatka pravidelne sleduje, aby nedošlo k možnému krvácaniu.

Prvé podrobné vyšetrenie novorodenca

Po prestrihnutí pupočnej šnúry a ošetrení pupčeka putuje dieťatko do novorodeneckého kútika. Novorodenecká sestra odsaje z úst, hltanu a nosa zvyšky plodovej vody, prípadne hlieny. Skontroluje priechodnosť pažeráka a po kontrole životných funkcií sa dieťatko očistí od mazu, krvi a plodovej vody. Po určení Apgar skóre sa personál nemocnice zameria na odhalenie viditeľných vrodených chýb, pôrodných úrazov a zhodnotí zrelosť dieťaťa podľa telesných znakov – tvar ušnice, farba a olupovanie kože, ochlpenie na tele, zrelosť genitálií, ryhovanie nožičiek, stav nechtov. Lekár postupuje smerom od hlavičky až k dolným končatinám. 

  • Po zmeraní životných funkcií (teploty v konečníku, dychovej frekvencie, srdcovej frekvencie) sa personál nemocnice zameria na viditeľné vrodené vady ako sú rázštepy pery, podnebia, chrbtice, nepriechodnosť pažeráka a konečníka.
  • Dôležitá je aj farba pokožky dieťatka po narodení. Tá by mala mať bledoružovú farbu, v niektorých častiach môže byť sivá. Úplne bežným javom sú mílie na nosíku (biele bodky). Pozornosť sa tiež venuje novorodeneckej žltačke. Pri nej sa pokožka bábätka sfarbuje do žlta až žltooranžova.
  • Dôležitá je aj symetria v tvári dieťatka. Posudzuje sa tvar a veľkosť nosa, veľkosť a tvar ušníc, tvar očných sklér a dúhovka, tiež sa prezrie ústna dutina. Akákoľvek abnormalita totiž môže byť súčasťou niektorých syndrómov.
  • Vyšetrí sa hlava a krk. Veľká fontanela má zvyčajne tri krát štyri centimetre a krk zdravého novorodenca je symetrický a voľne pohyblivý.
  • Lekár zhodnotí ruky a nohy a na chrbte pátra po polohových anomáliách chrbtice, ako sú skolióza alebo kyfóza a po už spomínaných rázštepoch.
  • Posluchom hrudníka sa posúdi dýchanie a poloha srdiečka a pohmatom na brušku sa hodnotia črevné pohyby a správne uloženie vnútorných orgánov.
  • U chlapčekov sa vyšetria semenníky, ktoré by mali mať rovnakú veľkosť a penis. U dievčatiek zase malé pysky a klitoris. U oboch pohlaví sa tiež zisťuje priechodnosť konečníka.
  • Orientačne neurologicky personál vyšetrí svalové napätie, poruchy periférnych nervov a reflexy – sací, hľadací, úchopový a Morov (ak novorodenec cíti, že padá, rozhodí rúčkami a roztvorí dlane, pričom naširoko roztiahne pršteky. Potom urobí pohyb, akoby chcel niekoho objať. Ak má voľné nožičky, aj nimi urobí rovnaký pohyb).
  • Každému novorodencovi sa taktiež podáva vitamín K, ako prevencia krvácavej choroby novorodenca.

Bodovací systém po narodení

Rýchlym a veľmi efektívnym spôsobom, ako určiť hneď po pôrode zdravotný stav novorodenca je takzvané Apgar skóre. Ide o hodnotenie základných životných funkcií dieťaťa v prvej, piatej a desiatej minúte života. Hodnotí sa maximálne dvoma bodmi v piatich kritériách.

Jeho výhodou je, že pri vyšetrení netreba žiadne laboratórne vyšetrenia alebo prístroje, či nástroje. Stačí zrak, sluch a hmat. Práve preto je toto vyšetrenie rozšírené po celom svete a stalo sa štandardom pri pôrode. A aj keď niektorí pediatri dnes tvrdia, že ide o zastaralý test jeho prínos je práve v spomínanej rýchlosti a jednoduchosti.

Apgar test je pomenovaný podľa americkej lekárky Virginie Apgar, ktorá ho v roku 1952 vypracovala a o rok neskôr publikovala. Odvtedy sa rýchlo rozšíril a stal sa bežnou súčasťou neonatológie. Skratka Apgar nie je len priezviskom autorky, ale aj A – appearance (vzhľad), P – pulse (pulz), G – grimace (výraz), A – activity (aktivita), R – respiration (dýchanie). 

8 – 10 bodov – Dieťatko je po pôrode bez ťažkostí, súčet bodov značí, že novorodenec je zdravý.

5 – 7 bodov – Bábätko má určité ťažkosti s adaptáciou sa na nové podmienky. Dieťa potrebuje odbornú pomoc, ako napríklad vdychovanie kyslíka. Problémy majú väčšinou prechodný charakter.

Menej než 5 bodov - Dieťa potrebuje okamžitú resuscitačnú liečbu. Takýto novorodenci majú porušené základné životné funkcie. Ak sa stav neupraví do 5 minúty jeho život je vážne ohrozený.  Desať minút bez dostatočného množstva kyslíka vedie k poškodeniu mozgových buniek. Ak sa aj podarí takéto bábätko zachrániť, je pravdepodobné, že bude potrebovať výnimočnú starostlivosťa sledovanie odborníkmi.

Skóre 0 označuje novorodenca bez známok života.

Vyšetrenie novorodenca: Čo čaká vaše bábätko po pôrode?

Pred odchodom domov čakajú novorodenca skríningové testy

Po základnom ošetrení nasleduje meranie a váženie vášho drobčeka. Okrem dĺžky sa meria aj obvod hlavičky a hrudníka. Všetky údaje sú zapísané s menom a priezviskom dieťatka a mamičky, pohlavím, presným časom a dátumom narodenia do knihy pôrodov. Bábätko aj mamička sa označia rovnakým číslo, aby nedajbože neprišlo k zámene.

Po tomto všetkom putuje dieťatko na termolôžko, kde ho dve hodiny po pôrode starostlivo sledujú. V nasledujúcich dňoch po pôrode sa ešte robí skríning vrodených metabolických porúch, skríning kongenitálnej katarakty (vrodeného zákalu očí), sono obličiek, močového mechúra, močových ciest a bedrových kĺbov, vyšetrenie sluchu.

Slovenské nemocnice robia  vyšetrenie na vrodené metabolické ochorenia niekoľko dní po pôrode, ešte predtým ako vás prepustia aj s bábätkom z nemocnice. Ide o malý vpich do päty novorodenca, z ktorého získa zdravotnícky personál pár kvapiek krvi. Tie sa zachytia na špeciálny papier a nechajú sa vyschnúť. Sú odoslané do skríningového centra, kde sa testom určí, či je dieťa v poriadku.

Najčastejším ochorením látkovej výmeny je fenylketonúria. Ak sa nezačne včas s diétou, vedie ochorenie k mentálnemu postihnutiu. Hypotyreóza je zasa ochorenie so zníženou funkciou štítnej žľazy. Neliečená postihuje intelekt pacienta. Ak sú výsledky z krvi pozitívne, ihneď je nemocnica informovaná a vykoná test znovu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: