Hroznový koláč
foto: istockphoto.com
Zaujímavý a trošku atypický hroznový koláč.
Suroviny
- 200 g tmavého hrozna,
- 150 ml dezertného vína
- 100 g masla
- 100 ml olivového oleja
- 200 g hnedého cukru
- 250 g hladkej múky
- 2 KL kypriaceho prášku
- postrúhanú citrónovú kôru z dvoch citrónov
- tuk na vymazanie formy, múka na vysypanie formy
Postup
Hrozno umyte, dezertné víno prevarte a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ho zmiešajte s olivovým olejom. Rúru vyhrejte na 180 °C. Tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne pridajte vajcia. Vmiešajte citrónovú kôru, prisypte múku zmiešanú s kypriacim práškom a pridajte olej s vínom. Všetko spolu dobre vymiešajte. Cesto rozotrite do tortovej formy. Navrch rovnomerne poukladajte hrozno. Vo vyhriatej rúre pečte 40 minút.