Koláč s cviklou
Pochutíte si a zamaškrtíte zdravo.
Suroviny
- 300 g cvikly,
- 5 vajec,
- štipka soli,
- 150 g hnedého cukru,
- 1 PL umu,
- 100 g hladkej múky,
- 1/2 vrecka kypriaceho prášku,
- 30 g kakaa,
- 200 g mletých mandlí
Postup
Cviklu olúpte a najemno nastrúhajte. Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý odložte na chladné miesto. Vo väčšej mise vymiešajte žĺtky s cukrom, štipkou soli a umom do nadýchanej peny. V ďalšej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom a kakaom. K žĺtkovej pene pridajte sneh a nakoniec múčnu zmes. Krátko premiešajte, pridajte mleté mandle a nastrúhanú cviklu. Všetko dôkladne premiešajte. Plech vysteľte papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 180 °C. Cesto rovnomerne rozotrite do pripraveného plechu, vložte do vyhriatej rúry a pečte 40 až 50 minút.
Upečený koláč nechajte vychladnúť a ozdobte podľa vlastnej chuti a fantázie.