Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zvysene teploty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, nasa dcerka ma 14 mesiacov, od 10.mesiaca pretrvavaju zvysene teploty, do 37.5. Nasa detska pediatricka dcerke zobrala krv a zistila, ze ma zvysene leukocyty-14,8. Robila odbery opakovane, leukocyty boli niekedy az cez 18. Chodili sme po roznych vysetreniach, nikde nezistili pricinu. Mohli by ste mi poradit, co dalej? Vysetrenia boli robene u kardiologa, hematologa, gastroenterologa, endokrinologa a aj na krcnom. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné dieťa naďalej sledovať, merať jej teplotu, občas vyšetriť moč. V jednotlivých poradniach odborníkov vám iste povedali, kedy a pri akých ťažkostiach máte znovu prísť. Určite by som sa držala ich rád.

Podobné otázky

  • Zvýšena teplota a pulzujúca fontanela.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    Moja dcerka 7,5 mesacna ma posledne dva tyzdne cez den a aj vecer stale zvysenu telesnu teplotu okolo 37 az 37,4 stupnov, rano je v norme. Ine priznaky typicke pre nechladenie som si u nej nevsimla a ani zmeny spravanie. (Isli jej 4 zubky naraz, ale pri prvych dvoch subfebrility nemala).
    A tiez v poslednej dobe jej niekdy cez den pulzuje fontanela a niekedy je aj trocha klesnuta ( ked jej dam napit tak to prejede), opakuje sa to aj castejsie cez den.
    Neviem ci tieto dve veci maju spolu nieco spolocne, a robim si preto starosti...
    Kontrolnu navstevu u neurologa mame 19 decembra, chodime tam koli tomu ze dcerka sa narodila v 35 tyzdni a pri poslednej kontrole Dr. zistil na zaklade sona mozgu tuto dg. Bilat.sym.lahko sirsi subduralny priestor, ostatny nalez primerany k veku dietata.
    Viem, ze takto na dialku sa neda urcit diagnoza, ale rada si precitam aj vas nazor na tento problem. Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že sonografický nález na mozgu nesúvisí so zvýšenými teplotami. Takto zvýšené teploty sa ani nepovažujú za chorobný príznak. Ja vo svojej praxi však v takomto prípade skontrolujem moč, teda vyšetrím ju. Fontanela má rôznu úroveň, práve podľa stavu zavodnenia organizmu. Sledujte to, ale hlavne buďte v kľude, pravdepodobne sa nejadná o žiadne ochorenie. V každom prípade je dobré konzultovať lekára.

  • zvýšená teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn - 15 mesačný bol pred 10 dňami chorý. Nebral antibiotika, mal tri dni vysoké teploty až 40,6 a hnačky. Redšiu stolicu má stále(aj pred chorobou) vraj to spôsobuje Aktiferrin. Potom teploty klesli a už týždeň pretrvávajú počas dňa zvýšené teploty od 37,1-37,4. Zakúpili sme si aj bezdotykový teplomer, ktorým meriame teplotu na čele. Mám obavy prečo tie teploty pretrvávajú....o týždeň máme letieť na dovolenku a ja nemám odvahu, pretože neviem či sú takéto teploty v poriadku. Inak je syn hravý, možno trošku viac spí ale to pripisujem stavu po chorobe...Aký je Váš názor? Môžu tie teploty niečo signalizovať? Ďakujem a prajem Vám veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvýšené teploty pretrvávajú pravdepodobne v rámci rekonvalescencie, môže to byť táždeň aj dva. V každom prípade by som vyšetrila moč. Ak bude v poriadku, nie je to príznak ochorenia ale rekonvalescencie / najlepšie je merať v ritke/ a odpočítať 0,5 st./. Treba zvážiť , či je let na dovlenku v rámci rekonvalescencie vhodný.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mam 3 otazky. 1.,Synovi 21 mesacnemu zistili lupavy palec,prosim vas neviete z coho mu to mohlo vzniknut? Mal by ist na operaciu.. 2., syn spapal kusok pozlatka,ked papal velkonocne vajicko,moze mu z toho vzniknut zapal slepeho creva? To sa traduje ze z pozlatka je zapal slepaku,tak ci je to pravda alebo nie. 3., Syn ma niekedy aj 2-3 dni teplotu rano 37 poobede 37,2 na dalsi den ma rano 36,8 a vecer 36,9 az 37 uz pisem po odpocitany pol stupna,keby mal zvysene teploty to by mal asi denne a je jedno ci rano a vecer? Takze ked jemu to takto skace znamena to ze je v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Diagnózu lúpavý palec nepoznám. Ak sa jedná o poruchu kĺbu o liečbe rozhoduje ortopéd.
    O príčine zápalu slepého čreva sa presne nič nevie. Takže ako príčinu zápalu slepého čkreva to nemôžem potvrdiť.
    Takéto zvýšené teploty nie sú príznakom ochorenia. Záleží aj na tom, ako sa pri tom správa, či dobre papá, nie je mrzutý a podobne. Zvyčajne odporučím vyšetriť moč.

  • zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 5 mesacnu dcerku a neviem ci sa jej nezacinaju tlacit zubky. Uz skoro dva tyzdne dost casto kaka, zo zaciatku to bola riedka stolica, ale uz je hustejsia, ale skoro do kazdej plienky. Tri dni ma zvysene teploty na 38 stupnov a je mrzuta. Je to tym, ze by jej mohli ist zubky, alebo mam hladat pricinu niekde inde? Nasa pediatricka jej vzala vytery zo stolice uz minuly pondelok, ale doteraz nemame vysledky, takze som dost nepokojna kvoli tomu.Za pomoc velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že takét ťažkosti sú spôsobené práve prerezávanými zúbkami poviem vždy až vtedy, keď nezistím inú príčinu týchto ťažkostá. V každom prípade postupujeme konzervatívne, snžíme sa dodržiavať diétu, dostatok tekutín a sledovanei celkového zdravotného stavu. pri horúčke podávame lieky od teploty.

  • casto chory

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka potrebovala by som poradit, moj 5 rocny syncek je velmi casto chory, minuly rok 2010 v nov a dec bol asi 4krat chory a tento rok to je uz asi 3krat, ma sopliky, kasel a caste bolesti hlavy a zvysene teploty ktore niekedy trvaju len 1-2 dni ale trapi ma najviac ta bolest hlavy lebo dost casto sa nato stazuje, boli sme aj u lekarky ale ked som jej povedala ze chodi do skoly tak to je nic ze ta bolest moze byt z unavy , niekdey ked pride zo skoly len sa naje a lehne si a po par minutach spi je niekedy velmi unaveny, to ze chodi do skoly nemyslim ked je chory samozrejme je doma v klude , moze mat oslabenu imunitu? lebo ked su nejake prazdniny ked je dlhsie doma tak je v poriadku len ked ide do skoly , velmi pekne dakujem za radu.prijemny den prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo chodí p´ťročný chlapček do školy, možno je to pre neho neprimeraná záťaž, je unavený, s strese a potom aj imunitný systém reaguje tak,, že je častejšie chorý. môžiu s tým súvisieť aj bolesti hlavy. taktiež to všetko môže byť spôsobené chudokrvnosťou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: