Hruškové tortičky
Exkluzívne hruškové tortičky na každú príležitosť!
Suroviny
- 300 g hladkej múk
- 1 KL kypriaceho prášku
- 100 g práškového cukru
- 2 KL vanilkového cukru
- 125 g studeného masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 až 2 PL mlieka
Na krém: 2 plátky želatíny, 2 PL mlieka, 250 g jemného tvarohu, 60 g práškového cukru, 250 ml šľahačky
Na ozdobu: 1 kg hrušiek, 300 ml bieleho vína, 50 g hnedého cukru, 100 ml vody, kúsok škorice, 1 – 2 klinčeky, 1 ks práškovej želatíny
Postup
Postup: Múku zmiešajte s kypriacim práškom, práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na kocky, vajce, žĺtok a mlieko. Rýchlo vypracujte cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a na hodinu vložte do chladničky. Rúru vyhrejte na 180 °C. Cesto rozvaľkajte a vložte na plech. Pečte asi 15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
Pripravte hrušky, ktoré ošúpte a nakrájajte na kocky. Víno uvarte s cukrom, škoricou a klinčekmi. Pridajte hrušky, chvíľu povarte, pridajte želatínu a odstavte.
Príprava krému: Plátky želatíny zalejte studenou vodou a nechajte napučať. Prebytočnú vodu vytlačte, pridajte mlieko a v teplom vodnom kúpeli rozpustite. Tvaroh vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte rozpustenú želatínu a premiešajte. Smotanu vyšľahajte a zľahka vmiešajte do tvarohového krému.
Na upečené cesto natrite tvarohový krém, naň navrstvite uvarené hrušky. Koláč dajte na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí vykrojte pomocou vykrajovačky okrúhle tortičky.