Čerešňovo-rumový koláč
Tento vynikajúci čerešňový koláč je určený len pre dospelákov.
Suroviny
Na cesto:
4 vajcia
120 g cukru
130 g kakaa
2 ČL prášku do pečiva
1 PL rumu
Na krém:
5 plátkov želatíny
4 vaječné žĺtky
100 g cukru
1 PL rumu
400 ml sladkej smotany
100 g nastrúhanej horkej čokolády
500 g čerešní
Postup
Vajcia, cukor vymiešajte do penista. Do múky primiešajte prášok do pečiva a postupne ju pridávajte k vaječnej pene. Pridajte kakao a dobre premiešajte. Plech vyložte papierom na pečenie a cesto na ňom rovnomerne rozotrite. V rúre vyhriatej na 190° C pečte cca 20 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť a jemne ho pokvapkajte rumom.
Želatínu namočte do studenej vody a nechajte nabobtnať. Čerešne umyte a vykôstkujte. Vaječné žĺtky, cukor a rum miešajte kovovou metličkou vo vodnom kúpeli cca 10 minút. Želatínu dobre vymačkajte a pridajte ju ku krému. Premiešajte a nechajte vychladnúť. Šľahačku vyšľahajte do tuha a spolu s nastrúhanou čokoládou ju primiešajte ku vychladnutému krému. Hotový krém natrite na upečený korpus, ozdobte čerešňami a postrúhanou čokoládou. Koláč nechajte minimálne 2 hodiny v chladničke.