SKOLIÓZA - pozor na nevhodné návyky!

Andrea Mániková | 31. august 2022
Skolióza

Skolióza je jedným z najrozšírenejších ochorení chrbtice. Postihuje deti všetkých vekových kategórií, nevyhýba sa ani športovcom, či dospelej populácii. Závažným je však fakt, že často uniká pohľadu rodiča.

Skolióza znamená vybočenie chrbtice do niektorej strany – doprava, doľava, prípadne ich vzájomnú kombináciu s asymetriou lopatiek, ramien, bokov a zároveň s chrbticou skrútenou (rotovanou) okolo svojej vlastnej osi.

Rozdelenie skoliózy podľa veku

  • Vrodená – predstavuje skoliózu, s ktorou sa dieťa narodí a vzniká na podklade vrodeného chybného tvaru stavca, alebo chybného tvarovania chrbtice počas vývoja v maternici.
  • Infantilná – tento typ skoliózy sa vyskytuje u detí do troch rokov. Preto dieťatko predčasne nedávajte do sedu, nasilu nepodopierajte, aby ste mu nevypestovali skoliotické držanie tela. Ak už dieťa začalo sedieť, všímajte si, či sa pri dlhšom sedení opakovane nenachyľuje do jednej strany. V prípade, že sa vám na sedení dieťatka čosi nepozdáva, radšej skôr ako neskoro vyhľadajte odborníka.
  • Juvenilná – táto skolióza vzniká vo veku od troch rokov až do dospievania. Jednou z najrozšírenejších je tzv. adolescentná, nazývaná aj skolióza mladistvých. Hoci v období dospievania pôsobí na dieťa mnoho faktorov, primárna (základná) príčina tejto skoliózy nie je známa.

Druhy skoliózy podľa zmien na chrbtici

Funkčná skolióza –  hovoríme o nej vtedy, ak dokážeme chrbticu aktívne vrátiť do správnej polohy. Teda držanie tela nie je porušené fixovane a ak sa včas podchytí a dodržiava sa liečba cvikmi zameranými na posilnenie brušného a spevnenie chrbtového svalstva, stav sa môže upraviť.

Štrukturálna –  je neskoro podchytená alebo ide o skoliózu s vrodenými tvarovými zmenami na stavcoch (napr. stavce sú neoddelené od seba, alebo slabo vytvarované, prípadne štrukturálne zmenený stavec na podklade skrátených končatín). Zmeny na chrbtici sú zafixované a takáto skolióza sa vyliečiť nedá. S pomocou ortopedických pomôcok sa ju však odborníci snažia stabilizovať a predchádzať ďalším deformitám. 

Idiopatická skolióza alebo skolióza z neznámej príčiny – nemá tvarovo zmenené stavce, no napriek tomu si stavce vytvárajú skoliotické zakrivenie. Takmer vôbec sa nevyskytuje u chlapcov. Typická je pre dievčatá v puberte (90 ℅), zhoršuje sa počas rastu až do ukončenia rastu kostí. Na tvare kostí a ich zrení sa podieľajú pohlavné hormóny – estrogény. Tie sa začnú úplne produkovať až dva roky po prvej menštruácii. Vtedy je už kosť dievčaťa zrelá a ľahko nepodlieha deformáciám.

Ku skolióze môže prísť i v dospelosti, napr. pri ischiase, keď si bolesť vynúti úľavovú polohu.

Všimnite si u dieťa tieto príznaky skoliózy:

  • Nesúmernosť –  dieťa drží jedno rameno alebo bok vyššie ako druhé.
  • Dieťa môže mať na jednej strane viac vyčnievajúcu lopatku.
  • Pri predklone s vystretými kolenami sa obrysy rebier zdajú byť na jednej strane vyššie ako na strane druhej, alebo spozorujete vyčnievanie (hrb) na jednej strane chrbta.
  • Únavu pri dlhom sedení alebo státí.
  • Nejednotnú výšku bokov.

Predpoklady na vznik skoliózy sú:

  • tzv. guľatý chrbát
  • oslabené brušné svalstvo
  • podsadená panva

Ako sa skolióza lieči?

Pre rozlíšenie sa závažnosť ochorenia meria na röntgenovej snímke a udáva sa v stupňoch podľa Cobba.

  • do  20 stupňov podľa Cobba spravidla stačí konzervatívna liečba – cvičenie,                             
  • od 20 do 45 stupňov je potrebné okrem cvičenia i nosenie korzetu,
  • nad 45 až 50 stupňov sa pristupuje k operačnej liečbe.

Jednoduchšie typy skoliózy, ktoré nevznikli na genetickom podklade, sa dajú veľmi dobre upraviť cvičením. V prípade najrozšírenejšieho typu – adolescentnej idiopatickej skoliózy – liečebný postup spočíva v pravidelnom absolvovaní liečebného telocviku a dodržiavaní správneho držania tela v stoji a pri pohybových aktivitách, v niektorých prípadoch doplneného ortézoterapiou (nosením korzetu). 

Pre rodičov je dôležité vedieť, že dieťa musí cvičiť pravidelne, každý deň aspoň 15 minút.  Prevencia i liečba skoloiózy spočíva aj v plávaní. Preto ak vaše dieťa obľubuje plávanie, doprajte mu túto aktivitu pravidelne. 

skolióza

Kedy uvidíte výsledok liečby skoliózy?

Výsledok liečby závisí od stupňa, veľkosti krivky, ale aj od faktu, kedy bola skolióza zachytená, ako dôsledne bola liečená a, samozrejme, aké sú genetické predpoklady ochorenia.

Ak dieťaťu odborník odporučí ortézoterapiu, korzet je nutné nosiť až do ukončenia kostnej zrelosti. U chlapcov býva rast kostí ukončený v 18. – 19. roku, u dievčat to býva spravidla 2 roky od prvej menštruácie. Tieto údaje sú iba orientačné, pretože každý detský organizmus je iný. Presnejší odhad stupňa kostnej zrelosti sa taktiež môže zmonitorovať buď podľa RTG panvy alebo zápästia či endokrinologicky.

!POZOR NA NEVHODNÉ NÁVYKY!

  • Obľúbené a nekonečné telefonovanie z mobilov. Nie pre samotné telefonovanie, ale kvôli zlozvyku držať telefón takmer výlučne na jednej strane, s hlavou naklonenou do neprirodzenej polohy.
  • Nosenie ofiny, ktorá zakrýva polovicu tváre, tá núti dieťa/mladého človeka nakláňať hlavu nesprávne.
  • Ak dieťa v škole nestrieda pohľad na tabuľu. Niektoré deti sedia v lavici napravo či naľavo od tabule a počas celého vyučovania sú natočené do neprirodzenej polohy. Hoci sú zdravé, nesprávnym sedením si vytvoria asymetrickú záťaž a organizmus môže zareagovať skoliózou.
  • Možno dieťa často drží ruky v priveľmi hlbokých vreckách, ktoré zhoršujú držanie tela, lebo vedú k predsunutému držaniu hlavy a tým aj k deformácii chrbtice.
  • Rovnako aj nosenie napr. školskej aktovky iba na jednom pleci môže viesť ku skolióze.
Dobrou správou je, že väčšina prípadov skoliózy patrí k tým miernejším. Ak ju u vášho dieťaťa spozorujete včas, úpravami, ktoré navrhne odborník, zabránite jej zhoršovaniu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: