Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Povinne očkovanie

    , Autor:

    Dobrý deň. Žijeme v zahraniči mam ročneho syna. Ide o očkovanie DKTP - Hib - HepB a Pneu.
    2. davku mal 11.1. a 3. davku 9.6. (odstup bez 2 dni je 5 mesiace). Doktorka si zle vypocitala odstupy a volala mi, ze mu skor dala vakcinu. Potrebny je 6 mesačny odstup. Odporuca mu 3. davku pichnut znova. Chcem sa spýtať, ci je potrebne preočkovat maleho? Je doležity ten odstup 6 mesiace? Znamena to, že tato davka nebude ucinna kedze ju dostal skor? Potrebujem odborny nazor od vas lebo nechcem aby sa malemu nieco stalo alebo aby mal nejake priznaky neskor. Ak je aj tato davka bez 6 mes. odstupu ucinna nebudem ho davat preockovavat. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to správny interval očkovania v systéme 2+1, teda prvé dve dávky v odstupe dva mesiace a tretia posilovacia dávke najskôr o šesť mesiacov. Nie je však potrebné podať dávku o mesiac, stačí podať štvrtú dávku v osemnástom mesiaci veku dieťatka. Tým sa vlastne uplatní systém 3+1, teda tri základné dávky a štvrtá, v tom osemnástom mesiaci ako posilovacia. Tak isto treba dať aj očkovanie proti pneumokokom.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti ovčím kiahňam Varivax

    , Autor: Petra.dobranska

    Dobrý deň pani doktorka, mam na vás otázku a prosím vás o radu. Dcéra o mesiac 3 roky chceme ju dať zaočkovať tento piatok proti ovčím kiahňam látkou Varivax. Som tehotná a termín pôrodu mam prelom február/marec. Preto som na pochybách, či nemáme radšej počkať kým bude mat druhé dieťa aspoň povinne očkovanie za sebou. Dočítala som sa, že druha dávka musí byt do 12 týždňov podaná od podania prvej a v tom case by malo mat bábätko mesiac, mesiac a pól. Môže sa bábätko nakaziť, ak by sme dali staršej dcére druhu dávku v tom obdobi, keď bude bábätko take maličké? Keď som prekonala kiahne v detstve môžem ohroziť bábätko pocas tehotenstva, keď dám dcére už prvú dávku teraz v piatok? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste prekonali kiahne, bábatko vôbec neohrozíte.
    &druhé očkovanie po kiahńach sa odporúča o 6 týždńov až 6 mesiacov, prípadne aj neskôr takže vôbec neriešte a ak ste rozhodnutí dieťatko zaočkujte proti kiahńam.

  • prve povinne ockovanie a su rozsirene kiahne

    , Autor: ivka- 667

    Dobry den pani doktorka,
    dcerka ma tri mesiace, takze ideme ju dat v najblizsich dnoch zaockovat prvou davkou povinneho ockovania plus este na rotavirusy. kedze su rozsirene ovcie kiahne ( aj u nasho pediatra) obavam sa ci ich dcera nemoze chytit a tym zhorsit aj priebeh vakciny. je kojena, zdrava a ja som kiahne prekonala ako skolacka. Je teda mnou chranena alebo Je nutny odklad vakciny?
    Dakujem pekne za odpoved. S pozdravom Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    POKIAľ POSLEDNýCH Dvadsaťtri DNí NEPRIľšLa do kontaktu osobnému s dieťaťom, ktoré malo kiahne alebo sa do dvoch dní po kontakte vysypalo touto chorobou a vy ste kiahne prekonali, nie je dôvod odkladať očkovanie. V každom prípade ju lekárka pred očkovaním vyšetrí, zhodnotí aj aktuálnu epidemiologickú situáciu a potom rozhodne o očkovaní.

  • Meningitida, kliestova encefalitida

    , Autor: stanica

    Dobry den p. doktorka,

    prosim Vas o radu.
    Moj syn ma 1 roka 5 mesiacov, vo februari mal 3. povinne ockovanie. Na pondelok 9. aprila je objednany na ockovanie proti kliestovej encefalitide 1.davka(zijeme v oblasti s najvacsim vyskytom) a o mesiac jedna davka ockovania proti meningitide a potom nejak nasledne druha davka proti kliestovej encefalitide.
    Moja otazka ale znie, ci vobec mame ist do toho, ci mame dat syna ockovat? Ci to nie je prilis velka zataz na tak malicky organizmus tolko ockovani za sebou?!? Ci by nebolo lepsie dat vacsie rozostupy, alebo pockat do vyssieho veku? A ci vobec odporucate tieto ockovania u deti takehoto veku. Aky je Vas nazor prosim??? Pri meningitide som viacmenej rozhodnuta ze ano, len vaham, ci teraz alebo pockat? A s tou kliestovou encef. som si nie celkom ista, ale byvame hned pri lese, vsade trava, les.... Poradte mi prosim.
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Meningitidu určite odporčam, ak žijete v oblsti so zvýšeným výskytom klieťovej encephalitidy tak očkovanie určite tiež odporčam.
    Obe vakcíny sú neživé, teda je možné očkovanie aj oboma vakcínami naraz, meningitida meningokoková po roku sa očkuje len jednou dávkou. Pokojne to môžete sprviť tak, že sa podá prvá dávka meningokokovej meningitidy, o 1č dní môžete pokračovať prvou dávkou proti kliešťovej encefalitíde a o mesiac druhou dávkou proti kliťovej encefalitíde. O pol až trištvrte roka je tretia dávaka proti kliešťovej encefalitíde. V tomto veku by mal dostať aj očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke. To je živá vakcína, po jej podaní je možné podanie ďalej vakcíny najskaôr o mesiac.

  • Je vhodné očkovať ak má súrodenec vírusové ochorenie?

    , Autor:

    dobrý deň, syn (13 týždňov) má mať vo štrvtok prvé povinné očkovanie. Staršia dcéra však mala predvčerom horúčku 39. Tú sme zrazili, na druhý den bola už iba zvýšená teplota. Dnes sme boli dať u lekárky moč na vyšetrenie, bol v poriadku. kázala nám prísť v deň očkovania aj sňou, aby ju pozrela. Pred dvoma hodinami sa jej však na tele začali objavovať červené fliačky. To však už sme s lekárkou nestihli skonzultovať, mohlo by ísť o šiestu chorobu?
    Ak by sa potvrdila šiesta choroba, je vhodné, aby bol syn zaočkovaný? Dočítala som sa , že inkubačná doba môže byť až 15 dní. Môže ho lekár zaočnovať aj v takomto prípade, ak je v rodine infekčné ochorenie? alebo sa automaticky očkovanie odloží? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie vždy závisí od lekára, ktorý očkuje, pozná situáciu v rodine, v okolí, vyetrí dieťa. ja osobne ak je v rodine infekčné ochorenie, čo viróza určite je, dieťa, súrodenca neočkujem.

  • povinne ockovanie

    , Autor: pinkypie

    Dobry den,dcerka ma za sebou dve povinne ockovania v 3. a 5.mesiaci.Caka nas este tretie ockovanie v 11.mesiaci.Chcela by som sa vsak opytat,nakolko je chranena dcera dvomi ockovaniami?Pri styku s chorobou sa moze nakazit?A tiez ma zaujima,ako dlho maju vakciny ucinnost?Do ktoreho veku?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    chránená je asi mesiac po podaní druhej dávky, preočkovanie je potrebné pre udržanie ochrany. Hovoríme o účinnosti jednotolivých zložiek vakcín, tá je rôzna. Proti žltačke typu B sa predpokladá už celoživotná ochrana, preočkovanie nie je plánované ani sa nikde neprevádza. Hemofilové infekcie pretrvávajú niekoľko rokov a hlavne po piatom roku života nepredstavujú pre dieťa život ohrozujúci stav. Detská obrna, tetanus, záškrt a čierny kašeľ sa preočkovávajú v určitých intervaloch, aby sa obrana zachovala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: