Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prvé očkovanie

    , Autor: Ev.

    Dobrý deň pani doktorka, syn, 5 rokov, nebol ešte nikdy očkovaný, rozhodli sme sa očkovať vo vyššom veku. Teraz, tesne po 5. narodeninách sme sa dohodli s dr. že bude zaočkovaný, dostal Boostrix polio. Chcem sa opýtať, či je to v poriadku a či stačí jedna dávka, ako nám povedala naša pani doktorka. Pýtala som sa viacerých rodičov, ktorý postupovali podobne a dostala som informácie že táto vakcína sa môže podať len ak už dieťa bolo očkované hexavakcínou a tiež že musia byť podané tri dávky. Som z toho nesvoja, jednak či to bola správne zvolená vakcína, jednak či jedna dávka poskytne potrebnú ochranu. Vopred vám ďakujem za váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte hlavne nesvoja z toho, že ste dieťa vystavili vážnemu ochoreniu ba až úmrtiu, lebo ste ho nenechali očkovať.
    Na očkovanie v takýchto prípadoch mimo riadneho očkovania existuje usmernenie vo vestníku.
    Vzhľadom na to, že hlavne v tomto období pandémie je zvýšené riziko akéhokoľvek ochorenia, dieťa by malo dostať jednu dávku očkovania proti pneumokokom, teda prevenar.
    Vzhľadom na to, že má viac ako 5 rokov, nemusí byť očkované proti hemofilovej infekcii, ktorá je súčasťou hexavakcíny. Proti ostatným ochoreniam, teda žltačke typu B záškrtu tetanusu čiernemu kašľu a detskej obrne musí byť očkované.
    Očkujeme vo veku 5-6 rokov plus 365 dní takto:
    1.dávka / infanrix polio alebo tetraxim plus samostatne virová hepatitida B Engerix
    2.dávka o dva mesiace : rovnako ako prvá
    3.dávka o 6 mesiacov rovnako ako prvá a druhá
    4.dávka o 6-12 mesiacov po tretej dávke rovnako ako prvé tri dávky
    BOOSTRIX sa podáva vo vyššom veku
    Potrebuje potom doočkovať aj osýpky jednou dávkou zatiaľ.

Podobné otázky

  • Rozostupy

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn mal prvé očkovanie hexacima a prevenar keď mal 3 mesiace. Druhá dávka sa nám posúvala, nakoľko mal najprv veľký ekzém,potom covid , potom 6 chorobu. Takže druhú dávku týchto vakcín dostal na konci 8meho mesiaca. Sestrička u lekárky nám vravela že teda tretiu dávku môže dostať už za 2-3 mesiace nakoľko mal druhú posunutú. Som z toho znepokojená nakoľko v príbalovom letáku je že sa môže podať minimálne po 6 mesiacoch od druhej. Je v poriadku ak by ju dostal tak ako nám vraví sestrička? Alebo to nemáme dovoliť?
    Vopred ďakujem.

  • Očkovanie na5rokov

    , Autor: Patris

    Dobrý deň, 3.8 sa môj syn mal očkovať druhou dávkou ale zabudli sme nato. Dnes sme boli za pani doktorkou ale žiaľ má dovolenku do 22.8... je to v poriadku taký rozostup? Prvé očkovanie na 5rokov mal 31.5

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o aké očkovanie sa jedná, takže neviem rozhodnúť.
    Treba si dátumy očkovania pamätať, všetci máme veľa pacientov a vynechanie očkovania po objednaní nám zbytočne blokovalo termín a ešte musíme nájsť iný.
    V žiadnom prípade však nedošlo k problému s očkovaním ako takým, ke*ď sa pani doktorka vráti z dovolenky, dohodnite si nový termín. Nič ste nezmeškali.

  • Očkovanie

    , Autor: Leto2886

    Dobry den, pani doktorka, zaujimal by ma Vas odborny nazor na vzniknutu situaciu. Vo stvrtok sme boli v dlhom a uzkom kontakte so sestranicou, ktora v piatok dostala ovcie kiahne. A nas hned v tomto tyzdni v stredu caka prve ockovanie+rotavirus. Maly mal vcera 3 mesiace, je plne kojeny ako 2 mesacny prekonal kovid. A teraz neviem co robit, ci maleho v stredu zaockovat dat, alebo nie. Urcite budem nasho pediatra o vzniknutej situacii informovat. Ja ako matka a ako neodbornik mam obavu, ze pokial sa maly nakazil a v stredu ho dam zaockovat a nasledne v priebehu par dni sa aj u neho objavia kiahne moze mat ockovanie a aj kiahne pre neho zly priebeh. Pride mi to nebezpecne ockovat ak v jeho tele prebieha infekcia v podobe kiahni. Ja by som s ockovanim pockala, ale rada by som si vypocula aj Vas odborny nazor. Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste vy ako dieťa prekonali kiahne je malá pravdepodobnosť, že kiahne dostane.
    Ak by už kiahne u neho prepukli, iste sa očkovať nebude. Ak nebude mať kiahne, nie je dôvod neočkovať rotavírus.
    Samozrejme sa dá s očkovaním počkať ale isto to nie je potrebné, ak nebude u neho prebiehať žiadne ochorenie.

  • Odložené očkovanie

    , Autor: Lenushka1191

    Dobrý deň,
    synček sa narodil 14.2.2021. Prvé očkovanie+ očkovanie rotarixom mal absolvovať 18.5.2021. V deň očkovania naša pediatrička jednoducho neordinovala a až po urgenciach vyvesili informáciu že je chorá a 2 týždne neordinuje. Zastupujúca lekárka odmietla synčeka zaočkovať s argumentom že máme počkať na našu obvodnú lekárku. Synček medzi časom zostal chory- sopliky ktoré mu zatekali a vykasliaval ich. Liečený bol najprv Ventolinom, fenistilom a stoptusinom a následne antibiotikami-zinnat+ ďalej fenistil, stoptusin. Pediatričká nám povedala že musí uplynúť minimálne mesiac od posledných liekov, tak nás objednala na 20.7. následne nás preobjednala na 22.7. s argumentom že sa cíti chorá a ordinuje len pre chorých pacientov. Následne nás opäť preobjednala na 27.7.
    Syna zaočkovať chcem a nemôžem sa dožiadať očkovania nakoľko lekárku nikto nezastupuje keďže ordinuje,ale teda len pre choré deti.
    Dočítala som sa že očkovanie rotarixom by mal syn absolvovať do 6 mesiaca 2 krát, keďže 27.7 už bude mať takmer 5,5 mesiaca, a medzi očkovania musí byť rozostup, nestihneme to. Poprosím o radu ako teda postupovat- bude stačiť jedno očkovanie rotarixom, alebo môže druhú dávku dostať aj po 6mesiaci?
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie rotarixom už nestihnete a dieťa malo byť dávno zaočkované. Nie je možné, aby lekár nezabezpečil adekvátne zatupovanie aj včítane prevencií.
    HZanbím sa za svoju kolegyňu a jej nezodpovedné správanie. Naopak, ak je chorá, mala by hlavne vyriešiť prevencie u najmenších detí, chorých môže ošetriť aj zastupujúci lekár.
    Neviem k tomu viac napísať.

  • Odklad Očkovania kvôli zvýšeným hepatalnym testom

    , Autor: 18sokolka18

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa opýtať ci je normálne ze moja dcérka dovŕšila 2. 1..2021 5 mesiacov a ešte nebola prvý krát zaockovana....? . Je pozorovana nakoľko mala zvýšené hepatalne testy. (seriologicke vyšetrenia a testy ma v poriadku) A zatiaľ ju pediatricka nechcela očkovať. Dcérke dost dlho pretrvávala novorodenecka zltacka a je plne kojena chcem sa tiež opýtať ci zvýšené hepatalne testy môžu byť aj vďaka tomuto? Pediatricka tiež tvrdí že prvé očkovanie sa môže podať aj v piatom mesiaci aj keď to je hraničná možnosť. Co na to poviete? Za odpoveď vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkový stav dieťatka a neviem ani ktoré hepatálne testy sú zvýšené a koľko.
    V zásade však platí, že zvýšené hepatálne testy ani dlhšia žltačka nie sú dôvodom na posúvanie , odkladanie očkovania.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: