Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

Podobné otázky

  • Trucovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka mam na vas otazku, nasa 3,5mes.dcerka mava obcas a hlavne posledny tyzden take zachvaty zlosti, proste najedena je, prebalena nic jej nie je, ma rada spolocnost vtedy nam nieco aj blaboce, ale akonahle sa jej clovek nevenuje,co sa ani v podstate neda, musim aj varit, upratovat, zacne sa hrozne zlostit, vrieskat, jeduje sa ,bije pastickami, sponuje sa. Aj sme ju s manzelom nechali parkrat vyplakat, vydrzi to asi 15min.potom je kludna,len mne to srdce trha, ked ju pocujem tak hrozne plakat. Chcela by som vediet, ci je mozne, aby nas takto ''vydierala'', ci tomu rozumie alebo ci jej nieco nahodou nie je, neviem si uz rady. Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Može ju boliet bruško, nevie si odgrgnút, má vetry. Ale ako píšete, súvisí to s tým, že sa jej nevenujete,asi vás ani nevidí. Odporúčam obstarat ohrádku, možete si ju tým nosit všade po byte so sebou, budete sa je prihovárat a bude vás vidiet. Je dobrá aj preto, že tým oddelíte miesto na spanie a na hranie, je to výchvoný moment na spánkový režim a jeho doržiavanie.

  • rezim 7 mesacneho dietata- spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa opytat ako zmenit spankovy rezim dietata, pretoze moja 7 mesacna dcera chodi spat o polnoci, niekedy o jednej az druhej, spi potom osem hodin, niekedy sa v noci zobudi raz dvakrat. rano vstane o siedmej naje sa a zase spi 2 az 3 hodiny. zobudi sa hraje sa asi hodinu a zase spi hodinu dve, a tak dookola, proste problem je v tom ze ma akoby vsetko posunujte. aj sme skusali ju zobudit skor a hrat sa dlhsie doobedu a potom ju dat spat o siedmej lenze ona sa zobudi po dvoch hodinach a smeje sa je velmi aktivma. nic nepomaha aj ked ju nosim pol hodinu na rukach proste nie je unavena. ona akoby ozivala v neskorych vecernych hodinach a dokaze sa hrat aj 5 hodin vecer. upravi sa to samo? dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má akoby vymenený deň za noc. Záleží aj na tom, či žijete stále na tom istom mieste alebo veľa cestujete. Pre takéto dieťa cestovanie určite nie je vhodné. Snažte sa dodržiavať režim, večer v obvyklom čase ju okúpte, nesnažte sa ju potom už upútavať hrou. Ak chce byť vo vašj spoločnosti, doprajte jej ju ale pritom si v tichom pokojnom prostredí "robte svoje"Trpezlivosťou a nenásilne sa režim upraví.

  • problémy so spánkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohťadom spania a zaspávania mojej štyri a pol mesačnej dcérky. Už asi mesiac a pol má problém sama od seba zaspať. Hoci je unavená, nedokáže zaspať. Veľmi plače a žmolí si oči. Pomôže len, ak ju na rukách uspíme. (aj to musíme s ňou silno triasť). V noci mi spáva tiež veľmi zle. Budí sa každú hodinu, niekedy už aj po pol hodine. Inak sa vyvíja dobre, priberá, stále ju len kojím. Skúšala som jej dať na noc aj umelé mlieko, ale nepomohlo to. Budila sa aj tak. Jej spánkový režim je približne nasledovný: ráno sa zobudí okolo pol siedmej, doobeda spí jeden krát pol hodinku, na obed ju uložím a spí približne dve a pol hodinky, a ešte poobede spí raz pol hodinu. Večer ju ukladám spať o deviatej večer. Nemyslím si, že by spala príliš veľa a s tým súvisel jej problém s nočným spánkom. Prosím poraďte mi, či je to v poriadku, dúfam, že je to len prechodné obdobie, pretože ma to hrozne vyčerpáva. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade s ňou vôbec netraste!! existuje niečo ako syndrém trasúceho dieťaťa a môže to mať aj vážne následky. Žiadne veľké natriasanie! každé dieťa inak zaspáva, súvisí to aj s celkovou situáciou v domácnosti, v rodine, určite aj s tým, že dieťa cíti, že chcete, aby zasalo, lebo sa potrebujete niečomu venovať. Cez deň spí dostatočne. Umelé mlieko nepomohlo, lebo ešte nikdy som nevidela prípad / ani s vlastným dieťaťom / že by pomohlo,.
    Najlepšie bude uložiť dieťatko tak, že ho nakojíte a idete si s ním hne´d ľahnúť / nebude to navždy/ alebo ak niečo robíte, necháte ho pri sebe / v obývačke, v kuchyni, v pracovni/Dieťa vás chce cítiť na blízku. Možné je aj to, že nezaspí preto, lebo je v byte ruch, svetlo, hluk z okolia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: