Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 2.dávka infanrix hexa+ prevenar 13 + rotarix

    , Autor: domini

    Dobry den pani doktorka, dufam ze mis tihnete odpovedat...
    Prosim poradte..
    Moj syncek bol 1x ockovany týmito tromi vakcínami naraz dna 17.8.2015. (uz to ze su tri naraz sa mi nepaci - niekde som citala ze sa neodporuca ockovanie zivou a nezivou vakcínou naraz - je to pravda?)
    potrebujem poradit. Druhe ockovanie sme mali naplanovane na 6.10.2015 avsak kedze ideme 10.10. na svadbu, poprosila som pani doktorku, ci by nam prelozila ockoanie o tyzden skor - ci sa to da???
    tak nam prehodila termin na 29.10.2015, ze vraj sa to da.
    Nie je to vsak velmi skoro, pani doktorka? je to iba 6 týždnov + 1 den! mam z toho velke obavy. aby som mu neublizila. predsa su to az 3 vakciny naraz v takom kratkom rozostupe.
    prvu davku tiez dost zle znasal, mal obrovske place celych 7 dni :(
    co by st emi poradili? ak by sme prelozili ockovanie po svadbe, asi sa to da, ale zase sa bojim ho zobrat nechraneneho medzi tolkych ludi (cca 800) a po svadbe by aj nedajboze mohlo prebiehat nejake ochorenie a v tom keby som ho dala zaockovat, bolo by zle.

    Dalsia moja otazka, je vhodne aby som starsieho synceka 6 rocneho, ktory chodi do skolky, drzaa do ockovania braceka mimo kolektiv? aby skratka neochoreli moji chlapci a mohli sme v klude ockovat? pretoze starsi je velmi nachylny a kazdu chvilu chory.

    este by ma zaujimalo: doteraz som bola v tom ze starsi syncek narodeny 14.4.2009 je zaockovany aj prevenarom, ale lekarka mi povedlaa ze nie je. ako to? nebolo to uz od 2009 povinne ockovanie? a co teraz ked je casto chory? je vhodne ho dat doockovat? ak ano, akou vakcínou? a je vhodne ho dat zaockovat proti meningokokovej meningitide Nimerixom? mam vakcinu objednanu. je bezpecna? a dobra? planujem aj mladsieho hned ako to bude mozne..
    avsak obavam sa pri vsetkych ockovaniach vedlajsich ucinkoch o ktorých pisu mamick na internete. ze je to vsetko cisty jed. akonapriklad aj kombinacia infanrix+ prevenar 13 + rotarix. :(

    Ďakujem za rychlu odpoved.. rada by som sa s tym ockovanim este spravne rozhodla.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je veľmi správne, že sa zaujímate o očkovanie a vidím, že nad vecami rozmýšľate. Každého znepokojujú rôzne názory na očkovanie a človek hľadá tú správnu cestu.Je to presne tak ako to aj sama vidíte: očkovanie má chrániť dieťatko / ale aj staršie deti a dospelých/ pred závažnými ochoreniami, veď preto očkujeme. Tá svadba bude obrovská, v každom prípade by som miminko chránila pred kontaktom s veľkým množstvom ľudí, iste sa nájde spôsob ako to urobiť.
    Poďme konkrétne: očkovanie troma vakcínami v jeden deň, tak ako sa to u vás spravilo nie je z pohľadu medicínskeho žiaden problém. Je to niekoľko antigénov naraz / ani to, že jedna vakcína obsahuje živé antigény nie je problém/, dieťa sa denne stretáva s množstvom antigénov, nežije v sterilnom prostredí.
    Keďže bol očkovaný 17.8. ďalšie očkovanie proti pneumokokom má byť najskôr 18.10.2015, teda dvojmesačný odstup medzi prvou a druhou dávkou vakcíny, tak je to podľa SPC. Hexavakcína aj rotavírusová vakcína by mohla byť podaná skôr/ najmenej 4 týždne po prvej dávke. Záver: druhé očkovanie / bez obáv všetkými troma vakcínami naraz/ prichádza do úvahy 18.10. 2015, teda po svadbe. Ak by to vychádzalo trocha neskôr, nič sa nedeje. Skôr očkovať proti pneumokom nie je správne.
    DIeťa bude pred očkovaním vyšetrené, ak by malo nejaké príznaky ochorenia/ či už kvôli svadbe a kontaktu s mnohými ľuďmi alebo preto, že niečo donesie domov staršie dieťa, očkovanie sa odloží, nie je to problém. Veľmi rozumne uvažujete, nechať si staršie dieťa do očkovania doma, aby nedonieslo nejaké ochorenie. Niekedy sa potom naozaj musí očkovanie odkladať do nekonečna a to nie je dobré ani správne. Očkovanie proti pneumokom bolo povinné predpokladám pre deti narodené od 1.1.2009 ale ten čas tak letí, že by som si to musela ešte preveriť.
    Staršieho chlapčeka by som v tomto veku Nimenrixom neočkovala / pokiaľ ovšem nežijete v zahraničí, hlavne v Afrike alebo Ázii/. Chorobnosť na toto ochorenie je vysoká vo veku do päť rokov / preto deti od roka očkujeme a je to veľmi prospešné/ alebo od puberty, preto očkujeme aj deti, adolescentov v tomto veku. Vakcína je veľmi kvalitná, vedľajšie účinky pozorujeme zriedka a trvajú jeden až tri dni.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: