Medové semifreddo s levanduľou
foto: istockphoto.com
Lahodná a voňavá „polozmrzlina“.
Suroviny
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 % tuku)
- 200 ml plnotučného mlieka
- 4 PL medu
- 1 PL sušených levanduľových kvetov
- 3 žĺtky
- 50 g trstinového cukru
Postup
Do mlieka dajte med a kvety, zohrejte na bod varu a nechajte lúhovať 15 – 30 minút. Vyšľahajte si žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Mlieko s levanduľou sceďte, kvety si odložte nabok, pridajte smotanu a opäť priveďte k varu. Horúce mlieko so smotanou pridávajte po troškách, za stáleho miešania, k našľahaným žĺtkom. Túto zmes opäť prelejte do hrnca a na miernom plameni za neustáleho miešania varte do zhustnutia. Trvá to asi 5 minút. Do hotovej zmesi pridajte kvety levandule, ktoré ste použili predtým, zmes nalejte do vypláchnutých silikónových formičiek a dajte zamraziť.