Raňajkové briošky

Marika Koscelníková | 13. Mar 2020
 Raňajkové briošky

Upečte si domáce, voňavé briošky.

Suroviny

  • 2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 1,5 hrnčeka ovsenej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 PL nerozpusteného kokosového oleja (alebo 40 g masla)
  • 1 vajce
  • 1 biely jogurt (3,5 % tuku)
  • 2 PL cukru (kto má rád sladšie, môže dať 4 lyžice)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • trošku soli
  • 1 balík sušeného droždia (alebo 1 kocka klasického)
  • 1 vajce na potretie
  • rôzne semienka na posypanie (mak, sezam...)

Postup

Ovsená múka:

Múku si ľahko pripravíme z klasických ovsených vločiek, ktoré zmixujeme vo výkonnejšom mixéri.

Kysnuté cesto:

Recept je vhodný na prípravu cesta v pekárničke chleba, ale aj klasickým spôsobom. V prvom prípade si v teplom mlieku rozpustíme kokosový olej (alebo maslo), vlejeme do nádoby s pripravenými hákmi, pridáme ostatné suroviny a zvolíme program na kysnuté cesto.

V prípade klasickej prípravy si najskôr pripravíme kvások:  do teplého mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 ČL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť. V hrnci si rozpustíme kokosový olej alebo maslo. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a rozpustený olej. Všetko zmiesime na hladké cesto a necháme kysnúť 30 – 40 minút.

Po vykysnutí z cesta formujeme briošky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme podkysnúť ešte 10 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať makom alebo sezamovými semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 oC približne 20 minút.   

Fotogaléria