Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
10,864 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vývin

    , Autor:

    Dobrý deň p.doktorka, rada by som sa dozvedela váš názor na môjho 2r 4m synčeka.Nedavno sme boli na preventívnej prehliadke u obvodnej po roku . Sťažovala som sa že synček ťažko jedáva a aj keď niečo spapa len pri rozprávke čo je žiaľ veľká chýba (moja). Sladkosti vôbec ani do úst, skôr zeleninové polievky.Pani doktorka skonštatovala že je na svoj vek nízky aj hmotnosťou.Odobrala mu krv a všetky výsledky v norme,ale nezdá sa jej psychická stránka. Má podozrenie na autizmus kvôli tomu že nerozpava a nemal očný kontakt.Patko doma ťažšie reaguje na meno väčšinou až na cca piate oslovenie.Na wc ho nosíme my, sám sa nepýta.Pri pozeraní knižiek vie ukázať na predmety. Napodobňovať zvieratá. Vie povedať mama,baba,tata,tatík, hasič, bager, kreslím,atď.Ale vety vôbec.Vie priradit farby. Sklada si rád kocky,má rád auta,rád má spoločnosť deti. Výbuchy zlosti minimálne i keď vie byť aj tvrdohlavý. Očný kontakt s nami s rodinou a priateľmi má.Spi bez problémov.Myslite si že sa dá tak skoro diagnostikovať autizmus alebo môže to byť aj niečím iným.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je treba spraviť taký test, ktorý paní doktorka pravdepodobne má, volá sa Mchat. Tam sa podľa skóre ukáže, ako postupovať ďalej. Podľa vašich informácií by však už mal jeho vývin zhodnotiť skúsený psychológ, aj keď vôbec netvrdím, že je vývin celkom zaostalý alebo , že javí známky autizmu. To sa takto ani určiť nedá.

Podobné otázky

  • Krmenie na brusku

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa Vas spytat na nazor ohladne krmenia babatka v polohe na brusku. Mam vyse 6 mesacneho syna, s prikrmami sme zacali asi pred troma tyzdnami, dovtedy bol plne dojceny na poziadanie. Viaceri fyzioterapeuti v pripade ak deti este nesedia a rodicia ich nechcu umelo posadzovazt odporucaju ako alternativu aj krmenie v polohe na brusku, ak je v nej dieta stabilne. Co si o tom myslite, je to bezpecne? Syn je v tejto polohe rad a jedlo mu chuti, s prehltanim nema ani na brusku problem. Druha vec je, ze mu davam prikrmy formou BLW metody, teda jedlo nakrajane na male hranolky do ruky a on ho vie aj pekne pozuvat a prehltnut, samozreme len makksie druhy ako zemiak, cuketu na pare ci varenu brokolicu a podobne. Kasovite jedla ako spenat a jablko davam aj lyzickou, cize to kombinujem. Ale kvoli tym vacsim kuskom ho nechcem davat pri krmeni do kresielka, kde nema vystrety chrbat a vyslovene sa to pri tejto metode neodporuca. Rada by som sa spytala aj na Vas nazor ohladne tejto BLW metody, pretoze svokra je kvoli tomu uplne vystresovana, ale ja vidim ako syn jedlo uziva, je rad ze sa moze krmit sam, ochutnava rozne druhy zeleniny a ovocia a aj realne papa. Ani raz sa nedusil alebo nieco podobne, pri jedle som vzdy s nim a kontrolujem ako papa, ci nieco nehrozi. Budem teda velmi rada, ak mi napisete svoj nazor na krmenie v polohe na brusku z hladiska bezpecnosti a tiez Vas nazor na jedenie nekasovitych nemixovanych prikrmov. Do tretice a na zaver by som sa este chcela spytat ci je nejaky problem, ak synovi pukaju kosticky pri pohybe, napriklad na chrbatiku, ramenach, nohach? Bedrove klby na sone mal v poriadku, je velmi ohybny, uz vie byt na styroch, pri pohybe neprejavuje ziadnu bolest, len to obcasne pukanie ma znervoznuje. Velka vdaka za Vas cas aj odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pukanie nie je problém, je to výraz určite hyperflexibility kĺbov, nie je to ochorenie ani porucha vývinu.
    S uvedenou metódou nemám žiadne skúsenosti ani ju nepoznám. Pasívny sed samozrejme nie je pre dieťa vhodný, rodičov pred ním priam varujem. Dieťa má sedieť, keď sa samo posadí. Ak však papá tak, že je síce v určitom druhu sedu: teda hlaavička vyššie ako bruško, je opreté v náručí matky alebo v kresielku prípadne sedí v detskej sedačke len počas jedenia nie je to pre vývvin crbtice problém. Ak však vidíte, že dieťatko papá dobre na brušku, je to síce neprirodzená poloha ale človek sa naje aj napije aj keby visel dole hlavou.
    Spočiatku podávam deťom jedlo rozmixované na hladkú kašu, aby sa kúskami nedusili. Mám aj kolegyne, ktoré od začiatku odporúčajú podávať jedlo len popučené na malé kúsky. Idenaozaj hlavne o to, aby sa dieťa jedlom nedusilo. Už som videla tragické prípady po zabehnutí potravy.
    Skôr by som sa pristavila pri zložení stravy, dieťa v tomto veku jednoznačne má už dostávať mäso, takže nie len zeleninou je dieťa živé! Na to by som sa zamerala viac ako na to, či papť na brušku alebo pomixované či popučené či malé kúsky. Dieťa má mať plnohodnotnú stravu a papať tak, by sa vylúčila možnosť vdýchnutia potravy.

  • Správny vývoj chrupu

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Potrebovala by som vašu odbornú radu.
    Mám 3-mesačného syna. Kvôli tomu, aby neboli problémy s dojčením som mu vôbec nedávala cumeľ (okrem prvých dní života je plne dojčený) . Samozrejme cmúľa si prsty, najradšej si do úst dá aj celú päsť. A práve o tom som počula, že to nie je dobré, že v tomto prípade je lepšie kvôli správnemu vývoju chrupu (aj keď nie ideálne), keď cmúľa cumeľ, hoci úplne najlepšie je dojčenie. Vraj sa z toho krivia zuby.
    Aký je váš názor? Čo mám robiť, aby som mu podporila správny vývoj chrupu a vyhli sme sa v budúcnosti strojčeku?.
    Ďakujem veľmi pekne.
    S pozdravom
    A. Gajdošová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemám to nič spoločné so správnym vývinom chrupu ani cumľom! Je vo fáze, kedy intenzívne začína spoznávať svet ale vzhľadom na to, že sa nehýbe, spoznáva, čo sa dá a to sú vlastné ručičiky: obzerá si ich a samozrejme svet poznáva aj ústami a preto si ručičky pchá do pusy, po jednej obidve . Je to dokonca príznak, na ktorý sa pýtam pri prev prehliadke: či to dieťa robí!!! Zdravé dieťa to musí robiť. Takže nevyberajte mu ručičku z pusy, neriešte, keď bude väčší, bude si do pusy pchať hračky a bárčo z okolia, bude treba dávať pozor!

  • Je to problémový spánok?

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka,

    obraciam sa na Vás, lebo si s manželom pomaly nevieme dať rady a informácie z rôznych zdrojov sa rôznia, sú až protichodné.

    Máme synčeka, ktorý na konci marca dovŕši 6 mesiacov. Od cca 2 týždňov "bojujeme" so spánkom.

    Prvé 2 mesiace sme ho museli nosiť na rukách doslova celé hodiny, kým zaspal. V 3.mesiaci sa to postupne zlepšovalo, dokonca sme si všimli, že ho naše nosenie skôr vyrušuje a metódou pokus-omyl sme prišli na to, že rýchlejšie zaspí sám v postieľke s cumlíkom. Zaviedla som ako spánkový rituál čítanie rozprávky, veľmi sa mu to páčilo. Približne v tom období sa mu zmenil denný spánok na niekoľko kratších úsekov po +-40 minút.
    Naproti denným spánkom v noci spal veľmi pekne, budil sa len 2-3x na kojenie, potom hneď zaspal.

    Na začiatku 5.mesiaca sa však zo dňa na deň jeho spánok prudko zhoršil. Akonáhle pochopí, že sa chystáme dať ho spať, začne kričať a plakať (už pri prezliekaní do pyžama a potom po dočítaní rozprávky - počas nej sa ale usmieva). Keď sme ho nechali v postieľke, nie a nie sa utíšiť, až sme nakoniec opäť skončili pri tom, že ho uspávame na rukách.
    Zhoršil sa mu aj nočný spánok, budí sa aj 5-6x za noc a nie vždy nakojenie pomôže. Niekedy je hore aj hodinu a viac - niektoré noci sa len "hrá", inokedy plače a tiež ho musíme brať na ruky. Keďže je to veľmi fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce, opäť som ho nasťahovala k nám do postele (spal s nami do 3.mesiaca, potom už bol vo vlastnej postieľke).

    Chcem sa preto opýtať, či je to normálne a ide len o nejaké vývinové obdobie a samo sa to upraví? Niekde sa uvádza, že každé dieťa sa naučí zaspávať. Alebo je to spánková regresia a je potrebné urobiť nejaké kroky k tomu, aby sa to zlepšilo? Čo by ste v takom prípade radili? Ako som spomínala, rôzne zdroje sa v tomto veľmi líšia a už naozaj nevieme, čo ďalej. Priznám sa, že v posledných dňoch už ani nečítame rozprávky, neviem, či vôbec má zmysel udržiavať tento spánkový rituál, keď ho nakoniec aj tak vyberiem z postieľky a uspím v náručí.

    Obávam sa tiež, či takéto krátke spánky nemôžu mať negatívny vplyv na jeho vývin. Je to možné? Niktoré dni totiž vyzerá, že je permanentne unavený, ale ani vtedy nespí lepšie.

    Vopred Vám ďakujem za radu.
    VA

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rozprávky a rituál ukladanie by som ponechala, ideálne krátka a veršovaná, kde je prúd reči plynulý a až spevavý.
    Takáto "porucha" spánku prichádza zväčša okolo siedmeho mesiaca, kedy je dieťa vo vývinovej fáze prvej deprivačnej úzkosti, stále sa uisťuje, že najbližšia osoba / zväčša matka/ je nablízku. Môže teda aj táto zmena spánku s tým súvisieť, len prišla trocha skôr.
    Žiaden zaručený recept ako to vyriešiť neviem. Dieťatko uložte s uvedeným rituálom a môžete chvíľu aj počkať, či predsa len nezaspí, aj keď po krátkom plači. Samozrejme, treba k nemu vždy prísť a istiť ho o svojej blízkosti a láske. Ak sa nepodarí, aby sa po pár minútach upokojil a zaspal, musíte naozaj nájsť spôsob, ako ho uspať, teda aj na rukách. Isté je, že toto ťažké obdobie je prechodné a jedného dňa sa zase všetci vyspíte.

  • Chodenie na spičkách

    , Autor:

    Dobry den, dcerka ma 13 mesiacov, stvornozkuje bez problemov, pekne sedi, dviha sa, za rucky aj cupita, ale problem je v tom, ze chodi na spickach. Stoji na celom chodidle, akonahle sa pohne, hned su tam spicky. Co s tym robit? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz nič, väčšina detičiek takto začína chodiť, ešte neudrží celkom stabilitu. Musí mať kvalitné topánočky s pevnou pätou a pevnou podrážkou. Občas nech chodí aj bosá. Nikedy je príčinou takéhoto chodenia aj to, že ste ju kým chodiť nevedela dávali to codítka. Chodítka priam zakazujem!
    Treba vývin chôdze sledovať a ak to bude aj o niekoľko mesiacov pretrvávať a chodí len po špičkách, treba sa poradiť s lekárom.

  • Kryve predne zubky

    , Autor: Zdenka

    Ako pomoct 20 mesacnemu clovekovi a kryvymi prednymi zubkami?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak mu to nerobí problém pri zatvorení pusinky, papaní alebo zásadne neovplyvňuje vývin reči nie je potrebné v tomto veku nič riešiť. Poruchy rastu zúbkov sa rieši až pri trvalom chrupe u špecialistu na ortodonciu. Samozrejme môžete tohto špecialistu navštíviť aj v tomto veku ale myslím, že je odpoveď bude rovnaká.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: