Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zahlieneny

    , Autor: anjelika

    Dobrý večer chcem sa spýtať môj 8mesacny syn je už 2tyzdne zahlieneny skúsili sme bronchipret kvapky nepomohli solmucol sirup ten tiež nepomohol tak nám doktorka predpísala antibiotiká tie nám tak isto nepomohli tak nás pani doktorka poslala na alergologiu či náhodou nemáme alergiu na kravské mlieko pretože mliekom ktoré pijeme Sunar complex 2 ho obsahuje môže to byť tým mliekom? idú nám aj zúbky tak som si to spájala a tým ale malý sa trápi tie hlieny ho dusia neviem si dať radi s ním vedeli by ste mi niečo odporučiť a pomôcť nejako aj vy ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku naozaj neviem reagovať.
    Dieťa by som musela vyšetriť. Niekedydeti práve v tomto veku a v tomto ročnom období bývajú zahlienené, majú soplík ale trebadieťa vyšetriť a zhodnotiť jeho celkový stav, ako papá, či priberá, či je čulé. Ak má staršieho súrodenca v školke, škole môže byť takmer trvale zahlienené, lebo schytá všetko od súrodenca. Ak sa v rodine fajčí, aj keď len na balíkóne, taktiež dieťa takmer trvale kašle a je zahlienené, lebo je vlastne fajčiar. Nemyslím si , že riešením je alergologia. Ani tento prejav nebýva prejavom alergie na bielkovinu kravského mlieka. Naozaj viac k veci, keďže som dieťa nevyšetrilaneviem povedať.

Podobné otázky

  • Stafylokok

    , Autor: Barbora0306

    Dobrý deň, čítam vaše rady iným mamičkám, že stafylokoka,nie je nutné liecit. Chcem sa ale spýtať, keď môj syn opakované pokasliava, v noci počuť aký má zahlieneny nos, občas mu z neho aj tečie, v noci zateká.v škôlke vydrží týždeň a dva doma, hneď po týždni soplik,kašeľ. Má 5 rokov, boli sme u imuno, ORL, všetko v poriadku,imunita minimalne znížená. Zo steru z nosa vyšiel stafylokok,nasadeny cefzil. Otázka znie, keď je to takto opakovane ,že každý týždeň sopel,kašeľ, vyšiel stafylokok,či ani v takomto prípade sa to nepreliecuje ATB. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá teplotu a známky bakteriálnej infkecie, tak nie je potrebné preliečovať. Samozrejme závisí aj od toho, akého má stafylokoka, ak je tzv. MRSA tak treba situáciu nejako riešiť, hľadať príčinu prečo je nositeľom práve takejto baktérie. Ja by som odporúčala liečbu lokálne rhinogerminu a celkovo dlhodobo probiotika.

  • Upchatỳ noscek

    , Autor: J.B

    Dobrý deň p.dr.
    Màm 4.mesačného chlapčeka,stále má upchaty,zahlieneny noscek,..on nemá sopliky,len tie hlieny kdesi hlboko v nosteku,nedajú sa mu ani odsať,...ako 6 tyzd.prekonal laringitydu,od vtedy je stále na liekoch,..nostek som mu ošetrila:nasivin,adren.pamykoin,sterimar(denne),rhinopanthene,inhalujem ho 2x denne s vincentkou,mà vlhký stan na noc,zvyš.poloha...takto sme už 2.mes,

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem to posúdiť, lebo som dieatko nevidela Niektoré deti tak chrapia, ale ak nemajú žiadne ťažkosti iné: pijú dobre, nemusia púšťať prsník alebo fľašku kvôli tomu, že nevedia dýchať cez noštek tak nie je potrebné žiadne odsávanie, len zvlhčovanie nošteka/ libenar, sterima tak ako to správne robíte/ a zvlhčenie prostredia, neviem, či sú potrebné inhaklácie, či by nestačil len vlhký stan / vlhký froté ručník alebo plachta nad postieľku/, tak ako ho máte a aj zvýšená poloha Pridala by som aj vitamin C 4 kvapky denne.
    Inou príčinou chrčania je vrodený stridor hrtana, vtedy je potrebné vyšetrenie na ORL.

  • Zahlieneny nostek

    , Autor: simca11

    Dobry den. Moja dcerka ma 3 mesiace a uz skoro mesiac mame stale sopliky. Toho hlienu je velmi vela a je to hlboko. Minuly tyzden nam Dr.predpisala fenistil kvapky 2 krat po 4 kvapky. Chcem sa opytat ako dlho sa mozu uzivat? Su navykove? Pretoze jeden den sme vynechali a mala bola velmi nepokojna a stale plakala. Moze to byt absenciou lieku?
    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nviem ako sa tie soplíky prejavujú, či robia dieťatku nejaké ťažkosti: nevie dýchať cez noštek, spinká s otvorenou pusou, musí púťat prsník pri pití pre plný notek. V takom prípade je dôležité čistiť notek, použiť aj kvapky do nosa na uvolnenie sliznice a prípadne aj ten fenistil. Nebýva návykový a nemyslím, že dieťtko bolo nepokojné kvôli jeho vsdeniu.
    Ak dieťatko nemá žiadne ťažkosti len počujete chrčanie nejedná sa o ochorenie, nie je potrebné liečiť. Dieťatko má vyschnutý hlien v nošteku / hlien sa tvorí stále, pretože chráni sliznicu noteka/ a ak hlien vyschne pri rvalom pohybe vzduchu v horných dýchacích cestách sa zaschnutý hlien rozkmitá a vznikne chrčavý zvuk. Teba len zvhčiť prostredie ale aj sliznicu nošteka / libenar, sterimar/ a všeko sa upraví.

  • neustále zahlienenie a kašel

    , Autor: evelynka3

    Dobry den pani doktorka, velmi pekne prosim o radu, uz nevieme kam sa obratit. Maly 2,5 ročný syn / z dvojičiek/, nastúpil v septembri 2015 do jasli. Prvý mesiac to bolo ako tak, potom v polovici októbra mal laryngytidu, nasadili mu prvé antibiotiká, potom asi dva týždne na to dostal anginu - opäť antibiotiká. Po ďalšom týždni - hnisavá angína - opäť antibiotiká, v decembri som už ich ani do kolektívu nedala, na odporučenie imunologičky bral v auguste 2015 bronchovaxon, teraz január-február IMUNOR / dvojitá dávka/. Neustále je zahlienený, kašle, keĎ sa raz-dvakrát to týždna povracia je v tom biely hustý hlien, trosku sa uľaví a opäť ten istý kolotoč, boli sme aj na ORL tam to bolo o.k., taktiež na GASTRE - reflux nemá, má nejaké kvasinky a mikróby, ktoré vraj keby bola dobrá imunita, nerobia v tele takú šarapatu. Vo februári mal liečený zápal pľúc, ktorý pani doktorka objavila na RTG snímku / bol bez teplôt, ale hľadali sme príčinu zahlienenia/. Po 2 týžňoch opäť teplota, CRP 24,5 - opäť antibiotiká... Prosím Vás o radu, kam sa máme obrátiť, resp. aké vyšetrenia nám doporučujete, pretože som kdesi čítala že môže mať aj infekciu na obličkách alebo močovom ústrojenstve a môže sa mu zahlieňovať organizmus. Intoleranciu na mlieko mu robili v máji 2015 nebola prítomná, Bronchovaxon mu nasadili pre časté jarčeky na očkách. To už ani nepíšem, koľko sirupov proti hlieneniu a kašlu vybral / Solmucol, Mucosolva, Bronchipret, Sinupret, Aerius.... pekne dakujem za Vasu radu a cas, Eva, Michalovce

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či býval chorý a zahlienený aj pred nástupom do kolektívu. Ak to všetko súvisí len s nástupom do kolektívu, pravdepdobne jeho organizmus na túto zmenu ešte nebol pripravený. Keďže bral bronchovaxom aj pred nástupom kvôli opakovanému jačmeňu jeho imunitný systém takmer určite neboll dostatočne zrelý a pripravený na záťaž, ktorou je nástup do kolektívu nie len z dôvodov získanie infekcie od ostatných detí a následných ťažkostí ale zohráva v tom rolu aj nepripravenosť dieťaťa po psychickej stránke na oddelenie od matky a vytrhnutie z domáceho prostredia. Všetky vyšetrenia máte spravené a pravdepodobne žiadnu zásadnú príčinu jeho ťažkostí nepriniesli. Predpokladám, že infekcia obličiek by sa bola odhalila, tá sa neprejavuje zahlienením ale horúčkami a pozitívnym nálezom v moči. Mlieko nezahlieňuje a intolerancia mlieka sa prejaví inými príznakmi, opakované infekcie dýchacích ciest sú len jedným z nich. Znova by som dieťa vyšetrila na ORL, či nemá zväčšenú tzv. nosnú mandľu. Ak je zahlienenie naozaj výrazné, dieťa vlhko kašle, ťažšie dýcha, opakujú sa infekcie vyžadujúce antibiotickú liečbu, ťažkosti trvajú aj napriek tomu, že dieťa nenavštevuje kolektívne zariadenie, dieťa nepriberá, horšie papá, nerastie, je potrebné uvažovať nad závažnejšími príčinami ťažkostí a pravdepodobne by som odporučila vyšetrenie na cystickú fibrózu.

  • Očkovanie

    , Autor: ingridka

    Dobrý deň pani doktorka, dnes bol moj 13 mesačný synček očkovaní, podaná bola 4 hexa vakcína. Je v poriadku ak bol zaočkovaný aj ked ma soplíky? Pediatričke som to spomenula a poprosila ju o vyšetrenie, povedala, že je to v poriadku. Soplíky boli slabučké, ale dnes už aj trochu z nosíka tiekli, nič strašné, pravdepodobne zo zubkov, ktoré sa tlačia. Mám trochu obavy, kedže bol skoro mesiac chorý, prekonal šiestu chorobu, mal kašel, soplíky vo velkom množstve, bol celý zahlienený a bral atb, očkovanie tym padom bolo preložené na dnes. Nie je tým teraz ohrozené zdravie mojho dietata? Mam teraz trochu strach, kedže soplíkov je viacej ako bolo ráno ked sme boli u pediatričky. Ešte otazočka ohladom očkovanie MMR ktoré nas čaká a nie sme rozhodnutí s manželom, či dáme zaočkovať, alebo nie. Osobne mam voči tomu očkovaniu rešpekt a strach pred ním. Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak žijete na Slovensku, nemohla to byť štvrtá ale tretia dávka hexavakcíny. Nádcha ani iné mierne prejavy ochorenia nie sú dôvodom odkladať očkovanie. Skutočnou kontraindikáciou je len závažné ochorenie spojené s horúčkou. Za očkovanie je zodpovedný lekár, ktorý ak po vyšetrení dieťaťa rozhodol, že je možné očkovať, tak to určite tak bolo. Soplíky by sa mohli zhoršiť, aj keby práve očkovaný nebol. Zdravie dieťaťa určite nie je ohrozené.
    Ja osobne mám rešpekt voči každému očkovaniu. Je to vpravenie určitej látky do organizmu a organizmus na ňu zareaguje. Očkovacie látky sú dnes úplne iné ako boli kedysi, výrobcovia sa snažia znížiť reaktogenitu / tým aj vznik nežiaducich účinkov / očkovacej látky pri zachovaní dostatočnej imunogenity / teda účinku, ktorý chceme očkovaním dosiahnuť - chrániť pred ochorením/. K očkovaniu každého dieťaťa pristupujem individuálne, snažím sa upozorniť na možné príznaky. Očkujem takmer denne. Som však rada, že máme túto možnosť: očkovaním chrániť deti pred ochoreniami, na ktoré sa ešte pred niekoľkými rokmi zomieralo. Osýpky, proti ktorým vakcínou MMR stále patria medzi rozšírené ochorenie v niektorých krajinách a stále patria medzi ochorenia, na ktoré deti zomierajú. Ak by boli zavlečené k nám a bude tu veľa nezaočkovaných detí, určite by vznikla epidémia. Takže aj takto rozmýšľajte pri svojom rozhodovaní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: