Crém brullé

Marika Koscelníková | 17. február 2020
Crém brullé

Lahodný a úžasný dezert.

Suroviny

  • 500 ml sladkej smotany 33 %,
  • 1 vanilkový struk,
  • 5 žĺtkov,
  • 2 PL kryštálového cukru,
  • hnedý cukor na posypanie,
  • kúsok škorice

Postup

Do hrnca dajte smotanu, škoricu a dreň z vanilkováho lusku. Za stáleho miešania priveďte do varu a hneď odstavte. Vychlaďte v nádobe s ľadom a občas premiešajte.

V mise vymiešajte žĺtky s cukrom a primiešajte k vychladnutej smotane. Krém dobre vyšľahajte a nechajte odstáť asi 1/2 hodiny.

Potom z povrchu odstráňte penu a krém prelejte do pripravovaných misiek. Naplnené misky dajte do plechu s vodou, zakryte druhým plechom alebo alobalom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 ºC, približne 30 minút. Krém je hotový, ak sa stred pri pohybe netrasie.

Nakoniec krém posypte vrstvou hnedého cukru a dajte skaramelizovať pod gril na 5 minút, alebo môžete použiť cukrársku teplovzdušnú pištoľ. Podávajte teplé.
Ak nemáte vanilkový lusk, môžete ho nahradiť vanilkovým cukrom.

Fotogaléria