Nelezie vaše bábätko? Ako ho naučiť liezť

PhDr. Andrea Baranovská | 21. máj 2018
Nelezie vaše bábätko? Ako ho naučiť liezť

Ako pomôcť bábätku, keď nelezie? Zacvičte si s dieťatkom hry na podporu lezenia.

Kedy dieťa začína liezť ("štvornožkovať")?

Poloha na brušku je pre deti veľmi dôležitá. Približne od 5. mesiaca, keď sa začínajú otáčať z chrbátika na bruško, sa celý vývoj začne odohrávať len z tejto polohy. 

V 7. mesiaci sa už dieťa stavia na všetky štyri, zo začiatku je v tejto polohe nehybné, ale veľmi skoro začína prejavovať snahu dostať sa dopredu – nakláňa sa dopredu, až niekedy padne dolu pusou.

Potom sa naučí v tejto polohe nakláňať dopredu a dozadu – rozhojdáva sa. Keď sa mu to podarí, odrazí sa rukami a „rozpľaští“ sa dopredu na bruško, potom pritiahne opäť nožičky pod seba a takto sa mu podarí dostať sa kúsok dopredu a opäť sa dá na štyri.

Veľmi rýchlo sa dieťa naučí tento spôsob lezenia. Postupne kladie striedavo pravú ručičku a ľavé kolienko a potom ľavú ručičku a pravé kolienko vpred. Zo začiatku je tento pohyb málo koordinovaný a ťažkopádny, ale ku koncu 7. až začiatkom 8. mesiaca sa pohyb zautomatizuje a dieťa dokáže liezť po byte ako veľmi rýchly malý chrobáčik.

Dieťa má najskôr liezť, potom sedieť

Lozenie je veľmi dôležitý pohyb, ktorý podmieňuje rozvíjanie chrbtice a chrbtového a šijového svalstva – je vlastne prípravou na správne držanie tela.

Preto sa snažíme, aby sa dieťa naučilo najskôr liezť ako sedieť. Deti, ktoré sedia veľmi skoro, niekedy vôbec „neštvornožkujú“ – nelezú po štyroch a dlhým pobytom v sede si ničia v tomto veku správne držanie tela.

Správne držanie tela nesúvisí len s estetikou, ale predovšetkým má význam zdravotný –  iba pri správnom držaní tela môžu vnútorné orgány riadne fungovať.

Nácvik lezenia:

Prípravné cvičenie – ich účelom je posilniť paže, aby sa na nich dieťa udržalo a tiež posilniť brušné svalstvo, aby dieťa dokázalo pritiahnuť kolienka pod bruško.

Hlavným princípom týchto cvikov je to, že otec alebo mama fungujú ako živá, ale bezpečná prekážka. Položíme dieťatko bruškom na seba a potom ho lákame, aby z tejto polohy prešlo na inú a chytilo si hračku. Dieťa sa snaží na ležiaceho otca  vyliezť alebo z neho zliezť a pritom sa vzpiera nohami aj rukami, pohybuje trupom. A súčasne teplé ľudské telo vyvoláva intenzívnejšie pohyby a podporuje pohyb dieťatka viac ako napríklad tvrdý stôl.

1. cvik pri nácviku lezenia: Rúčkovanie cez otca

Otec si ľahne na zem na chrbát a dieťa si položí na bok tak, aby kľačalo na zemi a opieralo sa rukami o jeho brucho. Na druhú stranu položí hračku. Dieťa sa snaží dostať sa k hračke a nohami sa odstrkuje. Otec mu môže pomôcť tak, že nastaví nôžkam dieťaťa svoju dlaň, aby sa do nej lepšie zaprelo.

2. cvik pri nácviku lezenia: Lezenie v závese

Zložíme plienku tak, aby nám vznikol širší pás, ktorý dieťaťu dáme okolo hrudníka a oba konce chytíme pri jeho chrbte. Dieťa položíme na brušku a pomocou pásu zdvihneme jeho hrudník asi o 10 – 15 cm, čím  mu uľahčíme pritiahnutie nožičiek pod bruško.

Dieťa sa dá na všetky štyri, začne sa odrážať rukami a nohami a posúvať sa dopredu k hračke, ktorú pred neho postavíme.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: