Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • cestovanie lietadlom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa informovat ohladom cesty lietadlom. mame moznost cestovat do USA - Florida ked bude mat syncek 3 roky. let trva okolo 12 hodin, no plus s prestupmi atd aj 18 az 19 hodin. chceli by sme byt na Floride zhruba 4 az 6 tyzdnov.
    chcela som vediet aky mate na to nazor, ci je vhodne ist uz s takymto dietatkom taku dlhu cestu lietadlom a ci bude v pohode zvladat zmenu prostredia a klimu tam?
    viem, ze hocijake deticky cestuju takto aj ovela mladsie a zvladli to, ale chcela by som vediet ako k tomu pristupuje vy. syncek je velmi hyperaktivny, neviem si predstavit ani to ako obsedi v lietadle. ja som uz absolvovala tuto cestu davnejsie, a mala som urcite zdravotne problemy. je mozne ze by aj syncek mohol mat niake zdravotne problemy?
    Neviem sa rozhodnut, ci mame ist alebo nie, ale na druhej strane ako 3-rocny by si to velmi uzil, kazdy den bosy na plazi a podobne.

    a este by ma zaujimalo, ci by bolo vhodne ist s nim teraz ako 2-rocnym aspon kratsi let lietadlom, taky 3hodinovy aby si zvykol alebo to radsej nechat na buduci rok, cestu do USA.
    A od akeho veku dietatka je idealne takto cestovat? kedze tam mame rodinu, mozno budeme cestovat aj kazdy rok. aky casovy rozdiel by ste odporucali medzi takymito letmi?
    dakujem pekne za vase odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Cestovanie s deťmi je problém, na ktorý ťažko nájdete objektívny názor a odpovede na otázky akokoľvek kladené. Venovala som sa tomu teraz skoro rok a nič exaktné som nenašla. Isté je, že cestovať s dieťaťom pod 6 týždňov lietadlom / a ani vôbec/ by som nedoporučovala. Vidím, že ste veľmi opatrná aj v tejto veci a to je dobre. Ten kratší let, keďže chlapček je hyperaktívny ale iste aj veľmi vnímavy, bybol možno vhodný. Ničo by si pamútal a ak by sa mu let páčil, možno by sa aj tešil Ak by ste naopak videli, že je to horor, tak by ste asi dlhý let odložili. Existujú pravidlý, čo robiť s dieťatkom pred a počas letu, skúste na cestovanie s deťmi alebo flyingwithchildren, alebo o cestovaní lietadlom všeobecne na www.who.int/ionizingradiation. V zásade si myslím, že ak sa na cestu dobre pripravíte, pobudnete tam dlhšiu dobu, ako uvádzate, cesta by mala dopadnúť dobre.

Podobné otázky

  • cestovanie lietadlom

    , Autor: mikra

    dobry den chcela by som sa opytat od kolkych rokoch je vhodne cestovat s dietatom letecky... (sprostredkovane som zachytila informaciu, ze dieta az v 3 rokoch ma dostatocne vyvinute vnutro uska a teda uz mu nesposobuje problemy zmena vysky v lietadle.. co je na tom pravda? ) ... resp. ako zabranit moznym negativam lietania u deti? (moje dieta ma 2 roky 3 mesiace..) dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lietanie detí je bežne realizované aj u najmenších dojčiat, v každom prípade už od šiesteho týždňa veku. Prekonávanie tlakových rozdiel zvládajú už deti aj v tomto veku. V zásade vekové obmedzenie pre leteckú prepravu nie je.
    Lietať nesmú deti so závažnou srdcovou vadu s pravoľavým skratom a deti s akútnym zápalom stredného ucha.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: