Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok.

    , Autor: janka666

    Dobrý večer.. syn bude mať 7 mesiacov do teraz plné kojeny. Ani cumlik ani fľašu nechce. Cez deň spinká pekné ale v noci je to hrozne. Zaspáva v perinke na prsniku a vždy sa budi. Už som vyskúšala všetko možné aj nemožné. Nezaspím sám. Stále musím ísť s ním o 21.00 spať. Mám ešte dve deti a takto to nemôže byť už som zúfalá.. celu noc prsniku v ústach a mrnči

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku to býva, súvisí to s vývinom, je v tzv. prvej fáze separačnej úzkosti: stále kontroluje, či ste nablízku. Skúste ho uložiť, nechať trebárs aj chvíľočku poplakať a potom spať v inej miestnosti a nech k nemu, keď mrnčí vstane manžel pohladí ho , uistí, že nie je sám. Neviem žiadne všeobecné riešenie tejto situácie, vždy to treba len prečkať, ono to jedného dňa skončí.

Podobné otázky

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

  • Neutisitelny plac pred spankom/zo spanku

    , Autor: Ajvet

    Dobry den,
    dcera bude mat o tyzden 9 mesiacov. Uz 2 a pol tyzdna ma extremne zhorseny najma vecerny spanok. Zo zaciatku to bolo ze zaspala, do pol hodiny sa zobudila so strasnym placom a nebolo mozne ju utisit ani na rukach...pomohlo az ked sme ju ako keby uplne prebrali. Vzdy ked znovu ako keby zaspavala, zacala zrazu strasne plakat a vsetko sa zopakovalo, v podstate vzdy nepricetne place v takom polospanku, trvalo to dokola aj niekolko hodin, nezaspala ani ked uz bola uplne unavena (napr. Po 7 hodinach bdenia). Na uspatie pomahalo nakoniec len dat ju do kocika a tak ju uspat. Posledne dni sa to este zhorsilo, uz v postielke ani nezaspi a zacne po nejakej dobe plakat, v kociku je to tiez tazsie ju uspat, tiez chvilu je ok a ked uz polospi, zrazu zacne strasne plakat. V noci sa tiez spanok zhorsil. Predtym sa sice tiez budila viackrat ale vzdy stacilo podat dudel, pripadne dat mlieko. Casto si chyta uska, niekedy si uplne skriabe ucho a pcha si dnu prst. Mohlo by to byt aj nieco s uskami? Zub este nema ziadny, usta sledujem kazdy den ale ziadna zmena. Pripadne sa jedna o spankovu regresiu? Denny spanok je tiez podobny, niekedy sa zobudi uz po 10-20min a place. V kociku ako tak pospi. Zaujima ma teda, ci je to len obdobie a treba to preckat alebo to mam riesit, ci za tym nemoze byt aj zdravotny problem, napriklad tie uska (neviem ake priznaky by pri tom mala). Jedenie sa jej v poslednych tyzdnoch tiez zhorsilo. Ked bolo uplne zle dala som jej nurofen sirup ale nepomohlo.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem či nechodíte na plávanie kojencov, to by ju mohli bolieť ušká, videla som to viackrát.
    Môže to byť prechodný prejav separačnej úzkosti, stále chce vedieť, že ste pri nej. Iným dôvodom je nedostatočný kľud v miestnosti, kde spinká. Ak všetky možnosti vylúčite a stav sa zhoršuje, včítane odmietania jedla, je potrebné konzultovať pediatra.

  • Nekludny spanok

    , Autor: Kejtiii

    Dobry den pani doktorka.
    Chcela by som vas poziadat o vasu radu/nazor. Syn (6,5 mesiaca) ma vyjdene 4 zuby, piaty zub je prerezany spod dasna a siesty sa uz zacina predierat. Uz dlhsiu dobu u syna pozorujem nekludny spanok. Neviem ci to moze byt rastom zubov, pretoze sa to dialo aj ked “mu nesli zuby”. Kludny nocny spanok ma cca 2-3 hodiny, potom sa zacne hmyrit, hlavou otaca zo strany na stranu, zmoli si plienku o tvar kedze cumlik nechce, ale stale spi. Situacia sa opakuje po takej istej dobre s tym ze zacne uz aj rozhadzovat rukami, dvihat nohy, stale spi, ale po chvili zacne poplakavat, dam mu mieko (umele) a spi dalej. Znova kludny spanok 2 hodiny a znova to iste. Myslite ze tieto prejavy su dosledkom rastu zubov alebo mame byt trpezlivi, vydrzat a prejde to same? Situacia trva vyse mesiaca...Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to bežné prejavy v tomto veku. Deti majú častejšie tú plytkú fázu spánku a vtedy môžu byť "aktívne" mrvia sa , prehadzujú. Samozrejme rodičov to budí. Ale nie je to chorobný prejav a postupne sa to vytratí a dieťa bude pokojne spinkať. Trvá to rôzne dlho.

  • Krátke spinkanie

    , Autor: 1Zuzana1

    Dobrý deň pani Doktorka, potrebovala by som poradiť. Mám 4 mesačného synčeka a nastala u nás spánkova regresia. Koľko spánkov, aké dlhé a kedy by mal spinkať počas dňa? Vyzerá to asi takto:
    Ráno 7:00 ideme papať a pohrať sa, už o 8:30 - 9:00 ide spinkať ( 40-50min)
    11:00 - 11:30 znova spánok, to idemedo kočíka, spinká znova len tak krátko, po zobudení začne plakať a musím ho vziať na ruky.
    13:30 - 14:00 spánok, tu sa ho snažím zakaždým uhajkať aby spinkal čím dlhšie. Niekedy ss mi o nepodarí vôbec a teda je hore po tých 40tich minútach a niekedy sa mi podaria dve hodiny.
    17:30 - 18:00 posledný spánok, tu obec neviem čo mam robiť, dávať ho spinkať takto neskoro alebo nie?
    O 19:00 kúpanie, ak ho nedám pred tým spinkať a je už unavený je to boj, plač a krik. Len tak tak že ho okupeme, a oblečieme do pyžamka.
    Od 19:30 do 20:30 ho uspavam na nočný spánok. Samozrejme sa budí každú hodinu ale to len pridem dám mu cumlik a spinka ďalej. Okolo 23:00 ho nakojim. Po polnoci je hore každú menej ako hodinu a už nepomáha ani keď ho dám na prsník. Musím ho len uhajkať na rukách. O pol 5 rano sa zobudí do šiestej sa ho snažím uspať a o tej siedmej už sme prezleceny a začína sa deň.
    Ja som už zúfalá, vôbec neviem čo mám robiť na čo sa sústrediť a tak.
    Ďakujem, za odpoveď. Zuzana

  • Problémy s poobedným spánkom

    , Autor: Nikaaa939

    Dobry den, vazena pani doktorka, dovolujem si obratit sa na Vas s prosbou o radu. Moja dcerka dovrsila v juli 2 roky, uz niekolko tyzdnov ma problemy so zaspavanim. Rano vstava o cca 7:30, poobede ju ukladam spat o 12:30, no trva mi hodinu (niekedy aj dlhsie), kym ju uspim. Pocas uspavania robi vsetko mozne, len v klude nelezi. Ked uz zaspi, spi cca 2 hodiny, niekedy aj dlhsie. Vecer je opat ,,veselo,, a nestava sa, ze by zaspal skor ako za hodinu. Uspavam ju medzi 21:00 - 21:30.
    Rada by som sa s Vami poradila, ci to mam v tomto pripade silit a uspavat teda aj hodinu, ako doteraz, alebo upustit z poobedneho spanku a tym padom ju davat vecer spinkat skor. Obavam sa, ci nenastane problem, ked jedneho dna nastupi do skolky a bude sa od nej vyzadovat poludnajsi spanok.
    Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved a Vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite jej ponechajte obedný spánok, deti to v tomto veku potrebujú. Možno jej okolo pol jednej už prešla obdná únava, skúste ju dať spinkať okolo dvanástej.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: