Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odpovede na otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka,píšem aj za kamarátku-chceli by sme sa opýtať-asi pred dvoma týždňami sme Vám (ja už opakovane) zaslali otázky s názvom: "zadržiavanie stolice u ročného dieťaťa" a "zachrípnutie" .Dodnes sme na ne však nedostali odpoveď.Je jasné,že máte veľa otázok,chápeme,že ste zaneprázdnená,a preto sa pýtame,dočkáme sa ? Už veľakrát ste nám poradili,pomohli,preto aj teraz netrpezlivo čakáme na Vašu cennú radu.
    ďakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázky doodpovedávam, preto je poradňa ja uzatvorená a postupne sa ku každej dostanem.

Podobné otázky

  • Ťažkosti so zaspávaním...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka!
    Chcela by som sa opýtať na dcérku-11.mesiacov, plne kojená, s príkrmami podľa Vašich rád, dobre jej chutí má 9,35kg, len máme problém so zaspávaním.Som už vyčerpaná trvá to dlhšiu s tým že si uvedomujem že malej idú zúbky v noci neplače, ani pri zaspávaní, len je veľmi nepokojná a prevracia sa po posteli už ju berim k sebe lebo v postieľke sama zaspinkať nechce.Čítala som Vaše odpovede na otázky podobného typu len chcem vedieť či to nemôže byť aj nejaký iný problém neurologického charakteru.Musím podotknúť že maličkú nenechávam plakať v postieľke často ju láskam hladkám máme určité rituály- obliekanie do pyžamka v tlmenej miestnosti atd...vetrám, ponúkam vodičku samozrejme mliečko vymením oblečenie, ale aj jej spánok je akoby plytký....Už som sa pýtala na Vašu radu len ma nateraz zaujíma či je potrebné navštíviť pediatra? Veľká vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa vašich informácií si nemyslím, že sa jedná o neurologickú poruchu a ešte by som poradila ak je možné, dať dieťatko spinkať do samostatnej miestnosti. Samozrejme, že ak máte pochybnosti je potrebné sa poradiť s lekárom, ktorý dieťatko pozná.

  • celkove prospievanie dietatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktorka,
    casto citam vase odpovede na otazky a aj ja som vasu radu uz viac krat potrebovala.
    Mam dcerku(7 mesiacov a 10 dni). PH:3000g, PD:49cm.Vcera sme boli na preventivnej prehliadke a odisla som odtial nahnevana a sklamana. Dcerku plne dojcim a velmi sa z toho tesim, obe si to uzivame a neviem si to predstavit inak. Dojcim ju aj v noci, cez den podla potreby cca 3-4 krat, prikrmujeme masovo zeleninovym "obedom"(spapa cca 100g, niekedy viac, inokedy menej), veceriame ryzovu kasu zarobenu s materskym mliekom a dopoludnia sa snazime o ovocie, ale to jej zatial velmi nechuti.Je ziva, usmievava, pretaca sa z chrbatika na brusko a naopak, presuva sa po brusku, po brusku sa pomerne rychlo otoci o 180 stupnov, sedi s oporou, hra sa s nozickami, ma 2 zubky..je neustale v pohybe, chodime plavat 2x tyzdenne.Za poslednych 7 tydnov pribrala 480g a narastla 3,5cm, t.j : 7000g a 69cm.Doktorka to uzavrela, ze je to velmi malo a za mesiac mame prist na prevazenie a ak sa to nezlepsi, mam jej zacat davat umele mlieko namietsto dojcenia. Musim povedat, ze ma to velmi zarazilo a sklamalo a nesuhlasim s takymto riesenim len preto, aby mala o par gramov viac. Mlieka mam dost, prsia mam stale naliate, aj po kojeni je v nich este dost mlieka.Je pravda, ze uz asi 2 mesiace bojujeme s kaslom a po niekolkych diagnozach(opuch vestibularnych rias(ORL vysetrenie), podozrenie na astmu(plucne vysetrenie a RTG)to na plucnom uzavreli ako vyrazne zvacseny tymus, ktory tlaci na dychacie cesty. Medzitym sme brali Stoptussin, Fenistil, potom Ventolin, Flixotide..
    Pani doktorka, prosim vas o vas nazor, aspon z toho, co som opisala. Myslite, ze je dcerkina hmotnost a rast v poriadku? Moze podla vasho nazoru kasel a takato liecba ovplyvnit aj celkovy rast a priberanie?Kolko mokrych plienok by mala mat za 24 hodin?(mame asi 5)Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, že ochorenie malo vplyv na priberanie.
    po šiestom mesiaci deti priberajú asi o polovicu menej než dovtedy, takže by som tých 480 gramov za 7 týdňov považovala za dolnú hranicu normy, ak k tomu prirátam aj to ochorenie, dá sa to tolerovať. Pani doktorka jednala správne, že chce malú znovu prevážiť, ja by som ju prevážila aj v kratšom intervale. Ďalší postup v strave záleží od ďalšieho vývoja, s umelým mliekom sa nezvyknem ponáhľať.
    Mokrých plienok by mala mať 5 až 8 za 24 hodín.

  • cestovanie lietadlom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa informovat ohladom cesty lietadlom. mame moznost cestovat do USA - Florida ked bude mat syncek 3 roky. let trva okolo 12 hodin, no plus s prestupmi atd aj 18 az 19 hodin. chceli by sme byt na Floride zhruba 4 az 6 tyzdnov.
    chcela som vediet aky mate na to nazor, ci je vhodne ist uz s takymto dietatkom taku dlhu cestu lietadlom a ci bude v pohode zvladat zmenu prostredia a klimu tam?
    viem, ze hocijake deticky cestuju takto aj ovela mladsie a zvladli to, ale chcela by som vediet ako k tomu pristupuje vy. syncek je velmi hyperaktivny, neviem si predstavit ani to ako obsedi v lietadle. ja som uz absolvovala tuto cestu davnejsie, a mala som urcite zdravotne problemy. je mozne ze by aj syncek mohol mat niake zdravotne problemy?
    Neviem sa rozhodnut, ci mame ist alebo nie, ale na druhej strane ako 3-rocny by si to velmi uzil, kazdy den bosy na plazi a podobne.

    a este by ma zaujimalo, ci by bolo vhodne ist s nim teraz ako 2-rocnym aspon kratsi let lietadlom, taky 3hodinovy aby si zvykol alebo to radsej nechat na buduci rok, cestu do USA.
    A od akeho veku dietatka je idealne takto cestovat? kedze tam mame rodinu, mozno budeme cestovat aj kazdy rok. aky casovy rozdiel by ste odporucali medzi takymito letmi?
    dakujem pekne za vase odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Cestovanie s deťmi je problém, na ktorý ťažko nájdete objektívny názor a odpovede na otázky akokoľvek kladené. Venovala som sa tomu teraz skoro rok a nič exaktné som nenašla. Isté je, že cestovať s dieťaťom pod 6 týždňov lietadlom / a ani vôbec/ by som nedoporučovala. Vidím, že ste veľmi opatrná aj v tejto veci a to je dobre. Ten kratší let, keďže chlapček je hyperaktívny ale iste aj veľmi vnímavy, bybol možno vhodný. Ničo by si pamútal a ak by sa mu let páčil, možno by sa aj tešil Ak by ste naopak videli, že je to horor, tak by ste asi dlhý let odložili. Existujú pravidlý, čo robiť s dieťatkom pred a počas letu, skúste na cestovanie s deťmi alebo flyingwithchildren, alebo o cestovaní lietadlom všeobecne na www.who.int/ionizingradiation. V zásade si myslím, že ak sa na cestu dobre pripravíte, pobudnete tam dlhšiu dobu, ako uvádzate, cesta by mala dopadnúť dobre.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: