Pozri sa na vec očami dieťaťa

MK | 23. marec 2023
Pozri sa na vec očami dieťaťa

Je nevrlé, nepríjemné, vzdorovité a vy chcete riešiť práve toto jeho správanie? Dobre. No z perspektívy dieťaťa to môže vyzerať inak.

Nie je to tak, že si neuvedomilo chybu, alebo vás nechce počúvať. Je jednoducho unavené, premotivované, vyčerpané, hladné, alebo ospalé. Na efektívne výchovné momenty je potrebné nájsť nielen správne slová, ale aj správnu chvíľu. 

Krok späť - pozri sa očami dieťaťa

Napríklad, keď dieťa prejavuje vzdorovité správanie, urobte krok späť .

Pozrite sa na situáciu z pohľadu dieťaťa. Možno si uvedomíte, že dieťa je unavené z celého dňa v škole, z futbalového tréningu, konfliktu s rovesníkmi, alebo naháňačky na ihrisku. Potrebuje sa občerstviť a oddýchnuť si, kým bude o akomkoľvek probléme, ktorý sa stal, diskutovať.

Čiže napriek tomu, že potrebujete riešiť zlé správanie, uprednostníte svoje dieťa a jeho potreby. Potom môžete začať riešiť správanie. 

Je dieťa pripravené ma počúvať?

Väčšinou reagujeme veľmi nepružne, netolerujeme negatívne interakcie a vidíme veci len zo svojej perspektívy. Sme urazení a trváme na okamžitom riešení – vysvetli, ospravedlň sa, oprav... a tým sa situácia ešte viac vyhrotí. Tento nedostatok empatie a flexibility v našom vlastnom správaní môže zhoršiť nepokoj, vyčerpanosť alebo aj hlad dieťaťa, čo vedie k narušeniu komunikácie a porozumenia medzi rodičom a dieťaťom.

Zvážte, či je vhodných moment na to, aby ste riešili daný problém. Pozrite sa na danú situáciu očami dieťaťa a dovoľte si flexibilne riešenie odložiť riešenie (kým sa naje, vyspí, oddýchne, upokojí).

Zdroj: www.parentingforbrain.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: