Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti kiahňam

    , Autor: kanti

    Dobrý deň. Mám jednu otázku ohľadne očkovania proti kiahňam. Keďže viem, že po ich prekonaní vírus ostáva v tele a môže sa neskôr prejaviť ako napr. pásový opar, chcela by som tomu predísť . Teda dám dieťa zaočkovať, ale ono predsa ten vírus, aj keď v oslabenej forme, do tela dostane. Nie je to teda ako prevencia práve proti pásovému oparu bezpredmetné?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti ovčím kiahňam, varicelle nie je zároveň očkovnie proti ásovému oparu. To je pravda. Proti pásovému oparu očkovanie existuje ale je určené pre dospelé osoby, hlavne po päťdesiatom roku života.
    Úplne všetko o víruse ovčích kiahní nevieme, pretváva v organizme ale len u niektorých ľudí a za určitých okolností vyvolá pásový opar.
    Doposiaľ nebola popísaná situácia, že by po očkovaní proti ovčím kiahňam pretrvával vírus tak ako po prirodzenej infekcii a bol príčinou pásového oparu.
    Takže jednoznačne: očkovanie proto ovčím kiahňam chráni proti tomuto ochoreniu a nie je popsané, že by očkovací kmeň vvolával pásový opar.

Podobné otázky

  • rotavírusy

    , Autor: lulinka33

    Dobrý deň, mám 8týždňové babatko a plánujem ho dať očkovať proti rotavírusom, mám už 3 ročnú dcéru, ktorá dostala obe dávky, ale po druhej mala typickú reakciu, teploty, s hnačkou a následne zápchou, dosť sa trápila 5 dní - mala vtedy 5 mesiacov- a ja by som sa tejto rekacii teraz chcela vyhnúť, je možné teda nechať zaočkovať perorálne len jednou dávkou ? žeby druhú dávku nedostala, ak by som tak urobila , existuje aké percentuálna pravdepodobnosť ochrany ? bude mať prípadná rotavír.nákaza ľahší priebeh ? Ešte sa chcem spýtať na 3ročnú dcéru, tá je očkovaná iba 1 dávkou proti varicelle (priorix tetra) a preočkovanie ešte neabsolvovala, je nutné ho absolvovať ? pre jej budúci život, ak by plánovala tehotenstvo a kiahne by nedostala počas celého detstva (vraj tam existuje ochrana na 85%). Vopred Vám ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Za správne a dostatočné očkovanie proti kiahňam je považované podanie dvoch dávok očkovacej látky v odstupe najmenej 6 týždňov, dlhší odstup je možný, v zásade, kým nedostane kiahne, môže dostať druhú dávku vakcíny. Odporúča sa to však v období šesť mesiacov po prvej vakcíne.Opakovane som videla kiahne u detí, ktoré boli zaočkované len jednou dávkou vakcíny.
    Ak by sme mali určiť, či vami popisované príznaky u prvej dcérky boli reakciou na očkovanie alebo náhodným zároveň prebiehajúcim ochorením, museli by byť samozrejme prevedené vyšetrenia, ktoré by inú príčinu ako očkovanie odhalili. Sama som vo svojej praxi takúto reakciu nepozorovala, očkujem od roku 2006 a mám v priemere zaočkovaných viac ako 50 percent detí do jedného roka. Za zásadne odporúčané a správne považujem zaočkovanie dvoma dávkami vakcíny, v odstupe najmenej 4 týždne a s podaním druhej dávky do konca šiesteho mesiaca. Pri podaní jednej dávky vakcíny nie je možné zaručiť jej dostatočnú účinnosť.

  • kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 3,5 rocnu dceru a 1 rocneho syna. Syna caka v aprili ockovanie ako 15 mesacneho a vzhladom na to, ze maly je dost casto chory a ma podozrenie aj na astmu a vybral asi 3 atb, liecbu ventolinom, bol hospitalizovany atd, tak sme sa rozhodli ze ho v ramci tohto ockovania dame zaockovat aj proti kiahnam. Mala pokial nechodila do skolky nebola casto chora, co vsak uz teraz neplati. Chora je casto - najma sopliky a kasel. Chcem sa spytat ci je vhodne alebo potrebne dat zaockovat aj dceru proti kiahnam? Ak ano prosim kolko stoja vakciny? A uz bola raz zaockovana proti hepatitide A, kolko stoji druha vakcina? Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Druhá vakcína hepatitidy stojí toľko čo prvá, cca 30 eur. Očkovanie proti kiahnam stojí jedna dávka cca 50 eur. To, či dieťa necháte zaočkovať, je plne vo vašich rukách. Podľa posledných odporúčaní je vhodné aj deti pod 13 rokov zaočkovať podaním dvoch dávok očkovacej látky. Platí, že neochorie to dieťa, ktoré je očkované alebo ochorenie prekonalo.

  • KIAHNE ANO ALEBO NIE?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat nie je mi jasne preco v dnesnej dobe sa tak propaguje ockovanie proti kiahnam,nie je lepsie ked tuto detsku chorobu dieta prekona ,nevybuduje si tym lepsiu imunitu?My sme s manzelom kiahne mali v detstve a uvazujem nad tym ci dat dceru zaockovat alebo nie,je toho vsade vela ale nikde nie je napisane ,ze je to na 100% ok.Tak ako rodic ,ktory nie je lekar,moze o tom rozhodnut...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rodič má dostať informácie, samozrejme od lkeára a potom sa sám rozhodnúť. Proti pravým kiahňam sa pred dvesto rokmi tiež začalo očkovať a niektorí jedinci ich prekonali, prežili to a potom boli navždy imúnni.
    Našťastie ovčie kiahne nemávajú taký závažný priebeh, smrtelné ochorenie je vzácne a le komplikácie sa môžu vyskytnúť. Ak sa však dieťa zaočkuje jednou dávkou očkovacej látky, komplikácie nebudú, priebeh ochorenia je mierny. Po preočkovaní ešte jednou dávkou vakcíny, je takmer 100 percentná istota, že dieťa kiahne nedostane, Dnes ešte neviem, ako dlho / teda či viac ao 2O rokovú hladina protilátok pretrváva. Ak by klesla, iste s abudú očkovaní jedinci preočkovávať. V Amerike sa očkuje 15 rokov, a zatiaľ preočkovanie nie je potrebné

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V 15 mesiaci dieťaťa máme ísť na očkovanie. Jedno očkovanie je povinné a druhé je nepovinné. Nepovinné očkovanie je v cene okolo 80 eur. Viem, že je tam zahrnuté očkovanie proti kiahňam, je tam zahrnuté aj iné očkovanie?, keď je to tak cenovo vysoké. Má to nejaké výhody alebo nevýhody.
    Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem a ostávam s pozdravom Mária

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie , ktoré chráni aj proti ovčím kiahňam je hradené rodičmi, cenu presne neviem povedať, záleží od ceny v lekárni ale tá, ktorú spomínate znamená už aj preočkovanie po šiestich týždňoch jednozložkovou vakcínou proti ovčím kiahňam. Je to zároveň očkovanie proti ružienke, osýpkam a mumpsu.
    U očkovania sa nedá hovoriť o výhodách a nevýhodách. Kto je zaočkvaný, neochorie alebo ak by aj, tak ochorenie bude mať mierny priebeh.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: