Fyzioterapeutka radí: Chyby pri manipulácii s bábätkom a dôležité míľniky vývoja

Marika Koscelníková | 30. máj 2024
Fyzioterapeutka radí: Chyby pri manipulácii s bábätkom a dôležité míľniky vývoja

Prvá chyba, ktorú často rodičia robia, je časté nosenie bábätka od narodenia vo zvislej polohe tvárou k sebe. Je to, žiaľ, častá chyba, ktorá nepriaznivo ovplyvní celý psychomotorický vývoj dieťatka. Bábätko nemá ešte dostatočne vybudované najmä chrbtové svalstvo, ťažká hlavička, ktorá tvorí po narodení 2/3 tela tlačí na nepriaznivo na krčnú chrbticu.

Zo života: Učíme sa na vlastných chybách

„Keď sa mi narodilo prvé dieťatko, veľa vecí som robila intuitívne a s radami od príbuzných o tom, ako sa starať o bábätko. Ako držať krehké telíčko, ako ho kúpať, učiť pásť baránky... a priznávam, bolo to aj o chybách. S príchodom druhého dieťaťa som bola skúsenejšia a veľa vecí som urobila inak. Zatiaľ čo prvorodené dieťa všetko „zvládalo“ skôr a začalo chodiť už v 9. mesiaci bez toho, aby poriadne štvornožkovalo, druhý syn vykročil po prvom roku. Nepreskočil štvornožkovanie ako prvá dcérka (keby som vedela to, čo viem dnes, vrátila by som ju „na štyri“, keď sa ťahala skoro hore), prešiel si pomaly všetkými fázami, kým sa postavil na nohy,“ konštatuje mama Alica, ktorej strašia dcérka má problémy so správnym držaním tela a skoliotické vychýlenie na chrbtici. 

Kým sa z ležiaceho bábätka stane dieťa, ktoré urobí prvý krok, je to proces

Každý rodič sa teší, ak má doma šikovné dieťatko, ktoré je na prvý pohľad o krok pred ostatnými rovesníkmi – vie skôr sedieť či chodiť. No nie vždy je to výhoda. Dieťa si musí prejsť postupnými krokmi vývoja, ktoré sa seba prirodzene nadväzujú. Kým sa z ležiaceho bábätka stane dieťa, ktoré urobí prvý krok, je to proces. Nejde o súťaž, kto vie skôr sedieť, chodiť, rozprávať. Vývoj dieťatka nie je olympiáda, ale individuálny proces, ktorý by sme mali poznať, aby sme sa vyhli chybám, ktoré sa môžu u dieťaťa prejaviť neskôr.  

Dnes už hádam ani nemusíme hovoriť o tom, že pasívne posádzanie, chodúľky či vodenie dieťaťa do chôdze ťahaním za ruky, sú veľmi škodlivé pozostatky z minulosti a doslova brzdia správny vývoj dieťaťa. Od bábätka až po prvé kroky prejde dieťatko obrovskými zmenami. Je dôležité, aby tieto zmeny prichádzali postupne, nadväzovali na seba a uponáhľať jednotlivé míľniky podobnými „pomôckami“ sa nemusí oplatiť.

Vertikalizácia dieťaťa 

Vertikalizácia je proces, ktorý v sebe zahŕňa všetky fázy psychomotorického vývoja. Inak povedané, na to, aby sa dieťatko postavilo, musí prejsť inými míľnikmi, vďaka ktorým sa posilnia jeho svaly a telo tak, aby bolo schopné stáť a urobiť prvé kroky. Tento proces sa začína už od narodenia. 

Pozor, milé mamy! Novorodeniatko by malo tráviť čo najviac času na chrbte

„Bábätko by malo na začiatku tráviť čo najviac času na chrbte – je to poloha, ktorá dieťatko rozvíja. Prvá veľká zručnosť dieťaťa sa prejavuje už v 3. mesiaci života, kedy by malo ležať na chrbte bez vyosenia alebo prepadnutia na stranu. Na to nadväzujú následné zručnosti -  zdvíhanie rúk a nôh nad podložku (4 m), pretočenie sa na bok cez bočné vzpriamenie a následne dotočenie na brucho. Na to, aby bábätko mohlo ležať na brušku, je dôležité, aby zvládlo polohu na chrbte. Príliš časté trávenie malého novorodenca v polohe na bruchu v nesprávnej polohe nie je dobrý začiatok a nepomáha ani k správnemu „paseniu koníkov", ako si stále veľa mám myslí,“ upozorňuje inštruktorka pychomotorického vývoja Michala Pukalovič

Fázy psychomotorického vývoja do 1. roka života dieťaťa

Vedeli ste, že každé tri mesiace by malo dieťa objaviť novú zručnosť v polohe na chrbte aj na bruchu? O aké zručnosti ide, upresňuje Michala Pukalovič: 

  • 3. mesiac: dieťa by malo zvládnuť v polohe na chrbte ležať v osi (nos/brada/hrudná kosť/lonová kosť) stabilne bez prepadnutia na strany s ťažiskom na celom chrbte. V polohe na bruchu je to prvé vzpriamenie, opretie sa o vnútornú stranu lakťov aktivované brušné svalstvo, poloha v osi.
  • 6. mesiac: poloha na chrbte – pretočenie sa z chrbta na brucho (cez pritiahnutie dolných končatín a bočné vzpriamenie), poloha na bruchu – druhé vzpriamenie (opora o vystreté paže s bruškom nad podložkou) a pivotácia (pohyb do strán okolo osi pupku) do strán
  • 9. mesiac: vzpriamený sed s končatinami pokrčenými dopredu (šikmý sed by mal byť zvládnutý pred samostatným vzpriameným sedom), symetrické koordinované štvornožkovanie
  • 11. mesiac: stavanie sa cez rytiera (s nákrokom jednej, v kolene pokrčenej nohy) a  bočná chôdza na obe strany (obdobie obchádzania popri nábytku)
  • 12. mesiac: stoj bez opory v priestore. Hranica pre samostatnú chôdzu sa posunula, to znamená že do 18. mesiaca je považovaná za normu. Fyzioterapeutka však odporúča spozornieť už v prípade, ak  15. - 16. mesačné dieťa samostatne nechodí.

Prvá skorá vertikalizácia dieťaťa: Zvislá poloha nosenia nie je vhodná pre bábätko

„Prvá vertikalizácia, ktorú často rodičia robia, je časté nosenie bábätka od narodenia vo zvislej polohe tvárou k sebe. Je to, žiaľ, častá chyba, ktorá nepriaznivo ovplyvní celý psychomotorický vývoj dieťatka. Bábätko nemá ešte dostatočne vybudované najmä chrbtové svalstvo, ťažká hlavička, ktorá tvorí po narodení 2/3 tela tlačí na nepriaznivo na krčnú chrbticu. Môžu vznikať prvé odchýlky vo vývoji, ktoré sa prejavujú záklonom hlavičky,  asymetriou, uprednostňovaním jednej strany/ruky pri dôležitých zručnostiach,“ upozorňuje fyzioterapeutka Michala Pukalovič. Bábätko teda nenosíme vo zvislej polohe, ktorá nadmerne zaťažuje jeho chrbátik a môže dôjsť k nežiaducim záklonom hlavičky a prehnutiu chrbtice.

Vhodné polohy na nosenie bábätka

Bábätkám je najlepšie vo vertikálnej polohe, ktorú využívame aj pri nosení. Napríklad v polohe „Na tigríka“, alebo „Bočné klbko“ či „Na klokana“.  

Na tigríka

Dieťatko si položíme na predlaktie tvárou dolu, jeho pravé stehno pritiahneme pod bruško. Pravou rukou upravíme ľavé stehno dieťaťa tak, aby bolo pod bruškom rovnobežne s pravým stehnom. Zadoček bábätka je v tejto polohe nižšie ako hlavička. Táto poloha pri nosení sa odporúča maximálne do 3. mesiaca života dieťaťa. 

Bočné klbko 

Už názov hovorí, že dieťa musí byť pri úchope v „klbku", tj. chrbtica v tvare písmena "C".  Hlava dieťaťa je v umiestnená v lakťovej jamke a rukou podopierame nôžky dieťatka. Celé telíčko je v osi (ramena aj bedrá) nôžky prikrčené k brušku. Táto poloha odporúčaná do 3. mesiaca, potom už je vyvýšené klbko – pri ktorom sa hlavička posúva vyššie na rameno, ale tvar tela zostáva v polohe „C“.

Na klokana 

Jednou rukou držíme dieťatko pod bruškom celou dlaňou s prstami od seba a druhú ruku máme pod zadočkom dieťaťa, pričom palec je voľne medzi nôžkami. Dieťa si v tejto polohe opierame o naše brucho (oblasť žalúdka).

Fyzioterapeutka radí: Chyby pri manipulácii s bábätkom a dôležité míľniky vývoja

Zdvíhanie bábätka

Pri zdvíhaní dieťatka platí základné pravidlo, že bábätku držíme jednou rukou hlavičku a druhou rukou zadoček. Hlavičku musíme podkladať celou dlaňou, aby nedošlo k nadmernému záklonu hlavy a ohnutiu dieťatka do luku. U staršieho dieťaťa, cca po 4. mesiaci môžeme na zdvíhanie použiť aj široký úchop okolo hrudníka nabalením. S dieťaťom manipulujeme pomaly a premyslene. 

Druhá skorá vertikalizácia dieťaťa: Pasívne posádzanie 

„Dieťa na zvislú polohu nie je dostatočne fyzicky pripravené až do obdobia samostatného vzpriameného sedu,“ upozorňuje fyzioterapeutka. „Samostatného znamená vzpriamený sed, ktorý dieťa zvládne bez našej pomoci a bez podpory nejakých opierok. Až v tom období má dostatočne pevné svalstvo, najmä chrbtové a brušné, aby vzpriamenú polohu udržalo v správnom postavení tj bez vyhrbeného chrbta alebo s nohami vo W – sede,“ uvádza fyzioterapeutka. Posadím dieťa aj keď ešte samostatne nesedí, odďaľujeme samostatnosť dieťaťa v prevedení danej zručnosti.

 „Práve som pracovala s chlapcom 10,5 m, ktorý vedel iba "sedieť". Bol pasívne posádzaný od cca 7. mesiaca. Dôsledok? Nespokojné uplakané dieťatko, ktoré nebolo schopné pohybu. Nevedelo sa dostať zo sedu, tj. nebolo schopné sa pretočiť na bok a následne sa opäť dostať do sedu. Keď sa prevalilo na brucho, plakalo. Celkovo polohu na bruchu odmietalo,  nevedelo sa oprieť o ruky do druhého vzpriamenia (zručnosť, ktorú majú cca 6-mesačné deti), následne ani do pivotácie do strán, tak sa pretočilo opäť na chrbát. Chýbalo mu dostatočne pevné svalstvo, ktoré si mal vybudovať "cestou" do vzpriameného sedu. Cestu rodičia v dobrej vôli (vždy konáme ako najlepšie, ako vieme) preskočili. Po troch týždňoch aktívnej práce sme zvládli preskočené zručnosti a chlapec sa dokáže dostať samostatne do aj zo sedu a začína nahupkávať na štyroch,“ spomína príklad z praxe Michala Pukalovič. Zároveň povzbudzuje rodičov, že ak na dieťati pozorujú akékoľvek odchýlky, netreba čakať, ale vyhľadať odborníka ihneď.

Najprv na po štyroch, až potom na dvoch: Štvornožkovanie je dôležitým míľnikom, nepreskočte ho

Fyzioterapeutka považuje práve štvornožkovanie za veľmi podstatný míľnik v rámci psychomotorického vývoja dieťaťa. „Počas symetrického koordinovaného (P ruka L noha) štvornožkovania vie dieťa odstrániť aj prípadné nadobudnuté odchýlky v predchádzajúcom vývoji,“ konštatuje odborníčka. Podľa nej by malo dieťa intenzívne štvornožkovať minimálne tri mesiace  a až potom ho môžeme motivovať k aktívnemu stavaniu sa. „Počas štvornožkovania sa buduje svalový korzet, pripravuje sa plôška chodidla na stavanie sa cez rytiera, aby bola v správnom postavení (prsty a chodidlo rovno mierne vytočené do strany na začiatku stavania sa). Švornožkovanie má veľký prínos nielen na fyzické dozretie, ale aj na mentálne, vzhľadom na aktívne prepájanie pravej a ľavej hemisféry pri štvornožkovaní,“ zdôrazňuje Michala Pukalovič.  

Fyzioterapeutka radí: Chyby pri manipulácii s bábätkom a dôležité míľniky vývoja

TIP:

Ak dieťa štvornožkovanie preskočí, je ideálne sa k nemu aspoň v rámci pohybovej aktivity vrátiť. Zahrajte sa s dieťaťom na psíka či lenivú mačičku a „poprechádzajte sa“ takto po byte. Poloha na štyroch pomôže aj vašej chrbtici. 

Mama Alica z úvodu nášho článku navštevuje s dcérkou fyzioterapeuta. Spolu pracujú na tom, aby posilnili svaly, ktoré držia chrbticu a strečingom natiahli skrátené hamstringy. Nikdy nie je neskoro, ale je lepšie predchádzať chybám, ako ich opravovať (nie všetky sa totiž opraviť dajú). Vývoj dieťatka v prvom roku života je veľmi dôležitý. Nespoliehajte sa len na svoje inštinkty, nikto nás neučil, ako sa starať o bábätko a čo je správne, čo nie. Tak musíme byť iniciatívne my samy. 

Fyzioterapeutka Michala Pukalovič je lektorkou v KLUBE MAMA a ja. Videá s odborníčkou si môžete pozrieť TU. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: