Vianočná štóla
Vianočná klasika minimálne pre 4 osoby..
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 250 ml sladkej smotany
- 250 g masla
- 6 PL práškového cukru, ½ lyžičky soli
- 60 g droždia
- 1 bal. vanilkového cukru, štipka muškátového orieška
- 100 g posekaných mandlí
- 100 g hrozienok, kandizované ovocie
- roztopené maslo na potretie, práškový cukor na posypanie
Postup
Zo sladkej smotany, droždia, cukru a štipky soli pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misy dáme múku, vajce, rozpustené maslo, vanilkový cukor , muškátový oriešok a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť. Medzitým kandizované ovocie nakrájame a spolu s hrozienkami namočíme v teplej vode. Do vykysnutého cesta zapracujeme namočené ovocie a nasekané mandle. Premiesime a necháme ešte 30 minút vykysnúť. Potom z cesta vytvarujeme podlhovastý koláč – „štólu“, ktorú preložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút. Po upečení ešte teplé potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým