Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rotavírusy

    , Autor: lulinka33

    Dobrý deň, mám 8týždňové babatko a plánujem ho dať očkovať proti rotavírusom, mám už 3 ročnú dcéru, ktorá dostala obe dávky, ale po druhej mala typickú reakciu, teploty, s hnačkou a následne zápchou, dosť sa trápila 5 dní - mala vtedy 5 mesiacov- a ja by som sa tejto rekacii teraz chcela vyhnúť, je možné teda nechať zaočkovať perorálne len jednou dávkou ? žeby druhú dávku nedostala, ak by som tak urobila , existuje aké percentuálna pravdepodobnosť ochrany ? bude mať prípadná rotavír.nákaza ľahší priebeh ? Ešte sa chcem spýtať na 3ročnú dcéru, tá je očkovaná iba 1 dávkou proti varicelle (priorix tetra) a preočkovanie ešte neabsolvovala, je nutné ho absolvovať ? pre jej budúci život, ak by plánovala tehotenstvo a kiahne by nedostala počas celého detstva (vraj tam existuje ochrana na 85%). Vopred Vám ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Za správne a dostatočné očkovanie proti kiahňam je považované podanie dvoch dávok očkovacej látky v odstupe najmenej 6 týždňov, dlhší odstup je možný, v zásade, kým nedostane kiahne, môže dostať druhú dávku vakcíny. Odporúča sa to však v období šesť mesiacov po prvej vakcíne.Opakovane som videla kiahne u detí, ktoré boli zaočkované len jednou dávkou vakcíny.
    Ak by sme mali určiť, či vami popisované príznaky u prvej dcérky boli reakciou na očkovanie alebo náhodným zároveň prebiehajúcim ochorením, museli by byť samozrejme prevedené vyšetrenia, ktoré by inú príčinu ako očkovanie odhalili. Sama som vo svojej praxi takúto reakciu nepozorovala, očkujem od roku 2006 a mám v priemere zaočkovaných viac ako 50 percent detí do jedného roka. Za zásadne odporúčané a správne považujem zaočkovanie dvoma dávkami vakcíny, v odstupe najmenej 4 týždne a s podaním druhej dávky do konca šiesteho mesiaca. Pri podaní jednej dávky vakcíny nie je možné zaručiť jej dostatočnú účinnosť.

Podobné otázky

  • Rotavirusy

    , Autor: zuzanah123

    Dobrý deň, rada by som si overiť informáciu, či vakcína Rotarix zabezpečuje ochranu na 3 roky a Rotateq na 7 rokov. Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to pravda.
    Obe vakcíny chránia pred ochorením, spôsobeným rotavírusmi, ktoré má závažný priebeh hlavne u detí v prvom roku života. V prvom roku aj ochrana najviac funguje. potom sa postupne uvolňuje, ale dieťatko staršie pri novom strete s touto infekciou už reaguje s vyspelejším imunitným systémom, posilneným očkovaním a priebeh ochorenia je priaznivejší

  • 2 očkovanie

    , Autor: Nikka

    Dobrý deň,
    Chcem sa prosím Vás spýtať po koľkých týždňoch môže ísť dieťa na 2.dávku očkovania od 1.dávky. (Hexa a Prevenar) Dcérku očkovali keď mala 3 mesiace a o 6 týždňov ju objednala znova na 2.dávku. Všade ale čítam o 8 týždňoch. Je v poriadku aj tých 6. Týždňov? /Rotavirusy sme nedavali/
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie nie je to v poriadku a dohodnite si iný termín!!!Očkovanie druhou dávkou je potrebné realizovať po dvoch mesiacoch, teda presne najmenej 8 týždňov!!!!!!!!Očkovať skôr je nesprávne v systéme očkovania 2+1 ktorý máme u nás!!!!

  • prve povinne ockovanie a su rozsirene kiahne

    , Autor: ivka- 667

    Dobry den pani doktorka,
    dcerka ma tri mesiace, takze ideme ju dat v najblizsich dnoch zaockovat prvou davkou povinneho ockovania plus este na rotavirusy. kedze su rozsirene ovcie kiahne ( aj u nasho pediatra) obavam sa ci ich dcera nemoze chytit a tym zhorsit aj priebeh vakciny. je kojena, zdrava a ja som kiahne prekonala ako skolacka. Je teda mnou chranena alebo Je nutny odklad vakciny?
    Dakujem pekne za odpoved. S pozdravom Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    POKIAľ POSLEDNýCH Dvadsaťtri DNí NEPRIľšLa do kontaktu osobnému s dieťaťom, ktoré malo kiahne alebo sa do dvoch dní po kontakte vysypalo touto chorobou a vy ste kiahne prekonali, nie je dôvod odkladať očkovanie. V každom prípade ju lekárka pred očkovaním vyšetrí, zhodnotí aj aktuálnu epidemiologickú situáciu a potom rozhodne o očkovaní.

  • Anglicko- Rotarix, Bexero vakciny

    , Autor: emma-alexandra

    Zijem v anglicku a dcerka ma byt ockovana podla anglickeho kalendara - ockovanie zacina uz v druhom mesiaci nie ako u nas a hned so styrmi vakcinami na jednom vysetreni. Som vsak skepticka a kedze sa u nas ockuje az od troch mesiacov a nie dvoch, niesom bohuzial lekar ani imunolog ale na male dieta sa mi to zda vela naraz a rozdelit tie vakciny ci nejak inak to ockovaine urobit uplne odmietli. Mam sa stretnut s lekarkou a prekonzultovat to ale velmi tomu neverim ze mi vyhovie. Jedinu moznost co mi sestry dali bolo ze ju zaockuju tymi dvoma a na ostatne budem musiet podpisat odmietnutie. Bojim sa aby som s tym nemala nejake problemy.
    Je niekto kto by mi vedel poradit ci su tie dve posledne vakciny potrebne kedze na sk sa nimi neockuje? Toto je anglicky ockovaci kalendar https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/childhood-vaccines-timeline/ Infrarix, Prevenar13 ako u nas na slovensku. Potom dalsie dole.
    Rotarix- rotavirus - oralne https://www.medicines.org.uk/emc/files/pil.201.pdf . Neodporuca sa vo francuzku ma na svedomi pripady umrti -intussusception. https://www.bmj.com/content/350/bmj.h2867/rr-1 . Sestra mi povedala ze v tom pripade sa vykonava endoskopia. Na takom malom 2 mes dietati sa to da? Studie tu- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008521.pub3/full?highlightAbstract=withdrawn%7Crotarix a tu https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008521.pub3/full?highlightAbstract=withdrawn%7Crotarix
    Bexero- meningokova B https://www.medicines.org.uk/emc/files/pil.5168.pdf. V inom ci povodnom letaku odporucena detom od 10 rokov. V novom letaku sa uz toto info nenachadza ajked zlozenie na oboch vyzera rovnako. Bexero obsahuje e coli a 0.519 mg ai3 aluminia- https://healthimpactnews.com/2016/are-ineffective-new-meningitis-b-vaccines-causing-harm-to-children/ a tiez vysvetlenia tu https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/14/barbara-loe-fisher-on-the-meningococcal-vaccine.aspx Bexero studia tu- https://www.medicines.org.uk/emc/files/pil.201.pdf a tiez
    Infrarix, Prevenar13- su jedine ktore sa testovali spolu - studia tiez na cochranelibrary.com - Bexero sa moze podavat len s nasledujucimi- Bexsero can be given at the same time as any of the following vaccine components: diphtheria, tetanus, whooping cough (pertussis), Haemophilus influenzae type b, polio, hepatitis B, pneumococcus, measles, mumps, rubella, chickenpox, and meningococcus C. Alebo ma byt miesto vpichu ine.?? Vyvstava otazka ci to v niecom, teda bezecnosti pomoze.
    Taktiez sa chcem spytat preco ziadne neziaduce ucinky niesu na https://yellowcard.mhra.gov.uk :www.mhra.gov.uk/yellowcard ci existuje iny portal kde sa hlasia neziaduce ucinky ockovani, popripade ci maju pristup len lekari.
    Tiez by som chcela vediet akymi antibiotikamii sa lieci meingokova B, septicemia nakaza kedze Bexero je prave na to. Ajked Infrarix, Prevenar13 - su tiez proti niektorym druhom meningokokov len nie tomuto B?
    V podstate chcem odmietnut tieto dve vakciny kedze mi vobec nebolo vysvetlene o co ide a odpoved ze je to dobre pre vase dieta od nievelmi vstriecnej sestry mi nestacilo. Taktiez sa asi tu v uk nedostanem na konzultaciu k lekarke.
    Vopred velmi pekne dakujem, mozem vam poslat aj mail tam sa budu dat otvorit vsetky linky

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Poznám anglický očkovcí kalendár, vychádza z toho, ktoré ochorenia sú tam časté a preto je potrebné očkovať. Prevenar a Infanrix hexa sú aj proti ochoreniam, ktoré spôsobujú sepsu, otravu krvi a meningitidu ale nei spôsosobneú meningokokom, lež hemofilom a pnemokokom. Meningitída spôsobená meningokokom je vážne ochorenie, hovorí sa mu rýchla smrť, pretože úmrtia sú časté a naozaj veľmi rýchle. V Anglicku sa toto ochorenie už roky očkuje. Na Slovensku sa očkuje tiež ale je to nadštandardné očkovanie, teda hradené rodičmi. Jeho liečba je náročná, drahá a nie vždy úspešná, preto je lepšie dieťa zaočkovať. V Anglicku sa toto očkovanie vykonáva preto, že tým že je to ostrovný štát, čiastočne uzavetý, ľudnatý, je tam toto ochoreie častejšie ako napríklad na Slovensku.
    Rotavírusy sú vírusy spôsobujúce závažné hnačkovité ochorenie detí, ak ho dostane dieťa v prvom roku života zväčša skončí v nemocnici. NIE SOM SI ISTÁ, AK BY SE DIEŤA NEOČKOVALI, ČI AK BY OCHORELO STE HOSPITALIZ8CIU NEMUSELI ZAPLATIŤ, ale to nie je to najdôležitejšie. Omnoho závažnejšie je, že existujú štúdie, že dieťa, ktoré prekonalo rotavírovú hnačku môže mať vo zvýšenom percente cukrovku alebo celiakiu. Intusucepcia bola popísaná v štúdiách s inou očkovacou látkou ako sa teraz používa a vtedy, keď sa očkovali deti staršie ako 6 mesiacov. Takže záver: buďte rada, že zdravotné poistenie v krajine, kde žijete zabezpečuje dieťaťu takúto výbornú ochranu pred závažnými ochoreniami. Očkovanie v druhom mesiaci života je úplne v poriadku. Dieťa je od samotného narodenia vystavované množstvu antigénv, ktoré ani nepoznáme, takže tie, ktoré sú obsiahnuté vo vakcínach a ešte k tomu ich presne definujeme, sú len zlomok antigénov, ktoré denne stretáva a musí na ne reagovať.

  • Rotavirusy

    , Autor:

    5.12 som mala otazku, este ste mi neodpovedali.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: