Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • grckanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Moja dcerka ma 1,5 mesiaca. Asi 2 - 3 tyzdne u nej pozorujeme zvysene grckanie nie len po papani, ale aj 1 - 2 hodiny po kojeni uz zrazene mliecko. A to aj napriek tomu, ze je vo zvysenej polohe. obcas jej aj zabehne, rozkasle sa. Mam pocit, ze ju ten zaludocny obsah, ktory sa jej vracia do ustociek, drazdi. Mohlo by sa jednat o reflux? Do akej miery je reflux neskodny? Da sa s tym nieco robit v takomto veku, ak je dieta len kojene?
    Mam este jednu otazku. Dcerke sa chranicka po tbc ockovani az doteraz pekne hojila. Vcera som si vsimle, ze je cervensia a akoby sa zacinala naplnat hnisom. Je nutne navstivit pediatra, alebo s tym mozem nieco urobit aj doma? Pomohol by napr. Framykoin? Alebo to bude nutne prepichnut a hnis vypustit?
    Posledna otazka... Dokedy je nutne preventivne nosit ortopedicke nohavicky, ak vysetrenie aj ultrazvuk boli v poriadku?
    Dakujem velmi pekne za vsetky odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne sa jedná o gastroesofageálny reflux, ktorý väčšinou stačí riešiť zvýšenou polohou po nakojení bábätko dlhšie držať a potom aj uložiť do zvýšenej polohy. Ak sa však pri zvrackaní častejšie aj rozkašle, riešila by som problém aj s gastroenterológom. Aj kojeným deťom sa podáva Nutriton na zahustenie obsahu žalúdka. To kašlanie môže znamenať aj vdýchnutie zvracaného obsahu, preto to treba riešiť komplexne.
    S chráničkou po tbc nič nerobte, nevytláčajte!!!! obsah ani nedávajte framykoin. Môžete len po kúpaní jemne ťuknúť tampónom namočeným v liehu, kvôli dezinfekcii. Ak bude priemer chráničky väčší ako 10 mm, obráťte sa na svojho detského lekára, ktorý Vás odošle na pľúcne alebo chirurgiu / podľa toho, kde bývate/ a tam chráničku odborne ošetria.
    Poštolkove nohavičky, teda široké balenie je potrebné do vyšetrenia USG bedrových zhybov a po vyšetrení Vám ten, kto vyšetroval má povedať výsledok a aj to , či treba ešte široko baliť, teda ďalšie široké balenie závisí od výsledku vyšetrenia. Ako uvádzate, vyšetrenie bolo v poriadku, takže široko baliť nie je potrebné.

Podobné otázky

  • Grckanie

    , Autor: Dominik2022

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať maly má 3 mesiace je na UM Nutrilon a stále vraciame už sme skúšali rôzne mliečka a včera sme sa znova vrátili k nutrilonu lebo mi zo Subaru vracal smradľavé grécky až take kyslé a dnes to začal robiť už aj z nutrilonu síce trosku menej ale aj tak zapáchajúci viete niejako poradiť doktorka nás odmietla poslať na gastro a nevie nám poradiť ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba žiadne gastro , deti v tomto veku grckajú. Treba sledovať, či dobre priberá, to sa dejej pravidlene v poradne, či má dosť mokrých plienok.
    Po jedle ho nehojdajte, nenatriasajte, neskáčte na fit lopte, uložte ho do postieľky tak, aby mal hlavičku vyššie, teda podložíte predné nohy postieľky. Niekedy je možné skúsiť mlieko proti zvracaniu tzv. AR mlieko.

  • Hnede grckanie

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, mám 11tyzdnove bábätko. Je krmene umelým mliekom - sunar complex 1. Už trikrát sa u nás objavil nasledovný problém- po papani ho vždy nechávame odgrgnut. No trikrát sa mu vrátilo s veľmi jemnou prímesou hnedej až ružovej farby. Bolo to len zopár kvapiek. Pri prvých dvoch razoch som si myslela, že si možno podrazdil ďasienka, keďže si do úst rucky pcha neuveritelne. Ale už sa mi to nezdá. Tej hnedej/ svetloruzovej primesy je veľmi malinko. Je to normálne? S refluxom problém nemáme. Malému sa vráti maximálne 2x do dňa. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Naozaj neviem čo to môže byť. Nedávate mu nejaký čaj,mohlo by to byť z toho. Inak ak to tak nie je, je potrebné sa poradiť s lekárom.

  • Grckanie

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    dobrý deň, chcela by som sa informovať, naša dcéra má o pár dní 3 mesiace a zhruba po každom papaní zvykne grckať, resp. akoby sa jej vrátila naspäť časť mliečka. Dcéra je len na umelom mlieku, dávame jej Kendamil. Občas zvykne grckať aj mimo papania ale skôr je to hneď po papaní. Je to normálne alebo je potrebné nejaké vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálne, pokiaľ len grckaá, riadne priberá má dosť mokrých plienok a nemá sprievodný kašeľ a infekciu dýchacích ciest. Po nakrmení s ňou nemanipulujte, nehojdajte ju, nenatrisajte, nechajte ju odgrgnúť, prípadne aj odgrcnúť a potom ju uložte do postieľky do zvýšenej polohy: podložte predné nohy postieľky a nech má vyššie hlavičku.

  • grckanie aj po zmenách mlieka

    , Autor:

    Dobrý deň p.doktorka,
    už ste mi tu raz odpovedali na moju otázku, riešila som, že môj syn je na UM od narodenia, a stále sme mali problém s grckaním po rôznych UM, no našťastie prospieva, len je to také nepríjemné, všetko ovracané. Teraz sa obraciam na Vás opäť, nakoľko naša pediatrička má 2 týž.dovolenku a k zastupujúcej Dr.nechcem ísť, nemám s ňou pozitívne skúsenosti. Syn (teraz má 6 a pol mesiaca ) pil už dlho Bebu Comfort 1,potom sme prešli na 2. Chutila mu, stolica pravidelná, postupne sme zaviedli príkrmy, papá ukážkovo. Na Vaše odporúčanie sme mu po jedle zvykli dávať Gastrotuss Baby, asi trochu pomohol, no 2 dni bolo dobre, na ďalší zas zvracal, hlavne teda, keď sa na zemi hrá, trénuje sedenie a stavanie sa na štyri. Po tých príkrmoch, ešte keď jedol len zeleninu, tak mal redšiu stolicu, potom už tak zhustla,asi keď sa mäso pridalo, no neboli to doslova bobky. Zašla som už za našou pediatričkou, najmä kvôli tomu zvracaniu, a teda aj kvôli tomu, že nám posledný mesiac a pol strašne spáva, stále sa budí s plačom, no zároveň spí, už Vy ste naznačila, že ide asi o nejakých strach, resp. asi nočné desy. Dr. mi tie nočné desy potvrdila, že jej to príde ešte skoro, no všetko to tomu nasvedčuje, a že to musí prejsť samo. No čo sa týka grcania, najskôr chcela nasadiť Bebu Sensitive, no že nechce na ňom testovať rôzne UM, tak že nech dám kravské mlieko, ak je domáce, tak riediť s dojčenskou vodou, a že dostať do neho veľa tekutín, že preto je stolica tvrdšia. A že ak to s grcaním nepomôže,tak dávať lyžičku,dve krupice pred jedením mlieka, nech sa tam spraví hmota. Moc sa mi to nepozdávalo, no je to Dr., tak sme skúsili. Dalo sa mi zohnať mlieko priamo z družstva, tak som vždy prevarila a riedila, synovi aj chutilo, nejak nenamietal. Akorát že potom začal mať problémy s kakaní, nevedel sa poriadne sám vykakať, museli sme pomáhať tlačením nožičkami na bruško, raz aj rektálnou rúrkou. A ako keby sa pri každom jedení, okrem príkrmov, jedoval, skoro vždy sa potom aj pokakal, ako by nemohol dopiť to mlieko, lebo ho brucho bolí. Grcanie sa trochu zlepšilo, no neprestalo. Ostal strašne nervozny, skoro stále plakal, tak som zadovážila Bebu Sensitive. Správanie sa zlepšilo, aj vyprázdňovanie, no grcká zas viac, dokonca po 3 hodinách, z toho hodina spánku, sa zobudí s plačom, grgne a vygrcá. To mlieko je pritom také hustejšie, aj horkejšie, než Beba Comfort. Prosím Vás, môžem sa vrátiť k Bebe Comfort a proste vydržať, kedy to zvracanie skončí samo? Či nie je tá Beba Sensitive kvázi zbytočná a ťažká pre neho. Ďakujem opäť za Vašu odpoveď. S prianím príjemného dňa Zuzana Ch.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rada, dať dieťaťu bežné kravské mlieko bola naozaj nevhodná. Opakovane sa prednáša, sú na to rôzne štúdie a nakoniec aj vaša skúsenosť to potvrdzuje, že kravské mlieko svojim zložení neprimerane zaťažuje detský organizmus. Dnes máme naozaj mlieka upravené pre výživu detí a je správne ich deťom podávať,na rozdiel od bežného neupraveného kravského mlieka. Dokonca z mjej skúsenosti vyplýva a odporúčam to aj mojim mamičkám, aby bežné kravské mlieko ako mliečnu porciu podávali deťom až po teťom roku života.
    To, že dieťatko grcká aj po troch hodinách, hlavne pri zmene polohy, hre je prejavom ete stále pretrvávajúceho gastroesofageálneho refluxu. Pokiaľ nebýva choré, nekale, piberá nie je potrebná peciálna liečba. Aj keď nerada mením mlieka, vo vašom prípade by som tak spravila a ponúkla dieťatku mieko tzv. AR, anti efluxné. Neviem, či značka Nestlé také má, určite je to mlieko Nutilon AR s touto vlastnosťou. Taktiež môžete podvať po jedle už spomínaný gastrotus.
    Čo sa týka tvrdej stolice, odporúčam podávať dostatok tekutín ale dieťa neprelievať. Denne to nemá byť viac ako 200 ml prevarenej ochladenej vody. Žiadne čaje.
    Na úpravu stolice môžete podávať dlhodbo probiotika / probiofix, swis lactobacily, bio gaia/ mám s tým veľmi dobré sksenosti pri úprave stolice.

  • Grckanie dieťaťa

    , Autor: bronula

    Dobrý deň pani Dr. ,Malý má reflux - od samého začiatku sme pili bebu ar - na začiatku celkom ok aj mu chutnalo, potom sa všetko zmenilo zrazu štrajk v jedení - mliečko odmietal, nechutiolomu a vskuse z neho zvracal a mal škaredú smadlavú zelenú stolicu. tam sme boli nútení prejsť na hami ar, malý bol po nom spokojný štastný, negrcal chutilomu a stolicu mal peknú praženiocvú - ale posledné dni mám pocit že sa začína opakovať scénár ako pri bebe - malý mi ho moc nehce jesť, začal zase moc zvracať a zase zelená stolica a je v kuse nafúknutý, prdí jak poriadný chlap - je možné že mu už ani toto mliečko už nevyhovuje. Mám zase skúsiť tretie mliečko?? Neublížím mu stým. som z toho nešťastná, už prikr muje a z toho negrcá a snažím sa mu dať takú zeleninku a ovocie čo nenafukuje. Inak malý má 6 mesiacov, priberať chválabohu priberá. Len tá prílišná plynatosť, grcanie - som rada že mu príkrmy chutnejú, ale viem, že pre neho je stále prvoradé mliečko.
    dakujem za odpoved a krásny deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie som zástancom menenia mlieka, dokonca nie som ani presvedčená, že AR mlieko dieťa s bežným refluxom potrebuje.
    Pokiaľ nebýva chorý, nemáva zápaly dýchcích ciest a uší, tak možno by som prešla na bežné mlieko. Po jedení ho netreba hojdať , natriasať, trebo ho uložiť do polohy so zvýšenou hlavičkou. Je možnosť po vypití mlieka podať gastrotuss.
    V tomto veku by postupne mohol prejsť na tri bezmliečne príkrmy: dopoludnia ovocný, na obed mäsosozelneinový / nebojte sa podávania mäsa, jeho organizmus je už na jeho trávenie pripravený/ a večer pred kúpaním alebo spaním oblninovú kašu. Nepodávajte žiadne čaje ani vodu. Pre obmedzenie plynatosti podávajte coli prev a je vhodné podávať aj probiotika vhodné pre jeho vek.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: