Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • letná dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosim vas-chcela by som sa opýtať načo všetko nemam zabudnut pri baleni na letnu dovolenku do chorvatska-pre 2 ročného chlapčeka,dakujem pekne-cestujeme autom v juli

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja mám pre rodičov pred dovolenkou pripravenú tzv. cestovnú lekárničku. Mali by ste zabaliť lieky od teploty, teplomer, kulíška pre prípad zvracania, očné kvapky, ušné kvapky, mastičku do očí, krém na opaľovanie, v tomto veku Microsun firmy spirig je najideálnejší, krém po opaľovaní. Samozrejme nezabudnite na lieky, ktoré pravidelne užíva, ak také sú. Možno je vhodný aj Imazol a krém na ritku, napríklad Sudocrem alebo TannoHermal v prípade zaparenia. Myslím, že to je všetko, ostatné lieky prichádzajú do úvahy pri ochorení a to by ste navštívili lekára, lekárska starostlivosť je v Chorvátsku dostupná v lekárňach majú približne rovnaké lieky ako u nás.

Podobné otázky

  • letná dovolenka - očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V auguste sa chystáme so svojím 16m synčekom na dovolenku do Chorvátska. Chcela som sa spýtať či je potrebné ho nejako zvlášť zaočkovať. (Povinné očkovanie absolvoval v 15m + očkvanie proti pneumokokom 1. vakcína). Zároveň sa chcem spýtať či odporúčate očkovanie proti Hepatitíde typu A a v akom období by to bolo najvhodnejšie. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do Chorvátska sa neodporúča žiadne mimoriadne očkovanie.
    Očkovanie proti hepatiide typu A chráni pred týmto ochorením, ktorého zdrojom je chorý človek a nakazíme sa buď rukami alebo kozumáciou stravy, ktorá je kontaminovaná, nakazená. Nákaza je možná v ktorom koľvek veku. Pri dnešnej kolektivizácii života a stravovania nikdy neviete, ktor pripravoval jedlo, ktoré konzumujete v r§znych reštauráciách či stánkoch rýchlej obsluhy.
    Očkujú sa deti od prvého roka veku.

  • letna dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň. Pani doktorka chcela by som sa Vás spýtať, či môžme v lete cestovať s 9 mesačnym babätkom cestovať k moru(do Bulharska).Ak áno, ako by s ňou bolo najlepšie cestovať.Môže letecký?Ak nie, čo by jej hrozilo.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja osobne nedoporučujem cestovať s deťmi do jedného roka nikde. Je to pre dieťa ako fyzická, tak aj psychická záťaž a prípadné ochorenie môže v cudzine v tomto veku prebiehať oveľa závažnejšie ako doma. V tomto veku dieťa musí mať pravidlenú stravu, pravidelný režim, ktorý sa cestovaním naruší. Dieťa nevie spracovať veľké množstvo vnemov z cestovania a nového prostredia, je neisté a nekľudné. Špeciálne v Bulharsku takmer každý pozná zmenu charakteru stolice, danú inou bakteriálnou mikroklímou. To, čo je pre dospelého nezávažná epizóda, môže byť pre dieťa závažným ochorením, ak sa rozbehnú hnačky.
    Ak cestovať, tak najmenej na 14 dní, určite lietadlom / do Bulharska sa cestuje viac ako 20 hodín autom alebo autobusom, po nie celkom dobrých cestách/

  • Letna dovolenka.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa vas opýtať či je vhodné cestovať k moru s 9-10 mesačným dieťatkom k moru do Bulharska. Ak ano, ake je preň najvhodnejšie cestovanie? Ak nie, čim je ohrozené?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    myslím si, že s deťmi do roka netreba cestovať nikde. Sú ohroezené infekciou, dehydratáciou, úrazom pri cestovaní, bakteriálnym zamorením klimatizácie v lietadle a podobne. Málokto si však dá povedať a berie tieto veci do úvahy.Väčšina detí nakoniec tieto cesty s rodičmi našťastie v zdraví prežije. Pre ich zdravie a pohodu to však vhodné nie je.
    Ak už cestovať, tak lietadlom, najmenej na dva týždne / najideálnejšie pri takej zmene je potom už dlhdobejší pobyt/. Zabezpečiť sa stravou vhodnu pre dieťa, teda mliekomna ktoré je zvyknuté alebo pokračovať v kojení, zobrať si so sebou detskú výživu komerčne vyrábanú vhodnú pre daný vek. Nedávať v krajine strvu v reštaurácii ani ovocie. V Bulharsku špeciálne takmer každý máva rideku stolicu, nie je to ochorenie, len zmena mikrobiálnej klímy.

  • reflux

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, chcela by som sa opýtat na reflux a čo by nemal/mal obsahovať jedálny lístok, aký čaj je najvhodnejší. Ďalej sa chcem opýtať na Váš názor ohľadom letnej dovolenky pre 1,5 ročného syna do Tuniska.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ten reflux sa týka 1,5ročného syna. Mal by mať racionálnu zdravú stravu, obsahujúcu zeleninu, mäso, ovocie, zemiaky, ryžu, cestoviny, mlieko a mliečne výrobky. Mal by stále spať vo zvýšenej polohe. Nemal by v priebehu jedla piť. Piť by mal len z hrnčeka, po jedle, nie veľké množstvo, najlepšie vodu. Pitie čaju z fľaše, ktoré veľmi často u detí vidíme, takmer celý deň, je absolútne nevhodné. Taktiež sú nevhodné sladké nápoje typu jupík a pod.
    Letná dovolenka v Tunise asi nie je to najlepšie rozhodnutie, ak, tak by ste sa mali zdrživaťlen v hotleovom komplexe, nejesť čerstvé ovocie, ani keď má hrubú šupu. Pri krájaní sa tam mohla dostať kontaminácia. Iba ak ho umyjetea potom sami nakrájate.
    Pred cestou by mal byť zaočkovaný proti žltačke typu A.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: