Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vývin

    , Autor: avril2512

    Dobrý deň p.doktorka, rada by som sa dozvedela váš názor na môjho 2r 4m synčeka.Nedavno sme boli na preventívnej prehliadke u obvodnej po roku . Sťažovala som sa že synček ťažko jedáva a aj keď niečo spapa len pri rozprávke čo je žiaľ veľká chýba (moja). Sladkosti vôbec ani do úst, skôr zeleninové polievky.Pani doktorka skonštatovala že je na svoj vek nízky aj hmotnosťou.Odobrala mu krv a všetky výsledky v norme,ale nezdá sa jej psychická stránka. Má podozrenie na autizmus kvôli tomu že nerozpava a nemal očný kontakt.Patko doma ťažšie reaguje na meno väčšinou až na cca piate oslovenie.Na wc ho nosíme my, sám sa nepýta.Pri pozeraní knižiek vie ukázať na predmety. Napodobňovať zvieratá. Vie povedať mama,baba,tata,tatík, hasič, bager, kreslím,atď.Ale vety vôbec.Vie priradit farby. Sklada si rád kocky,má rád auta,rád má spoločnosť deti. Výbuchy zlosti minimálne i keď vie byť aj tvrdohlavý. Očný kontakt s nami s rodinou a priateľmi má.Spi bez problémov.Myslite si že sa dá tak skoro diagnostikovať autizmus alebo môže to byť aj niečím iným.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je treba spraviť taký test, ktorý paní doktorka pravdepodobne má, volá sa Mchat. Tam sa podľa skóre ukáže, ako postupovať ďalej. Podľa vašich informácií by však už mal jeho vývin zhodnotiť skúsený psychológ, aj keď vôbec netvrdím, že je vývin celkom zaostalý alebo , že javí známky autizmu. To sa takto ani určiť nedá.

Podobné otázky

  • Budenie ručičkami

    , Autor: magdinka

    Pani doktorka, moje 6-mesačné dievčatko sa neustále budí ručičkami v spánku. Stále ju preto zavinujeme. Už je však silná a ručičky ľahko vystrčí, potom si žmolí očká, vyráža dudlík a nikdy sa jej ešte takto nepodarilo zaspať. Ona akoby ich musela vystrčiť a zároveň to neznáša a totálne sa skľudní až keď ich má zavinuté. Robí to vo dne v noci. Bez zavinutia nezaspí. Ulitku nezniesla, ani spací vak. Taktika uvoľňovania najskôr 1 a potom 2 ručičky nezabrala. Pri čičíkaní jej v zavinovačke musím držať rúčky, potom spokojne zaspinká. Aj v noci, keď spí hlbokým spánkom a rozviažem ju, ručičky jej automaticky vystrelia k očkám a poďho žmoliť si ich. Malá sa už pretáča, no na brušku spať nevie, nie je to jej obľúbená poloha. Začalo to, keď mala 3 mesiace a objavila si ručičky. Prosím Vás, kedy to odznie? Neviem si predstaviť, ako by bolo toto odučiteľné. Skoro vôbec nespávam, lebo ju neustále preväzujem. Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je dosť zvláštne. Bábetká sú naozaj niekedy rady zavinuté, majú primerané teplo a pokoj. Ja by som ju pekne zavinula navečer, keď tak pokojne spinká, s vývinom si postupne nájde iný spôsob zaspávania aj spánku a nebude sa už budiť. Ešte to skrátka nejaký týždeň vydržte.

  • Veľké bábätko

    , Autor: Dag

    Dobrý deň, dcéra má v 7.mesiaci cca 12,5kg a vyše 74cm. Do ukončeného 6.mesiaca bola výlučne dojčená. Vieme,že je nadpriemerne veľká. Čo sa týka vývinu, v ničom nezaostáva. Je dôvod na nejaké obavy? Odporúčali by ste nejaké vyšetrenie?
    Ďakujem.

  • EEG

    , Autor: Denisa93

    Dobrý deň mám 9 ročnú dcéru s Pervazivnou vyvinovou poruchou boli sme na neurológii mala urobene EEG Pani doktorka sa ponáhľala a nič my nevysvetlila môžte mi to trošku upresniť EEG záznam k veku hraničný s domin .akt.ofr.9-10hzpolymorfna,nepravid,reaktivita čiastočne vyjadrená,sv.očne pohyb.artef počas Hv dif.teta dysrytmie

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Naozaj neviem interpretovať tento záznam, pretože to musia len neurológovia aj v kontexte príznakov u dieťaťa.

  • Novorodenecka zltacka

    , Autor: Nita88

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa informovala ohladne novorodeneckej zltacky. Dcerka sa mi narodila 9.1.2022,dnes mame presne 5 tyzdnov. Mali sme novorodenecku zltacku,ale este stale sa mi zda jej pokozka dost zlta a aj ocne bielka. V porodnici sme mali najvyssiu hodnotu cca 195. Moze sa to zhorsovat? Do kedy to moze trvat? Myslim,ze zacala aj menej papkat,ale mozno len vytiahne vacsie mnozstvo z prsnika za kratsiu dobu. Neviem,ci to uz len tomu pripisujem,ubytok na vahe nemame. Pribera pekne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené dieťa môžu mať novorodeneckú žltačku až do štvrtého mesiaca veku. Treba sledovať priberanie a psychomotorický vývin dieťatka, samozrejme aj to, či sa žltačke nezhoršuje. Dieťatko je opakovane vyšetrené v poradni, tak treba na to upozorniť lekára. Doma by malo ležať pod oknom, kde sú odtiahnuté záclony, závesy a nemá tam byť ani sieťka na okne. Nemusí na ňu stále svietiť slnko ale musí byť pod denným svetlom.

  • Spánok.

    , Autor: janka666

    Dobrý večer.. syn bude mať 7 mesiacov do teraz plné kojeny. Ani cumlik ani fľašu nechce. Cez deň spinká pekné ale v noci je to hrozne. Zaspáva v perinke na prsniku a vždy sa budi. Už som vyskúšala všetko možné aj nemožné. Nezaspím sám. Stále musím ísť s ním o 21.00 spať. Mám ešte dve deti a takto to nemôže byť už som zúfalá.. celu noc prsniku v ústach a mrnči

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku to býva, súvisí to s vývinom, je v tzv. prvej fáze separačnej úzkosti: stále kontroluje, či ste nablízku. Skúste ho uložiť, nechať trebárs aj chvíľočku poplakať a potom spať v inej miestnosti a nech k nemu, keď mrnčí vstane manžel pohladí ho , uistí, že nie je sám. Neviem žiadne všeobecné riešenie tejto situácie, vždy to treba len prečkať, ono to jedného dňa skončí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: