Expresný jablkový dezert
Bezlepkový dezert, ak múku a vločky plne nahradíme orechmi, v tom prípade ich však posekáme jemnejšie, po prípade pomelieme. Dávka 3 – 5 porcií.
Suroviny
MRVENIČKA: 150 g celozrnnej špaldovej bio polohrubej múky, 20 g ovsených vločiek, 20 g rozsekaných vlašských orechov (lieskovcov, mandlí), 110 g praženého masla ghee/rastlinného bio masla, 50 g trstinového cukru alebo 3 ČL stévie, 5 – 10 PL ryžového sladu/javorového sirupu – sladkosť, a teda množstvo sladidla prispôsobte svojim chuťovým pohárikom – čím menej zvládnete, tým lepšie, 2 ČL mletej škorice/perníkového korenia
PLNKA: 600 g jabĺk, 3 ČL mletej škorice/perníkového korenia, 1 PL hrozienok (nepovinne), 1 bal. škoricového cukru/1 PL trstinového cukru/ ½ ČL stévie/1 PL ryžového sladu
Postup
V mise si urobíme mrveničku, a to tak, že rukou zmiešame múku, vločky, orechy, nakrájané maslo, sladidlo a škoricu. Odložíme do chladničky. Medzitým si umyjeme jablká, olúpeme (ak máme domáce alebo bio jabĺčka, šupky nevyhadzujeme, ale zjeme) a nakrájame na tenké plátky. V mise ich zmiešame so škoricou a sladidlom. Jablká netreba veľmi sladiť, získajú prirodzenú sladkosť tým, že sa dusia pod mrveničkou. Kto chce, pridá hrozienka. Odporúčame nesírené, v bio kvalite, netreba ich oplachovať.
Zapekaciu misu vytrieme maslom, vysypeme jablká a navrch dáme mrveničku, ktorú jemne utlačíme. Môžeme ešte posypať posekanými mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C, cca 30 – 40 min., dozlatista. Táto dávka vyjde na jednu okrúhlu zapekaciu misu s priemerom cca 25 cm. Dezert sa servíruje v miske s lyžičkou.