ŠŤAVNATÁ JABLKOVÁ TORTA
Musíte vyskúšať túto šťavnatú dobrotu!
Suroviny
Na krehké cesto:
- 240 g hladkej múky,
- 80 g práškového cukru,
- 1 lyžička kypriaceho prášku,
- 160 g masla, strúhaná kôra z ½ citróna,
- 1 lyžica smotany,
- 1 vajce,
- soľ
Plnka:
- 800 g kyslejších jabĺk,
- 100 g kryštálového cukru,
- šťava z jedného citróna,
- 30 g masla,
- mletá škorica
Postup
Zmäknuté maslo dohladka vymiešame s cukrom, múkou, 1 lyžičkou kypriaceho prášku, citrónovou kôrou, smotanou, 1 vajcom a štipkou soli. Dobre vypracované cesto vytvarujeme do bochníka, prikryjeme fóliou, položíme na tanier a na noc necháme v chladničke.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Tortovú formu vymastíme maslom a spodok vysypeme kryštálovým cukrom, ktorý v rúre skaramelizujeme (upražíme dozlatova asi 3 – 4 min.). Potom znížime teplotu rúry na 180 °C.
Jablká ošúpeme, pokrájame na 8 dielov, vyrežeme jadrovníky, diely namočíme do citrónovej šťavy. Necháme odkvapkať a dookola natlačíme do karamelu. Posypeme troškou mletej škorice a natrieme na ne 30 g masla. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na kruh, valčekom ho rozvinieme na jablká. Okraj cesta dookola zahneme a mierne pritlačíme. Povrch popicháme vidličkou. Tortu pečieme 40 – 45 minút. Necháme vychladnúť. Na tortu pritlačíme plochý tanier, preklopíme a formu odstránime. Tortu podávajte vlažnú, ale chutí aj studená.