15 tipov, ako zvládnuť polohu na brušku

Marianna Stanková | 21. máj 2024
15 tipov, ako zvládnuť polohu na brušku

„On tam byť nechce, on tak plače, jemu sa to nepáči, nebudem ho predsa trápiť a podobne“ – presne takto často reagujú mamičky, keď sa s nimi rozprávate o polohe na brušku alebo, ako sa ľudovo hovorí, o pasení koníčkov.

Šup na bruško

Novorodenec síce väčšinu času prespí (približne 20 hodín), no v čase bdenia by mal tráviť aspoň chvíľu na brušku.

Význam polohovania a častá frekvencia polohy na brušku je pre dieťatko veľmi dôležitá. Posilňuje svalstvo ramien a šije, čím sa rozširuje pohybová schopnosť dieťaťa. Spočiatku stačí len pár minút denne. Postupne môžeme ležanie na brušku predlžovať až na hodinu denne. Hneď na úvod treba upozorniť, že bábätko treba dávať na bruško len v bdelom stave.

Ak v tejto polohe uložíte dieťa na spánok, môže hroziť SIDS (z anglického Sudden Infant Death Syndrom – v preklade Syndróm náhleho úmrtia). Dieťa totiž môže vdychovať už vydýchnutý vzduch, následkom čoho sa v krvi zvýši hladina kysličníka uhličitého. Spánok na bruchu ako taký nemožno označiť za príčinu smrti – ale ako možný rizikový faktor.

Doprajte bábätku voľnosť pohybu

Maličký krehký novorodenec v chutnej perinke či zavinovačke je priam na zožratie. Okrem toho sa rodičom s takto zabaleným dieťatkom lepšie manipuluje, ale! Novorodenec by mal mať od narodenia šancu voľne sa hýbať. Postupne tak trénuje svoje telíčko a svalovú sústavu. To všetko mu zabezpečuje vývin správnych pohybových vzorcov. A priamo s tým súvisí aj pravidelné polohovanie na brušku. 

Kedy začať s polohovaním? Hneď od narodenia

  • Bábätko niekoľkokrát denne položte na bruško, spočiatku stačí niekoľko desiatok sekúnd. Majte ho vždy pod dozorom, rozprávajte sa s ním, spievajte... Už novorodenec si vie v tejto polohe mierne zdvihnúť hlavičku a otočiť ju z jednej strany na druhú. A práve toto sú začiatky samostatnej hybnosti.
  • Postupným cvičením sa spevní šijové svalstvo natoľko, že v druhom mesiaci dokáže dieťa udržať hlavu nad podložkou dlhšie, pričom má dolné končatiny zohnuté a zadoček nadvihnutý.
  • Na konci tretieho mesiaca zvláda pasenie koníčkov – v polohe na bruchu sa opiera o lakte, hlavu má vysoko zdvihnutú a dolné končatiny sú v bedrových kĺboch vystreté, takže zadoček nezdvíha z podložky. Od tohto obdobia trénuje svaly ramien a rúk. 

V polohe na brušku sa lepšie vyvíja chrbtica, ktorá je spočiatku zaoblená, ešte z polohy v maternici. Aby neskôr došlo k správnemu rozloženiu hmotnosti pre chôdzu a všetky ďalšie polohy tela, musí chrbtica postupne získať typické dvojité esovité prehnutie. Zakaždým, keď dieťa zdvihne hlavičku, chrbtica sa pretiahne a svalstvo okolo nej sa posilňuje. Naopak, ľah na chrbte pôvodný tvar zaoblenia nezdravo podporuje.

Polohou na brušku rodičia predchádzajú aj deformáciám hlavičky

Nejde však len o kozmetický defekt, pretože hneď, ako je hlavička zozadu „zležaná“, dieťa má väčší problém otáčať ju a niekedy môže dôjsť i k dlhodobým zmenám tvaru hlavy. Potom je nutné dlhodobé cvičenie a náprava. Je teda lepšie zležaniu hlavičky predchádzať častým polohovaním bábätka na bruško. V neposlednom rade je táto poloha vhodná z hľadiska priestorového vnímania. Dieťaťu ponúka oveľa plastickejšie skúsenosti a zapája do činnosti i orgány rovnováhy. Deti, ktoré trávili len minimum času na brušku, mávajú problémy s lozením a následným štvornožkovaním, pretože majú slabé ruky a nedokážu sa na nich udržať.

Ako na preležanú hlavičku?
Prečítajte si tiež:

Ako na preležanú hlavičku?

Ale veď ono v polohe na brušku plače...

Je prirodzené, že sa deti zo začiatku v tejto polohe hnevajú. Treba len vytrvať a polohovanie zaradiť do denných rituálov – napríklad pri prebaľovaní. Vedzte, že postupne sa im na brušku zapáči a stane sa ich obľúbenou polohou na hranie a manipuláciu s hračkami. Majte však na pamäti, že poloha na bruchu je pre deti vyčerpávajúca a dá im zabrať, preto ich skúste nejakým spôsobom motivovať k zdvíhaniu hlavičky.

Asi 30 centimetrov pred tváričkou pohybujte nejakou zaujímavou farebnou hračkou. Vašu ratolesť pokladajte na bruško radšej na kratšiu dobu, ale niekoľkokrát denne. Medzi tretím a štvrtým mesiacom nechávajte detičky na brušku na tvrdej podložke, kde sa môžu dobre oprieť a voľne pohybovať. Z hľadiska bezpečnosti je ideálna zem. Položte na ňu hraciu deku, koberec či penové puzzle a „detský kútik“ je na svete. 

15 tipov, ako zvládnuť polohu na brušku

15 tipov, ako zvládnuť polohu na brušku

  1. Čím skôr začnete, tým to bude pre dieťa prirodzenejšie. Na bruško môžete položiť dieťatko už v prvých 24 hodinách.
  2. Drobcovi sa táto poloha sprvu zrejme nebude príliš páčiť, ale nevzdávajte to.
  3. Poloha na tigríka je tiež vhodná.
  4. Naučte sa dieťa otáčať z chrbátika na bruško.
  5. V prvých týždňoch si môžete dieťatko položiť na brušku na svoje prsia. Okrem toho, že si budete užívať vzájomnú blízkosť, dieťatko bude trénovať zdvíhanie hlavičky.
  6. Hračky sú skvelou motiváciou – zoberte si tú najfarebnejšiu a mávajte ňou 20 – 30 centimetrov pred tváričkou dieťatka.
  7. Milujete masáže? Doprajte jednu aj svojmu drobcovi a ako inak než v polohe na brušku.
  8. Fitlopta vie byť tiež skvelým pomocníkom.
  9. Zrkadlo funguje na deti ako magnet – položte drobca na bruško a postavte pred neho malé zrkadlo, kde sa uvidí v plnej kráse.
  10. Už v brušku dokážu deti rozoznať hlas svojich rodičov a čo tak si na brušku prečítať knižku?
  11. Ponúkajte dieťaťu nové veci, ktoré ho zaujmú a ono bude posilňovať svalstvo.
  12. V dojčenskom veku sú skvelými pomocníkmi interaktívne hračky – všetky tie, čo svietia alebo hrajú.
  13. Využite pre dieťa rôzne materiály a povrchy.
  14. Použite hračky, ktoré sa hýbu. Napríklad taký vláčik, ktorý bude jazdiť po trati je skvelý a deti fascinuje.
  15. Kuchynské pomôcky ako varešky, umelé poháre či rôzne plastové lyžice tiež upútajú detskú pozornosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: