Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bolesti bruška.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka. Chcela by som opýtať, dcérka (6 a pol roka) sa mi sťažuje na bolesť bruška. Dnes bola preočkovaná, no nič nejedla a večer zvracala. Pani dokt. sa spýtala či nieje chorá, teda či ju nebolí hrdielko, ale nebolí ju, tak som jej bolesť bruška nespomenula. Teraz mám obavy či som urobila dobre, že som ju dala zaočkovať. Aké vyšetrenie sa dá podstúpiť pri bolesti bruška? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či som už neodpovedala v inej poradni. bolesti bruška je potrené sledovať a ak sú intenzívne, prípadne sa pridruží zvracanie, teplota apodobne, je potrebné vyhľadať lekára, konkrétne chirurga na vyl´čenie zápalu červovitého prívesku slepého čreva. bolati bruška s očkovaním pravdepodobne vôbec nesúvisia.

Podobné otázky

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,dcere ma 4dni hnacky,niekedy su do zelena,ma bolesti bruska.Prvy den mala teplotu 39,8.na druhy den klesala.Teraz ma do 37,5.Crp sa jej ale zvysilo na 48.Robili jej vyter z konecnika.Kazdy lekar mi odporuca ine lieky na hnacku,uz som z toho zufala.Dnes sa jej 2krat objavila krv pri vytierani zadocka,no hnackuje uz menej.Zacala castejsie aj cikat.Moc ma ako tak v poriadku len vykazuje miernu dehydrataciu.Tekutiny neustale doplname.dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, ako hodnotíte dehydratáciu a ani ste nenapísali ako staré je dieťatko. Dehydratácia u dieťaťa do jedného roka je dôvodom ihneď na návštevu lekára. Hnačka sa lieči zásadne diétou, podávaním tekutín a rehydratačného roztoku / kulíšek, humana/, taktiež u menších detí ORS roztokom od firmy HIPP, u kojencov ryžovým odvarom. Odporúčam podávať enterinu, kým hnačka neustúpi a potom najmenej tri týždne niektoré probiotika. Dôležitá je dostatočná rekonvalescenica a postupná realimentácia - teda postupný návrat k bežnej strave.
    POdľa informácií o ochorení sa pravdepodobne jedná o salmonel=ozu alebo campylobakteriózu. Je potrebné pátrať po diétnej chybe - teda konzumácii nevhodného jedla.

  • Nocny plac

    , Autor:

    Doplnujem svoju otazku .... Dieta je iba dojcene. Dnes som ju nechala aj rozbalenu z perinky tak sa utisila, ale vobec nespinka a sem tam zas zacne plakat. Mozno aj to ma suvis s tym... neviem. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste mladá mamička , trápia vás mnohé veci, ktoré neviete vyriešiť - ako je napríklad aj plač dieťatka.
    Určite ho pri odgrgnutí nedávajte na vaše plece - nie je to dobrá poloha pre dieťatko. Majte ju v náručí so zvýšene uloženou hlavičkou.
    Niektoré deti plačú preto, že majp tzv. gastroesofageálny reflux, majú pocit ako my, keď nás páli žáha. Dôležité je dieťatko po jedení nenatrisať, nehojdať, manipulovať s ním veľmi málo. Uložte ho do postieľky tak, aby malo zvýšene uloženú hlavičku / odložiť nohy postieľky nie podkladať pod dieťa vankúš!/.
    Niektoré detičky sú plačlivejšie, s tým nič nenarobíte.
    V každom prípade spoľahlivým liekom pri plači je skúsiť dieťatko priložiť k prsníku.
    Dôvodom plaču môžu byť aj bolesti bruška: sledujte svoju stravu, určite nekonzumuje strukovinu, kukuricu, aj nakladnú, kyslú kapustu a redkvičku. Možno časom prídete aj na iné potraviny, ktoré dieťatku spôsobujú bolesti bruška.
    Čo sa týka nespavosti: v žiadnom prípade nepite kávu ani iné nápoje obsahujúce kofeín.
    Niektlré deti majú radi polohu na brušku, skúste to, hlavne ked sa nevie vyprdkať alebo grgnúť si. Musíte ju však sledovať a nesmie na brušku spať.
    Ste veľká rodina, dieťatko má okolo seba možno až viac rozruchu, než je ochotné akceptovať, je potrebné upraviť režim a dopriať mu viac kľudu.
    Niekedy pomôže podávanie lieku coli prev roti nafukovaniu alebo podávanie probiotík.

  • jedalnicek a vaha

    , Autor: teada

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat na jedalnicek mojich deti, dcerka ma 2, 2 roka a syncek 3,8 roka, papaju v podstate to iste a porcie tiez majuv podstate tie iste..rano okolo 9tej vypiju 200-300 ml mlieka,syncek kakao, potom malo chlebika s maslom a medom, asi stvrt krajicka, desiata okolo 11 tejspapaju po jednom jablcku alebo broskyna, nejake ovocie, na obed okolo 13 tej maju tanier polievky a druhe, ryza s masko,alebo zemiaky ci kolienka, ak to nespapaju tak im to dam ked sa zobudia okolo 16.30 na olovrant , alebo jogurt ci chlebik s paradajkou, syrom a vecer kasa z 200ml mlieka..medzitym pocas dna im davam pit cistu vodu, vypiju tak-syncek okolo 300ml a dcerka okolo 200ml..v ramci toho sa chcem opytat, nemaju malo tekutin?alebo aj mliecka na den??tiez mam taku otazku, oni ked rano vypiju mlieko, tak syncek sa uz stazoval, ze ho brusko boli, co prikladam tomu, ze je to tym mlieckom nalacno..mozem im dat namiesto rana to mliecko na olovrant??problem je v tom, ze po mlieku 300ml uz nechcu nic papat, nemali by to malo ako olovrant??dcerka vazi 12 kg, a syncek vazi 15 kg, presne tolko kolko mal aj na poradni ked mal tri rocky..nie je to malo??rastie pekne, v priebehu polroka podrastol 5 cm..robim nieco nespravne, alebo je vsetko v poriadku???
    este posledna otazka, syncek ma pupocny pruh uz od malicka, lebo velmi plakaval, koliky mal, boli sme aj parkrat v nemocnici..musime to riesit operacne alebo sa to este v tomto veku da vstrebat??co je lepsie?poradte prosim, dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka pruhu, nezvykne sa to vyriešiť samo, je potrebná operácia, zväčša sa to rieši pred nástupom do školy.
    Jedálníček ako majú vaše deti je snom každého pediatra!!!!Robíte to veľmi dobre. Hmotnosť chlapčeka je v poriadku, niekedy deti priberajú málo a potom nastane akýsi špurt hmotnostný, takže sú deti také okrúhlejšie a potom zase špurt rastový, deti sa vytiahnu.
    Vodičku im ponúkajte, lebo deti v tomto veku ešte nepociťujú smäd a nepýtajú si samé. Ale napijú sa koľko potrebujú, netreba ich zase prelievať. Ak pravidlene cikajú, je iste všetko v poriadku. Deti si často po mliečku sťažujú na bolesti bruška. Ráno im môžete dať jogurt s chlebíkom aleboovocím a mlieko dopoludnia, keď sa zobudia. Ja sama som to tak robila, kým boli deti také malé, že odpoludnia spávali.

  • kolika

    , Autor: lunenie

    Dobrý deň pani doktorka,

    rada by som Vás poprosila o radu s mojim 6-týždňovým chlapčekom. Je plne dojčený mojim mliekom, krásne priberá (1.3kg od narodenia), no napriek užívaniu Coliprevu (2 týždne), ho neustále trápia kŕče. Kvapky mu zaberajú, pretože bez nich je to ešte horšie, ale stále sa "pučí" a cez deň strháva na bolesti bruška. Ja som zo svojho jedálnička vylúčila všetky alergény a mliečne výrobky, žiaľ bez účinku. Ešte mi napadlo, či mu nemôže prekážať pečivo, či cereálie. Natieram mu aj bruško krémom pupík, no tiež to neustáva. Myslíte, že by som mu mala pridať ešte nejaké probiotiká, alebo Espumisan? Môžu sa kombinovať s Coliprevom? Stolicu máva väčšinou riedku, až celkom tekutú, oranžovej, alebo zelenej farby.

    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď a prajem Vám príjemný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prejavy ako ich popsujete sú normálne životné prejavy dieťatka v tomto veku. Nebol zvyknutý v brušku na svoje plné bruško a teraz sa naplní každé tri hdiny alebo aj častejšie. Obraz sa nahltá aj vzduchu a všetko to musí nejako spracovať. Nie sú to chorobné prejavy. Nechajte ho, nech sa pučí, mrví, grkgá, prdká a naťahuje. Coli prej je fajn, espumisan už netreba dávať. Na probiotika je ešte zavčasu. Vy si dávajte pozor hlavne na strukoviny, kyslú kapustu, kukuricu, redkvičku, niekedy aj mak a hrozno priťažia. Tieto problémy postupne ustúpia.

  • priberanie

    , Autor: jusepa

    Dobry den moj 4,5mesačny synček plne kojeny pribral za mesiac necelych 400g.je to problem?a poprosim o radu mal pravidelnu stolicu a teraz sa mi vykakal asi po 15dnoch a zasa nekakal 5den vyzera spokojny a ma aj vetry.čo mam ako matka konzumovat alebo pit aby sa to upravilo.ešte poprosim o radu asi dva mesiace nam predpisovali pamycon ja som čitala že sa tak dlho nema uživat,na krčnom vraveli že može teraz sme dobrali dva flaš.uniflox na vytieranie nošteka a konečne nič neberieme,lenže ešte sme sa neočkovali lebo lekarka vravi uvidime.Nemože sa babetko očkovat ak mame sopliky?už je to lepšie par dni mame čisty noštek a potom nejaky džuček a soplik.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak pribrel ako udávate, nie je to problém, pokial sa správne vyvíja, má dosť mokrých plienok, nezvracia prúdom, nemá intenzívne bolesti bruška.
    Stolica kojeného dieťaťa býva naozaj len raz za niekoľko dní, samozrejme ak pravidelne odchádzajú vetry, dieťa priberá a nezvracia prúdom. Stolicu však treba sledovať, hlavne po zavedení príkrmov, Zriedkavo,k ale predsa sa vyskytujú aj rôzne poruchy v odchode stolice a tie je potom potrebné riešiť, najčastejšie s detským chirurgom.
    V živote som nevidela, aby tak dlho dieťa užívalo lokálne antibiotika!!! Neviem, prečo sa to ordinovalo, čo dieťaťu bolo. Soplíky nie sú dôvod na výtery, pretože potom sa tam samozrejme nájdu rôzne baktérie, ale ak dieťa nejaví známky bakteriálneho zápalu / horúčka, nepriberanie, vysoké CRP/ tak nie je dôvod liečiť ho antibiotikami celkovo, a ak sa lekár rozhdne pre antibiotika lokálne, tak len krátkodobo! Soplíky v žiadnom prípade / ako ani nález bektérií vo výteroch/ nie sú dôvodom na odkladanie očkovania!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: