Jablkový koláč
foto: istockphoto.com
Vôňa jabĺk a vôňa škorice- čo viac symbolizuje sychravú jeseň?
Suroviny
- 4 veľké jablká
- 125 g masla
- 120 g brezového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka
- 125 g celozrnnej múky
- 125 g hladkej múky
- 2 KL kypriaceho prášku, 2 KL mletej škorice
- tuk na vymastenie a múku na vysypanie formy
Postup
Jablká ošúpte, vyrežte jadrovníky a pokrájajte na mesiačiky. Zmäknuté maslo vyšľahajte s brezovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne zašľahajte vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Rúru vyhrejte na 180 °C. Tortovú formu vymastite a vysypte múkou. Polovicu cesta nalejte do formy a poukladajte nakrájané jablká, na ktoré nalejete zvyšné cesto. Na vrch poukladajte zvyšné jablká a posypte mletou škoricou. Pečte vo vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút.