Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prosim poradte

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka, nikdy som nebola proti vakcinám beriem to ako samozrejmost a máme za sebou aj nejake nepovinné.v novembri mame ist na preockovanie prevenarom 13 valentnou vakcinou chcem dat preockovat aj 4 rocnu dcerku lenze uz som na pochybách.dostala som sa do diskusného fora ohladom ockovania a tam je to jedna katastrofa dookola osocuju lekárou a farmaceutou.Tvrdia ze vakciny su z olova, ze beru látky z rakovin dokonca aj tkaniva z potratenich deti.viem ze vsetko na svete ma neziaduce ucinky ale tvrdia ze ich deti sa stali autistami zacali zaostávat vo vívoji atd.nechcem zit z vedomim ze dám 4 dcerku a synceka zaockovat a oni postihnu a tiez nechcem zit s vedomim ze im zivot donici nejaký pneumokok.Stalo sa to mojim známim ze vdaka pneumokoku chlapcek upadol do komi dostal sepsu museli mu orezat koncatiny a je v bdelej kome.ale aj tie neziaduce ucinky po ockovani ako som sa dozvedela su strasne.Tak mi prosim vás poradte ako postupovať.Hned potom čo sa to známim stalo sme dali dcerku na vlastne náklady zaockovať ale len zo 7 valentnou.tak teraz neviem ci máme ju dat aj tou 13.chodí do skolky je casto chorá ale len bezne nachladnutia lebo furt tam nosia choré deti.antibiotika brala len raz v zivote.prekonala ratavirus nakolko nás lekarka vcas neinformovala o moznosti.synceka som uz samozrrejme dala zaockovat.prepacte ze tak zdlhavo ale este strasne tam na nete osocuju prevenar ze je to hrozna vakcina a ze vraj firma sfalsovala nejake papiere aby sa mohol vyrabat ze vsetko je len o peniazoch.dakujem vám za odpoved vázená pani lekárka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chápem váš strach, pretože ja síce na tie stránky nechodím ale mám s týmto ľuďmi svoje skúsenosti. Nikto nespochybňuje, že vakcíny majú aj nežiadúce účinky, sú sledované a vyhodnocované. taktiež prebieha vývoj vakcín a dnes už žiadna u nás používaná vakcína neobsahuje ortuť, očkujeme vakcínami, ktoré majú minimálne vedľajšie účinky. To, že po očkovaní sa vyskytuje ochorenia typu autizmu nebolo nikdy dokýzané, podobne ako žiadne iné trvalé ochorenia / cukrovka napríklad/. To, že pred érou očkovania deti hromadne zomeirali na očkované ochorenia / dnes stále zomierajú v krajinách tretieho sveta tisíce detí napríkad na osýpky/ je fakt. Sama máte skúsenosť s dieťatkou po pneumokokovej infekcii, ktorej sa v mnohých prípadoch dnes dá zabrániť očkovaním. Mám vyhdonotené očkovanie v mojej ambuancii, očkovala som za dvdsať rokov viac ako desaťtisíckrát, nemám ani jedno dieťa, ktoré by malo akékolvek poškodenie zdravia očkovaním, mala som štyri závažnejšie reakcie po očkovaní, všetky odozneli bez akýchkolvek následkov, len jedno vyžadovvalo hospitalizáciu / ale táto očkovacia látka sa dnes už nepoužíva/. To sú fakty, ktoré tí diskutéri o nebezpečenstvo očkovania nemajú, sú to ľudia sektárskeho zmýšľania, nie je s nimi možná konštruktívna diskusia, argumenty im inič nehovoria a do nekonečna si hudú svoje. Držte sa zdravého rozumu a rozhodnutia chrániť svoje deti pred ochoreniami, ktorým sa zabrániť dá.

Podobné otázky

  • Otázka k ockovaniu

    , Autor: domini

    Dobrý deň pani doktorka, prosím poraďte mi, ako vyriešiť našu situáciu.
    Stalo sa nasledovné...
    Mali sme dohôdnuty termín na očkovanie vakcínou BEXSERO. Vakcínu som zakúpila za takmer 100 eur.
    Sestrička nachystala vakcínu na očkovanie - nasadila ihlu... Avšak pochybila, pretože to spravila ešte predtým, než lekárka dieťa skontrolovala. Lekárka totiž nakoniec usúdila že očkovanie odkladá.
    Sestra teda dala dolu ihlu z vakcíny a následne vakcínu dala naspäť do krabičky a asi chladničky.
    Posunuli termín o mesiac.
    Prosím Vás ja mám však obavu, že vakcína bola znehodnotená,pretože je možné že sa obal vakcíny po nasadení ihly narušil? A že vakcína teda mala byť podaná ihneď bez odkladania.
    Ja sa už bojím dcerku o mesiac touto odbalenou vakcínou naočkovat.

    Viete mi prosím potvrdiť, či nasadením ihly na túto danú konkrétnu vakcínu BEXSERO, bol narušený jej obal ako taký? A teda aj sterilita vakciny?
    Alebo je to vakcína, ktorá keď nezatlačila ihlu po jej nasadeni, ostala v podstate akoby pôvodne atmosférický uzavretá a sterilnáaj naďalej??
    Prosím, kde sa dopátrať odpovedí na takúto moju otázku.
    Vy ako lekárka by ste mohli mať skúsenosť s použitím tejto konkrétnej vakcíny.
    Zaujíma ma, či je správny daný postup zdrav. sestry.
    Alebo je vakcína už znehodnotená.

    Ďakujem za rýchlu odpoveď. Veľmi to potrebujem.
    Ďakujem

    D.



    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, bola som inak zaneprázdnená a teraz som si konkrétne zistila, aby som vám správne odpovedala.
    Ak bola vakcína otvorená z vakuového obalu, bola nasadená ihla, tak nie je možné vakcínu aplikovať inokedy ako v daný deň kedy bola otvorená.
    Teda aplikovať vakcínu, ktorá bola otvorená pred mesiacom nie je možné. Ostáva vám len kúpiť novú vakcínu.

  • Ockovanie Rotavirus

    , Autor: veva411

    Dobry den, zajtra mame ist na prvu davku vakciny proti Rotavirusu, ale dcerka ma uz 5 dni sopliky. Citala som, ze prechladnutie pri tejto vakcine nevadi, ale aj tak si niesom ista...Zijem v Norsku kde pred ockovanim lekar nerobi prehliadku dietata iba sa spyta ci je zdrava...nema ziadne teploty len sopliky a sem tam zakasle,ale aj to sa mi zda skor take zakaslanie od stekania soplikov do hrdielka,ale aj toto je uz lepsie ako to bolo minuly tyzden...Prosim poradte mi ci mam podat vakcinu alebo nie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bez problému vakcínu podajte! Kontraindikáciou tohto očkovanie je len hnačka, zvracanie a samozrejme ako pri každom očkovaní aj horúčky nad 39 st. C.

  • 2.dávka infanrix hexa+ prevenar 13 + rotarix

    , Autor: domini

    Dobry den pani doktorka, dufam ze mis tihnete odpovedat...
    Prosim poradte..
    Moj syncek bol 1x ockovany týmito tromi vakcínami naraz dna 17.8.2015. (uz to ze su tri naraz sa mi nepaci - niekde som citala ze sa neodporuca ockovanie zivou a nezivou vakcínou naraz - je to pravda?)
    potrebujem poradit. Druhe ockovanie sme mali naplanovane na 6.10.2015 avsak kedze ideme 10.10. na svadbu, poprosila som pani doktorku, ci by nam prelozila ockoanie o tyzden skor - ci sa to da???
    tak nam prehodila termin na 29.10.2015, ze vraj sa to da.
    Nie je to vsak velmi skoro, pani doktorka? je to iba 6 týždnov + 1 den! mam z toho velke obavy. aby som mu neublizila. predsa su to az 3 vakciny naraz v takom kratkom rozostupe.
    prvu davku tiez dost zle znasal, mal obrovske place celych 7 dni :(
    co by st emi poradili? ak by sme prelozili ockovanie po svadbe, asi sa to da, ale zase sa bojim ho zobrat nechraneneho medzi tolkych ludi (cca 800) a po svadbe by aj nedajboze mohlo prebiehat nejake ochorenie a v tom keby som ho dala zaockovat, bolo by zle.

    Dalsia moja otazka, je vhodne aby som starsieho synceka 6 rocneho, ktory chodi do skolky, drzaa do ockovania braceka mimo kolektiv? aby skratka neochoreli moji chlapci a mohli sme v klude ockovat? pretoze starsi je velmi nachylny a kazdu chvilu chory.

    este by ma zaujimalo: doteraz som bola v tom ze starsi syncek narodeny 14.4.2009 je zaockovany aj prevenarom, ale lekarka mi povedlaa ze nie je. ako to? nebolo to uz od 2009 povinne ockovanie? a co teraz ked je casto chory? je vhodne ho dat doockovat? ak ano, akou vakcínou? a je vhodne ho dat zaockovat proti meningokokovej meningitide Nimerixom? mam vakcinu objednanu. je bezpecna? a dobra? planujem aj mladsieho hned ako to bude mozne..
    avsak obavam sa pri vsetkych ockovaniach vedlajsich ucinkoch o ktorých pisu mamick na internete. ze je to vsetko cisty jed. akonapriklad aj kombinacia infanrix+ prevenar 13 + rotarix. :(

    Ďakujem za rychlu odpoved.. rada by som sa s tym ockovanim este spravne rozhodla.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je veľmi správne, že sa zaujímate o očkovanie a vidím, že nad vecami rozmýšľate. Každého znepokojujú rôzne názory na očkovanie a človek hľadá tú správnu cestu.Je to presne tak ako to aj sama vidíte: očkovanie má chrániť dieťatko / ale aj staršie deti a dospelých/ pred závažnými ochoreniami, veď preto očkujeme. Tá svadba bude obrovská, v každom prípade by som miminko chránila pred kontaktom s veľkým množstvom ľudí, iste sa nájde spôsob ako to urobiť.
    Poďme konkrétne: očkovanie troma vakcínami v jeden deň, tak ako sa to u vás spravilo nie je z pohľadu medicínskeho žiaden problém. Je to niekoľko antigénov naraz / ani to, že jedna vakcína obsahuje živé antigény nie je problém/, dieťa sa denne stretáva s množstvom antigénov, nežije v sterilnom prostredí.
    Keďže bol očkovaný 17.8. ďalšie očkovanie proti pneumokokom má byť najskôr 18.10.2015, teda dvojmesačný odstup medzi prvou a druhou dávkou vakcíny, tak je to podľa SPC. Hexavakcína aj rotavírusová vakcína by mohla byť podaná skôr/ najmenej 4 týždne po prvej dávke. Záver: druhé očkovanie / bez obáv všetkými troma vakcínami naraz/ prichádza do úvahy 18.10. 2015, teda po svadbe. Ak by to vychádzalo trocha neskôr, nič sa nedeje. Skôr očkovať proti pneumokom nie je správne.
    DIeťa bude pred očkovaním vyšetrené, ak by malo nejaké príznaky ochorenia/ či už kvôli svadbe a kontaktu s mnohými ľuďmi alebo preto, že niečo donesie domov staršie dieťa, očkovanie sa odloží, nie je to problém. Veľmi rozumne uvažujete, nechať si staršie dieťa do očkovania doma, aby nedonieslo nejaké ochorenie. Niekedy sa potom naozaj musí očkovanie odkladať do nekonečna a to nie je dobré ani správne. Očkovanie proti pneumokom bolo povinné predpokladám pre deti narodené od 1.1.2009 ale ten čas tak letí, že by som si to musela ešte preveriť.
    Staršieho chlapčeka by som v tomto veku Nimenrixom neočkovala / pokiaľ ovšem nežijete v zahraničí, hlavne v Afrike alebo Ázii/. Chorobnosť na toto ochorenie je vysoká vo veku do päť rokov / preto deti od roka očkujeme a je to veľmi prospešné/ alebo od puberty, preto očkujeme aj deti, adolescentov v tomto veku. Vakcína je veľmi kvalitná, vedľajšie účinky pozorujeme zriedka a trvajú jeden až tri dni.

  • ockovanie

    , Autor: kamca43

    Dobrý deň, chcela by som sa s vami poradiť. Dcérka ma ísť na očkovanie. ako 5 rocna ale stale ma nejake sopliky a neviem ci ju mozem dať zaočkovať. Nie je chorá tie sopliky neviem preco ju stále držia vyzerá to ako keby bola alergická potvrdené to máme iba od homeopata ale uz skoncilo peľové obdobie tak neviem...dosť ma znepokojuje aj jej nadmerné potenie možno aj z toho má stále sopliky ze ju ofúkne. Uz som poziadala doktorku o sprievodny list na endokrinologiu kvoli stytnej zlazy lebo ja uzivam na to lieky a bola som aj na operacii. Tak mi prosim poradte ci ju mam zaockovat alebo radsej nie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Máte čas na rohodnutie medzi piatym a šiestym rokom života. Ak lekárka indikuje vyšetrenie na endokrinológii, tak ho absolvujte a potom už aj pominie peľová sezóna a ak bude dievčatko zdravé, môžete očkovať. Len veľmi neodkladajte, vlani som takto mala stále odkladané toto očkovanie a nakoniec dievčatko dostalo čierny kašeľ. V každom prípade dieťa lekár pred očkovaním vyšetrí a on rozhodne, či za danej situácie je alebo nie je možné očkovať.

  • Ovcie kiahne s povinnym ockovanim

    , Autor: danielkoamama

    Dobry den pani doktorka.
    Velmi Vas chcem poprosit o radu a pomoc. Som hrozne nestastna, pretoze sa neviem rozhodnut ci dat syna zaockovat aj proti ovcim kiahnam spolu s povinnym ockovanim. Syn mal teraz 16 mesiacov, uz ho chcela doktorka ockovat, ale bol chory, sopliky, kasel, horucky. Tak sa este s manzelom rozhodujeme ale podla toho co sme vsetko na internete citali tak mame velke obavy. Mamicky pisu hrozostrasne pribehy, ako ich deti dostali po ockovani cukrovku, leukemiu, autizmus....
    1. Ked by dostal kiahne tak ma celozivotnu imunitu a ked ho dame zaockovat tak ju nebude mat? Co sa moze stat?

    2. Je to ockovanie naozaj bezpecne a potrebne aj z ludskeho hladiska? Lebo ked ide len o to, ze s nim musi byt niekto doma ked ich dostane, alebo ze bude mat teploty tak to by sme zvladli hadam. My s manzelom sme ich mali ked sme boli mali.

    3. Je to nase prve dieta, chceli by sme dalsie, ak by syn nahodou dostal kiahne ked ja budem znovu tehotna a v detstve som ich prekonala tak sa mi nemoze nic stat? Nie?

    4. Mam hroznu dilemu nechcem ublizit svojmu dietatu su tie kiahne take nebezpecne? My sme ich mali v detstve, aka je sanca, ze aj syn ich dostane v detstve a nie ako dospely. Ked ho dame teraz zaockovat je chraneny na cely zivot?

    Pani doktorka prosim poradte mi vase rady su pre mna velmi dolezite. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po prekonaní ovčích kiahní je predpoklad celoživotnej imunity. Ako všetko v medicíne, nie vždy to platí sto percentne. Pri stavoch, ktorá zásadným spôsobom znížia imunitu, môže dôjsť k opakovanému ochoreniu. Očkovanie navodí imunitu voči ochoreniu, zatiaľ neviem povedať, že bude určite celoživotná. Neočkuje sa tak dlho, aby sa to dalo skúsenosťou vyhodnotiť. Faktom však je, že jedinec, ktorý bol očkovaný proti kiahňam, stretne sa s kiahňami, tak jeho imunitný systém rozpozná toto ochorenie a kontakt s ním znova zvýši imunitnú odpoveď a zabezpečí ďalšiu ochranu.
    Očkovanie je bezpečné. Potreba očkovania u zdravého dieťaťa sa dá riešiť do tej miery, že dieťa riadne zaočkované / dve dávky očkovacej látky/ neochorie. Ochorenie prebieha ako horúčnaté ochorenie s typickou vyrážkou, ktorá svrbí. V detskom veku nie sú komplikácie časté, ale môžu sa vyskytnúť. Určite dôvodom očkovania nie je ani nemôže byť to, že či bude alebo nebude mať kto byť s dieťaťom doma.
    Ak ste v detstve kiahne prekonali, pri ochorení počas tehotenstva by sa nemali vyskytnúť žiadne problémy.
    Ako som vyššie popísala, nie je zatiaľ stanovené, že určite je to ochrana na celý život, ale vzhľadom na to, že je veľký predpoklad, že očkovaný jedinec sa s ochorením stretne, je pravdepodobné, že sa týmto zvýši jeho imunita voči ochorenie, ktorá je primárne daná očkovaním.
    Pri mnohých ochoreniach nie je známa príčina, alebo je príčin viac, nie sú jasne určené. Ak toto ochorenie vznikne v časovej súvislosti po očkovaní, často sa za príčinu ochorenia rodičmi udáva očkovanie. Uvedené ochorenia sú tak závažné, prinášajú veľké utrpenie rodine, rodičom dieťaťu. Obdivujem a veľmi si vážim rodičov, ktorý sa o svoje dieťatko starajú, obetujú sa a chápem , že rodičia hľadajú odpoveď na otázku, prečo sa to stalo a predchádzajúce očkovanie sa ako príčina priam ponúka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: